Σίγουρα το να απολαμβάνει κανείς ένα piña colada στην Καραϊβική δεν συγκρίνεται με το να το πίνει στο μπαλκόνι του. Ωστόσο, αν σας λέγαμε πως έχουμε τις γνήσιες συνταγές για κοκτέιλ που προέρχονται απ’ευθείας από την Καραϊβική δεν θα σας άλλαζε κάπως τη διάθεση;

Για αυτό, λοιπόν, φτιάχνουμε την ατμόσφαιρα στο μπαλκόνι μας και εφτά ειδικοί επί του θέματος μάς δίνουν τις original συνταγές για κοκτέιλ με… εξωτική καταγωγή.

Piña colada από το Πουέρτο Ρίκο
Λίγα κοκτέιλ είναι τόσο αντιπροσωπευτικά τόσο για την Καραϊβική, όσο και για τις διακοπές, όπως είναι το piña colada. Το κοκτέιλ από το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο εφευρέθηκε στο ξενοδοχείο Caribe Hilton στο Σαν Χουάν το 1954, έχει γίνει σήμα κατατεθέν τόσο για τους ντόπιους όσο και  για τους επισκέπτες. «Σχεδόν κάθε μπαρ και τα περισσότερα σπίτια στο Πουέρτο Ρίκο έχουν τα συστατικά για αυτό το κοκτέιλ» λέει ο Roberto Berdecia, συνιδρυτής του δημοφιλούς μπαρ La Factoría στο Σαν Χουάν.

Για αυτό το κοκτέιλ των 3 συστατικών θα χρειαστούμε: 60 ml ρούμι, 60 ml φρέσκο χυμό ανανά και 45 ml κρέμα καρύδας. Χτυπάμε όλα τα υλικά με πάγο για 20 δευτερόλεπτα και προσθέτουμε λίγο Angostura bitters και χυμό από λάιμ. Διακοσμούμε με ανανά και με μια χάρτινη ομπρέλα. (Μπορούμε να αφαιρέσουμε το ρούμι, αν κάποιος δεν πίνει αλκοόλ, το  αποτέλεσμα θα είναι εξίσου γευστικό).

Ti’ Punch από τη Μαρτινίκα
Το Ti’ Punch είναι το εθνικό κοκτέιλ της Μαρτινίκα, όπου μπορεί να το πιει κάποιος σε οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα, πριν από τα γεύματα, μετά τα γεύματα ή ακόμη και στις μεσημεριανές επισκέψεις σε φίλους. «Είναι τόσο σημαντικό αυτό το κοκτέιλ για τη Μαρτινίκα όσο το τσάι στο Ηνωμένο Βασίλειο», λέει η Aurélie Marie, bartender στο Cloud Bar του νησιού και η πιο πρόσφατη νικήτρια του ετήσιου διαγωνισμού Ti’Punch Cup.

Το ποτό είναι πολύ απλό, και αυτή είναι και η ομορφιά του. Προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη σε 60ml Λευκό Ρούμι Agricole, βάζουμε πάγο και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε μια φέτα λάιμ.

Dark ‘n Stormy από τις Βερμούδες
Το Dark-n Stormy, των δύο συστατικών, είναι απλό και νόστιμο όπως λέει ο Stefan Gitschner, ιδιοκτήτης της Twisted Spoon Cocktail Co. στις Βερμούδες. Επίσης, αποτελεί έναν  σημαντικό παράγοντα της ιστορίας και του πολιτισμού των Βερμούδων. «Η μπύρα τζίντζερ προήλθε από το Βασιλικό Ναυτικό του Ην. Βασιλείου και το Black Seal Rum από τους αδελφούς Goslings, οι οποίοι έφτασαν κατά τύχη στις Βερμούδες το 1806».

