Τα γιορτινά τραπέζια θέλουν και το cocktail τους. Αν θέλετε να ξεφύγετε από τα «συνηθισμένα», έχουμε έξι συνταγές για άκρως γιορτινά cocktails. Με μικρές παραλλαγές στην αρχική συνταγή τους, οι παρακάτω επιλογές σίγουρα θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις τους και θα είναι μία διαφορετική πινελιά στα εορταστικά τραπέζια με φίλους και συγγενείς.

Cranberry sangria
Υλικά για 4 μερίδες:
32 5ml ροζέ κρασί
250 ml χυμό κράνμπερι
50ml brandy
1 στικ κανέλας
1 κoυτ. γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
1 λεμόνι σε φέτες
250 ml λεμονάδα
¼ κούπας παγωμένα κράνμπερις
2 φύλλα δεντρολίβανου
πάγο

Εκτέλεση:
Σε μία κανάτα ρίξτε το ροζέ κρασί, τον χυμό cranberry και το κονιάκ μαζί με το ξυλάκι κανέλας, τη ζάχαρη και τις μισές φέτες λεμονιού. Τοποθετήστε το στο ψυγείο και αφήστε το για τουλάχιστον μία ώρα. Συμπληρώστε στην κανάτα τη λεμονάδα και στη συνέχεια προσθέστε τα cranberry, το δεντρολίβανο και τις υπόλοιπες φέτες λεμονιού. Βάλτε τον πάγο και σερβίρετε.

Cranberry gin fizz
Υλικά για 8 μερίδες:
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
300 γρ. παγωμένα cranberries
200-400 ml gin της αρεσκείας σας
1.5 lt σόδα
1 πορτοκάλι σε φέτες
πάγο

Εκτέλεση:

Το cocktail αυτό χρειάζεται μία μικρή προετοιμασία. Για τον πουρέ από cranberries: Σε μία κατσαρόλα βάλτε 150ml νερό και τη ζάχαρη. Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά ώσπου λιώσει η ζάχαρη και αφού δυναμώσετε τη φωτιά -σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία- προσθέτετε τα cranberries. Ανακατεύετε σποραδικά για 15 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να ‘σπάνε’ τα cranberries. Σβήνουμε την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει. Με ένα μπλέντερ χειρός ομογενοποιείτε το μείγμα, το χύνετε σε ένα βάζο και το τοποθετείτε για 1-5 ημέρες στο ψυγείο.
Για να σερβίρετε, ρίξτε μία κουταλιά της σούπας από τον πουρέ cranberry σε κάθε ποτήρι, ανακατέψτε με το τζιν και συμπληρώστε με τη σόδα. Γαρνίρετε κάθε ποτήρι με μία φέτα πορτοκαλιού και προσθέστε τα παγάκια.

Κοκτέιλ Σαμπάνιας
Υλικά για 1 μερίδα:
1 κύβο λευκής ζάχαρης
2 μυτιές angostura bitters
2 κουτ. γλυκού κονιάκ (προαιρετικό)
παγωμένη σαμπάνια
1 φέτα πορτοκάλι για γαρνιτούρα

Εκτέλεση:
Βάλτε τον κύβο ζάχαρης και το angostura bitter στον πάτο ενός ποτηριού για σαμπάνια και αφήστε το για μερικά δευτερόλεπτα. Προσθέστε το κονιάκ -αν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε- και συμπληρώστε με τη σαμπάνια. Στρίψτε τη φλούδα πορτοκαλιού στην κορυφή του ποτηριού για να απελευθερωθούν μερικά από τα έλαια και τα αρώματα και στη συνέχεια σερβίρετε σε ποτήρια σαμπάνιας.

Mulled wine με ρόδι και βερμούτ
Υλικά για 6 μερίδες:
500 ml χυμό ρόδι
100 ml κόκκινο βερμούτ
200 ml κόκκινο κρασί
2 πορτοκάλια κομμένα σε φέτες
1 κουτ, γλυκού μέλι
1 στικ κανέλας
4 στικ γαρύφαλλου

Εκτέλεση:
Βάλτε τα όλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει το μέλι. Σιγοβράζετε για περίπου 10 λεπτά. Δοκιμάστε τη γλυκύτητα και αφού το σουρώσετε σε κούπες, γαρνίρετε με τις φέτες πορτοκαλιού


Γκρέιπφρουτ spritz
Υλικά για 1 μερίδα:
50ml χυμό γκρέιπφρουτ
25ml Aperol
50ml Prosecco
1 φέτα γκρέιπφρουτ
πάγο

Εκτέλεση:
Ρίξτε το χυμό του γκρέιπφρουτ και το Aperol σε ένα παγωμένο ποτήρι τύπου κουπέ. Προσθέστε πάγο και ανακατέψτε απαλά να ενωθούν. Συμπληρώστε με το Prosecco, γαρνίρετε με φλούδα γκρέιπφρουτ και σερβίρετε.

Aperol και limoncello cocktail
Υλικά για 4 μερίδες:
100ml βότκα
100ml limoncello
1 κουτ. σούπας triple sec
200ml Αperol
300ml χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια κανάτα. Ψύξτε μέχρι να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Ρίξτε σε 4 ποτήρια με πάγο και μπορείτε να γαρνίρετε με μία φέτα πορτοκαλιού.
Tip: Μπορεί να χρησιμοποιήσετε και Campari στη συνταγή.

Το άρθρο της εβδομάδας