Διανύουμε τον τελευταίο μήνα της άνοιξης και ετοιμαζόμαστε για το καλοκαίρι. Τι κρασιά να επιλέξετε για τις βραδιές με φίλους; Σας παραθέτουμε τις δικές μας προτάσεις.

∆ρυόπη Ροζέ 2021
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός
Πελοπόννησος ΠΓΕ, Δρυόπη Οινοποιητική

Με την υπογραφή του Γιάννη Τσέλεπου, τούτο το ροζέ κρασί, από επιλεγμένους ορεινούς αμπελώνες του Ασπρόκαμπου στη Νεμέα, αναδεικνύει την πιο χαριτωμένη και ανάλαφρη πλευρά του Αγιωργίτικου. Φωτεινό ρόδινο στο χρώμα, κρυστάλλινα διαυγές, με εκφραστική μύτη, που θυμίζει γλυκά αρώματα καραμέλας, κερασιού, κόκκινου φραγκοστάφυλου και φράουλας, στόμα μεσαίου όγκου, που ξεχειλίζει φρούτο, ζωηρό και δροσιστικό, με μακρύ τελείωμα, έχει όλα τα προσόντα για να γίνει το αγαπημένο ανοιξιάτικο -γιατί όχι και καλοκαιρινό- κρασί μας.
Τιμή: Περίπου €9, στο ράφι

Ιχνηλάτης 2016
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Κρήτη ΠΓΕ, Οινοποιείο Στραταριδάκη
Στη σκιά των Αστερουσίων, το νοτιότερο οινοποιείο της Ευρώπης αξιοποιεί τους καρπούς των ιδιόκτητων αμπελώνων του προτείνοντας μια αξιόπιστη συλλογή ετικετών. Διαλέγουμε τον Ιχνηλάτη, που παντρεύει το Κοτσιφάλι με το Syrah σε ίσες αναλογίες, για το βαθυκόκκινο, σχεδόν μαύρο, πυκνό χρώμα του, το εξελιγμένο μπουκέτο του με νύξεις μαρμελάδας φραμπουάζ, ελιάς, βοτάνων, δέρματος και μπαχαρικών σε φόντο φρυγανισμένου ψωμιού, αλλά και για το γεμάτο, καλοδομημένο στόμα του, με τις ευγενικές τανίνες, το θερμό άγγιγμα και το πολύ μακρύ τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €13, στο ράφι

34 του 2020
Οίνος Λευκός Ξηρός
Σαντορίνη ΠΟΠ, Αρτέμις Καραμολέγκος

Στη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου, η οποία συνέβη πριν από 34 αιώνες, παραπέμπει η ονομασία αυτού του κρασιού, που προέρχεται από διαλεγμένους, μεγάλης ηλικίας, αμπελώνες. Μας άρεσαν το λαμπερό λεμονοκίτρινο χρώμα και η καθαρή μύτη του όπου κυριαρχούν τα αρώματα της τσακμακόπετρας και του θαλασσινού ιωδίου, ενώ στο φόντο παίζουν χαμομήλι, μαύρο τσάι, εσπεριδοειδή και κομπόστα αχλαδιού. Κυρίως όμως μας κέρδισαν η δύναμη, η ένταση και το βάθος στο στόμα, που συνδυάζονται με μεταλλική οξύτητα, φρούτο και εξαιρετικά μακρύ τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €22,50, στο ράφι

Μαύρος Κώνος 2020
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Νεμέα ΠΟΠ, Οινοποιείο Στροφιλιά

Το ορεινό αμπελοτόπι στον Ασπρόκαμπο, η διαμόρφωση των πρέμνων του Αγιωργίτικου, με το σύστημα Lyra, η καινοτόμα οινοποιητική προσέγγιση και η ωρίμανση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια προίκισαν το νεότερο μέλος της σειράς Σπάνιες Γαίες με εντυπωσιακή προσωπικότητα. Μας άρεσαν το πυκνό, πορφυροϊώδες χρώμα και η εκφραστική μύτη του, με ζουμερά κόκκινα και μαύρα φρούτα στο προσκήνιο και σοκολάτα γάλακτος, μπαχαρικά και βανίλια στο φόντο. Στο στόμα συνδυάζει θέρμη, ευγενικές αλλά στιβαρές τανίνες, άφθονο φρούτο, πικάντικη οξύτητα και μακρά επίγευση σε ένα αρμονικό σύνολο.
Τιμή: Περίπου €15,50, στο ράφι

Noblis 2020
Οίνος Λευκός Ξηρός
Καρδίτσα ΠΓΕ, Οινοποιείο Κ. Γ. Καραμήτρου

Στην περιοχή του Μεσενικόλα, ο Γιώργος Καραμήτρος δημιουργεί τη δική του εκδοχή του Chardonnay. Με 6μηνη ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια, πάνω στις λεπτές οινολάσπες του, ξεχωρίζει για το λαμπερό χρυσόξανθο χρώμα και την όμορφα διαμορφωμένη αρωματική παλέτα του, σε τόνους ώριμων λευκόσαρκων φρούτων όπως το μήλο και το αχλάδι, με νύξεις ροδάκινου αλλά και φρεσκοκομμένου γρασιδιού, σε φόντο βανίλιας και ξύλου. Στο στόμα ισορροπεί ανάμεσα στη δύναμη και τη φινέτσα, διατηρώντας ικανά αποθέματα φρούτου και οξύτητας.
Τιμή: Περίπου €24, στο ράφι


Αρκτούρος 2018

Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Ήπειρος ΠΓΕ, Οινοποιείο Ζοίνος
Το Βλάχικο και το Μπεκάρι, δύο ερυθρές ποικιλίες διάσπαρτες στους αμπελώνες της Ζίτσας, συναντούν το Cabernet Sauvignon σε μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση. Ύστερα από 12μηνη παλαίωση σε γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια, έχει ελάχιστα εξελιγμένο βαθυπόρφυρο χρώμα, μέσης πυκνότητας και ελκυστικό αρωματικό μπουκέτο με βιολέτα, φρούτα του δάσους, ξερό δαμάσκηνο, μπαχαρικά και βανίλια. Στο στόμα, χωρίς να δείχνει αδύναμο, κερδίζει με τη φινέτσα και την κομψότητά του, που συνδυάζεται με λεπτές τανίνες, καλό φρούτο και πικάντικο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €10,50, στο ράφι