Κρυστάλλινο, καθαρό και με δική του προσωπικότητα, το dry martini είναι ένα από τα must try κοκτέιλ ή πιο απλά ένα από τα κοκτέιλ που πρέπει να δοκιμάσετε έστω μια φορά. Κλασικό ποτό με λίγα υλικά, που μπορεί να φτιαχτεί εύκολα στο σπίτι. Πριν τη συνταγή, όμως, ας δούμε μερικά πράγματα για την ιστορία του.

Ποιος ανακάλυψε το πρώτο Martini στον κόσμο;
Είναι μια καλή ερώτηση, αλλά επιδέχεται πολλές απαντήσεις. Το πιο πιθανόν είναι πως το dry martini είναι ένα κοκτέιλ που ήρθε στο προσκήνιο σε πολλά μέρη ταυτόχρονα, καθώς οι μπάρμαν άρχισαν να πειραματίζονται με τζιν και ξηρό βερμούτ. Δεν ξέρω, βέβαια, αν έχει και ιδιαίτερη σημασία η προέλευσή του, το θέμα είναι πως υπάρχει και είναι απολαυστικό.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι η αρχική μορφή του ποτού, σύμφωνα με τις πρώτες συνταγές, ήταν γλυκιά. Τα βιβλία για κοκτέιλ του 19ου αιώνα ζητούσαν τακτικά ιταλικό (γλυκό) βερμούτ. Τo dry martini πήρε τη σημερινή του μορφή γύρω στο 1905, όταν η νέα τάση ήταν το ξηρό τζιν, ξηρό βερμούτ και bitters πορτοκαλιού.

Όταν φτιάχνετε το ποτό για τον εαυτό σας, είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσετε με ποιοτικά υλικά. Πρόκειται επίσης για ένα ποτό  με αμέτρητες παραλλαγές όπως το Vodka Martini , το Reverse Martini (αντίστροφες αναλογίες τζιν και βερμούτ) και το Perfect Martini, το οποίο διαθέτει ίσο διαχωρισμό ξηρού και γλυκού βερμούτ. Πάμε να δούμε τη συνταγή

Υλικά:
15 ml ξηρό βερμούτ
60 -90 ml τζιν ή βότκα
Φλούδα λεμονιού ή ελιές για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Γεμίζουμε το σέικερ με πάγο και ρίχνουμε το βερμούτ. Ανακατεύουμε για 15 δευτερόλεπτα και μετά το αφήνουμε να «σταθεί» για 30 δευτερόλεπτα. Ανακατεύουμε ξανά και στη συνέχεια σουρώνουμε σε ένα ποτήρι.

Βάζουμε το τζιν στο ποτήρι με το μείγμα μας και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Αφήνουμε να καθίσει για 30 δευτερόλεπτα και μετά ανακατεύουμε ξανά για 30 δευτερόλεπτα. Αφήνουμε να καθίσει άλλα 30 δευτερόλεπτα και μετά ανακατεύουμε ξανά και γρήγορα. Σουρώνουμε το κοκτέιλ σε ένα παγωμένο ποτήρι. Γαρνίρουμε με ένα λεμόνι ή ελιές.

Δείτε επίσης:
Espresso martini

Πώς να φτιάξετε τα 8 πιο δημοφιλή κοκτέιλ με τζιν
Love Bird: το κοκτέιλ της αγάπης