Το cocktail των κοριτσιών του Sex & the City είναι από τις κλασικές σταθερές που περνούν από κάθε μπάρα και η ιστορία του χρονολογείται στις αρχές του 1900. Ωστόσο, το «Cosmo» όπως το γνωρίζουμε στη σημερινή του βερσιόν, μετρά στις μπάρες μόλις μερικές δεκαετίες και είναι ένα από τα ελάχιστα κλασικά των οποίων το δημιουργό μπορούμε (σχεδόν) να εντοπίσουμε.

Η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη συνταγή ποτού με το όνομα « Cosmopolitan» συναντάται στο βιβλίο Pioneers of Mixing at Elite Bars: 1903-1933 του Charles Christopher Mueller. Η συνταγή τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε σε πολλές εκδοχές μέχρι να καθιερωθεί στα μπαρ η σημερινή της εκδοχή, και, πιο συγκεκριμένα χρειάστηκαν 50 περίπου χρόνια. Το 1985 η bartender Cheryl Cook, στο bar «The Strand in Miami’s South Beach», έφτιαξε το δικό της Cosmopolitan χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο brand βότκα-που ακόμα ήταν υπό δοκιμή-, lime, triple sec, τόσο cranberry ώστε να πάρει χαρακτηριστικό υπέροχο ροζ χρώμα και το γαρνίρισε με φλούδα λεμονιού. Λίγα χρόνια μετά, το ποτό έγινε γνωστό στη Νέα Υόρκη, όταν η Melissa Huffsmith, bartender του Odeon στο Manhattan, σε συνεργασία με τον Toby Cecchini έδωσαν στο κοκτέιλ τη μορφή με την οποία το γνωρίζουμε σήμερα. Το 1996, όταν ο Dale DeGroff σέρβιρε στο φημισμένο Rainbow Rooms του Μανχάταν τη δική του, τελειοποιημένη εκδοχή, γαρνιρισμένη με μια φλεγόμενη φλούδα πορτοκαλιού, το οποίο δοκίμασαν διασημότητες όπως η Madonna. Ήταν ουσιαστικά η στιγμή που τον καθιέρωσε ως «δημιουργό του Cosmopolitan», ο ίδιος όμως ποτέ δεν υποστήριξε ότι είναι ο δημιουργός του αλλά ότι βοήθησε ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό. Το 1998, η φήμη του απογειώθηκε αφού αγαπήθηκε ως το ποτό της Carrie Bradshaw στη σειρά Sex & the City.

Φτιάξτε το δικό σας Cosmopolitan (συνταγή του Dale DeGroff)

Υλικά
45 ml Citrus vodka
15ml triple sec λικέρ
7.5ml χυμό lime
30 ml χυμό cranberry
φλούδα (twist) από lime

Διαδικασία
Χτυπάτε όλα τα υλικά σε ένα shaker με πάγο, διπλοσουρώνετε και σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι για κοκτέιλ.

Δείτε επίσης

Manhattan: Ο βασιλιάς των cocktail