Το French 75 είναι ένα κομψό γαλλικό κοκτέιλ με βάση τη σαμπάνια, ιδανικό για ένα επίσημο γιορτινό καλοκαιρινό δείπνο στο σπίτι ή για ειδικές περιστάσεις, που ψάχνετε κάτι classy για να εντυπωσιάσετε τον ή τους καλεσμένους σας, Παραδοσιάκα φτιάχνεται με σαμπάνια, αλλά για πιο χαλαρές περιστάσεις, γίνεται και με ένα οποιοδήποτε καλό ξηρό αφρώδες κρασί, όπως το prosecco.

Λίγη ιστορία…
Υπάρχει πρωτ’ απ’ όλα μια διένεξη μεταξύ ειδικών αν το κλασικό γαλλικό 75 φτιάχνεται παραδοσιακά με τζιν ή με κονιάκ. Η ονομασία του μας γυρνά πίσω στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στα κανόνια των 75mm που χρησιμοποιήθηκαν τότε. Έπειτα από νικηφόρες μάχες, η συμμαχική ομάδα πιλότων που αποτελούνταν από Γάλλους και Αμερικανούς, γιόρταζαν, κάνοντας πρόποση στο γαλλικό κανόνι 75 πίνοντας σαμπάνια και κονιάκ.
Ορισμένοι αναφέρουν το μπαρ Harry’s New York Bar στο Παρίσι έκανα το κοκτέιλ αυτό δημοφιλές.
Σήμερα πάντως το κοκτέιλ φτιάχνεται με τζιν.

Υλικά
45ml τζιν
22 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
22ml απλό σιρόπι
60 ml σαμπάνια

Για το σιρόπι
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη

Φλούδα λεμονιού κομμένη σε σπείρα (για το σερβίρισμα)

Διαδικασία
Προτού ξεκινήσουμε, φτιάχνουμε το απλό σιρόπι: βράζουμε ένα φλιτζάνι νερό και του προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει καλά προτού το χρησιμοποιήσουμε.
Ρίχνουμε το τζιν, τον χυμό λεμονιού και το απλό σιρόπι σε ένα σέικερ για κοκτέιλ. Γεμίζουμε το σέικερ με πάγο, το κλείνουμε καλά και το κουνάμε για περίπου 20’’, μέχρι να νιώσουμε ότι το σέικερ είναι πολύ κρύο.

Βήμα 2
Σουρώνουμε το κοκτέιλ με ένα σουρωτήρι σε ένα μακρύ ποτήρι σαμπάνιας, Προσθέτουμε τη σαμπάνια και γαρνίρούμε με ένα λεμόνι.