Νομίζω πως οι περισσότεροι που έχουν δοκιμάσει το mezcal (μεσκάλ) έχουν γίνει και λάτρεις του. Εξάλλου, η κλασική margarita με mezcal έχει άλλη γεύση, καπνιστή και πιο πλούσια.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα αποσταγμένα οινοπνευματώδη, που η ύπαρξή του χρονολογείται εδώ και 500 χρόνια. Παράγεται από το φυτό της αγαύης, το οποίο συναντάται σε πολλές ποικιλίες στο Μεξικό. Μάλιστα, η λέξη mezcal προέρχεται από την αρχαία γλώσσα των Αζτέκων Nahuatl και σημαίνει μαγειρεμένη αγαύη. Οι παρακάτω συνταγές, λοιπόν, έχουν άρωμα Μεξικού, βάση το mezcal (δείτε εδώ παραπάνω για το mezcal) και είναι ιδανικές προτάσεις για χαλαρές βραδιές στο σπίτι.

Margarita mezcal
Υλικά:
60 ml mezcal
15 ml triple sec ή Cointreau
30 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ
15 ml νέκταρ αγαύης

Για το γαρνίρισμα: αλάτι και σφήνα λάιμ

Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλάτι σε ένα πιατάκι και περνάμε με μία σφήνα λάιμ το ποτήρι, έπειτα βάζουμε το ποτήρι στο αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε το mezcal, το triple sec ή το Cointreau, τον χυμό λάιμ και την αγαύη σε ένα σέικερ. Προσθέτουμε πάγο και χτυπάμε δυνατά μέχρι να παγώσει. Σουρώνουμε στο ποτήρι με το αλάτι και βάζουμε και λίγο πάγο (προαιρετικά). Γαρνίρουμε με τη σφήνα λάιμ.

Mezcal με ανανά και πιπεριές χαλαπένιο (jalapeño)
Yλικά:
50 ml mezcal
75 ml χυμός ανανά
μερικές φέτες πιπεριάς χαλαπένιο
1 φέτα ώριμου ανανά
1 σφήνα λάιμ

Εκτέλεση:
Σε ένα χαμηλό ποτήρι βάζουμε τις φέτες της πιπεριάς. Από την φέτα του ανανά κόβουμε μια μικρή σφήνα και την αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε τον υπόλοιπο ανανά στο ποτήρι και ανακατεύουμε με τις πιπεριές.

Προσθέτουμε το mezcal, τον χυμό ανανά και στύβουμε το χυμό από τη σφήνα λάιμ. Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο και ανακατεύουμε. Βάζουμε την κρατημένη φέτα ανανά στο πλάι του ποτηριού και σερβίρουμε.

Paloma mezcal
Yλικά για 2 άτομα:
3 κουτ. της σούπας mezcal
3 κουτ. της σούπας χυμό γκρέιπφρουτ
2 κουτ. της σούπας χυμό λάιμ
*2 κουτ. της σούπας σιρόπι μελιού
λίγη σόδα (προαιρετικά)
Σερβίρουμε σφήνες γκρέιπφρουτ

Για το αλάτι στο ποτήρι:
1 κουτ. του γλυκού τσίλι ήπιο σε σκόνη
2 κουτ. του γλυκού αλάτι
σφήνα λάιμ

*Για το σιρόπι μελιού: Βάζουμε 50 γρ. μέλι και 50 ml νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι,  ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι και μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Εκτέλεση:
Για το αλάτι στο ποτήρι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα πιάτο και ανακατεύουμε. Περνάμε με τη σφήνα λάιμ ή  γκρέιπφρουτ στα χείλη των 2 ποτηριών κουπέ και στη συνέχεια βάζουμε το ποτήρι στο πιατάκι με το αλάτι.

Βάζουμε το mezcal, τον χυμό γκρέιπφρουτ, τον χυμό λάιμ και το σιρόπι μελιού σε ένα σέικερ για κοκτέιλ, βάζουμε πάγο και χτυπάμε πολύ καλά. Μόλις κρυώσει καλά, μοιράζουμε στα ποτήρια και προσθέτουμε λίγη σόδα. Γαρνίρουμε με μια σφήνα γκρέιπφρουτ.