Για να φτιάξουμε το δικό μας Dark ‘n Stormy γεμίζουμε ένα ποτήρι με πάγο, ρίχνουμε την μπύρα τζίντζερ και τέλος προσθέτουμε το ρούμι (ιδανικά βάζουμε το Goslings Black Seal) ρίχνοντάς το αργά αργά. Τέλος, προσθέτουμε λάιμ.

Mojito από την Κούβα
Οποιοδήποτε πάει στην Αβάνα, τη γενέτειρα του mojito και το δοκιμάσει εκεί ξέρει τι θα πει απόλαυση. Η τραγουδίστρια και εστιάτορας, Gloria Estefan, που γεννήθηκε στην Κούβα μοιράστηκε το πώς φτιάχνονται τα αυθεντικά mojitos.

Χτυπάμε δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, 10 φρέσκα φύλλα μέντας και το χυμό ενός τετάρτου λάιμ σε ένα σέικερ. Bάζουμε στο μείγμα 60ml ρούμι και χτυπάμε με πάγο. Ρίχνουμε το μείγα σε ένα ψηλό ποτήρι και γεμίζουμε με σόδα, πριν γαρνίρουμε με λίγη μέντα.

Painkiller από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσoυς
Όπως και το piña colada έτσι και το painkiller απολαμβάνεται καλύτερα κοντά στο νερό. «Είναι ένα από αυτά τα κοκτέιλ που οι άνθρωποι ερωτεύονται με μια γουλιά», λέει ο Merus Joseph, διευθυντής του beach bar -Soggy Dollar- στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, που βρίσκεται εκεί από το 1970. «Είναι ένα αληθινό νησιωτικό ποτό».

Για να φτιάξουμε το painkiller στο σπίτι, θα χρειαστούμε 60ml σκούρο ρούμι, 120 ml χυμό ανανά, 30ml κρέμα καρύδας και 30ml  χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ και ρίχνουμε τον πάγο. Bάζουμε τριμμένο μοσχοκάρυδο για το σερβίρισμα.

Rum punch από τα Μπαρμπάντος
Αν ψάχνουμε μια συνταγή για να πάρουμε μια μικρή γεύση από τα Μπαρμπάντος το Rum punch είναι το ιδανικό ποτό. Ο Phillip «Casanova» Antoine, ένας πολύ γνωστός μεξολόγος στο νησί και λέει πως το ποτό των τεσσάρων συστατικών είναι επίσης απλό και αντιπροσωπευτικό της περιοχής:

«Χρειαζόμαστε μόνο 60ml ρούμι, 30 ml χυμό λάιμ, 20ml απλό σιρόπι και  λίγο Angostura bitters. «Βάζουμε τα τρία πρώτα συστατικά σε ένα σέικερ, προσθέτουμε πάγο και χτυπάμε. Στο τέλος προσθέτουμε λίγο Angostura bitters, και σεβίρουμε με τριμμένο μοσχοκάρυδο και μια φέτα λάιμ.

Cuba Libre από την Κούβα
Το όνομα του Cuba Libre είναι μια ωδή για την προέλευση του ποτού στις αρχές του 1900, όταν η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία στον ισπανό-αμερικανικό πόλεμο. Σήμερα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά σε όλο τον κόσμο πιθανότατα επειδή είναι και εύκολο στην παρασκευή του.

Χρειαζόμαστε 60ml ελαφρύ λευκό ρούμι, μισό λάιμ και ένα μπουκάλι κόκα κόλα. Πιέζουμε τον χυμό λάιμ σε ένα ποτήρι highball, στη συνέχεια προσθέτουμε πάγο, ρίχνουμε το ρούμι και γεμίζουμε με κόκα κόλα. Βάζουμε και μια φέτα λάιμ, αν θέλουμε. Στη συνέχεια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αφήσουμε τον εαυτό μας να χαλαρώσει και να ονειρευτεί την Αβάνα.

Δείτε επίσης:
Πώς να φτιάξετε τα 8 πιο δημοφιλή κοκτέιλ με τζιν

3 φρουτένια κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ

10 κλασικά κοκτέιλ με βότκα