Aν είστε λάτρεις του mezcal έχουμε την κατάλληλη πρόταση για το πώς θα το απολαύσετε σε ένα κοκτέιλ. Μία εύκολη και νόστιμη πρόταση, που παράλληλα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας. Ας δούμε, όμως πριν τη συνταγή τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτό το ποτό των Μεξικάνων.

Για το mezcal (μεσκάλ)
Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα αποσταγμένα οινοπνευματώδη ποτά στην Αμερική, όπου η ύπαρξή του χρονολογείται εδώ και 500 χρόνια. Παράγεται από το φυτό της αγαύης, το οποίο συναντάται σε πολλές ποικιλίες στο Μεξικό. Μάλιστα, η λέξη mezcal προέρχεται από την αρχαία γλώσσα των Αζτέκων Nahuatl και σημαίνει μαγειρεμένη αγαύη.

Από το 1994 συνιστά προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ως mezcal ορίζονται μόνο τα προϊόντα που παράγονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του Μεξικού, όπως συμβαίνει και με τη σαμπάνια ή και με το moscato d’asti. Ακόμη, αυτό το ποτό μοιάζει πολύ με την τεκίλα, ωστόσο η δεύτερη παράγεται μόνο από μπλε αγαύη, ενώ το mezcal μπορεί να παραχθεί από πολλά είδη αγαύης. Παίρνει τη χαρακτηριστική καπνιστή γεύση του αναλόγως με την ποικιλία και την παραγωγή του. Η επίδραση του terroir (τερουάρ είναι ένα σύνολο εδαφοκλιματικών παραγόντων και ειδικών χαρακτηριστικών μια περιοχής, που καθορίζει τα χαρακτηριστικά ποικιλίας των γεωργικών προϊόντων, όπως του κρασιού) συμβάλλει σημαντικά στη γεύση της αγαύης. Τέλος, οι γνώσεις και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή mezcal μεταδίδονται από γενιά σε γενιά και είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι.

Πώς να απολαύσετε το mezcal
Το mezcal απολαμβάνεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, προκειμένου να εκτιμηθεί το περίπλοκο γευστικό προφίλ του. Εάν δεν έχετε πιει ποτέ mezcal θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με το espadín, που είναι η πιο κοινή ποικιλία αγαύης. Ακόμη, είναι σημαντικό να διαβάζετε την ετικέτα στα μπουκάλια για να επιλέξετε ένα γνήσιο mezcal. Αν αναγράφεται απλώς  «mezcal» στο μπουκάλι καλύτερα να μην το διαλέξετε. Αντιθέτως, τα «mezcal artesenal» ή «mezcal ancestral» είναι καλές επιλογές.

Υλικά:
40 ml mezcal
10 ml γλυκό βερμούτ
10 ml ροζ xυμός γκρέιπφρουτ
25 ml χυμός λάιμ
*20ml σιρόπι θυμαριού

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ με πάγο με πολύ πάγο. Χτυπάμε δυνατά μέχρι να παγώσει το μείγμα καλά και στη συνέχεια σουρώνουμε σε ένα χαμηλό ποτήρι. Γαρνίρουμε με ένα κλωνάρι δεντρολίβανο ή θυμάρι.

*Για το σιρόπι με θυμάρι: Βάζουμε 100 ml αγαύης σε 100 ml ζεστό νερό με 1-2 κλωναράκια δεντρολίβανο ή θυμάρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η αγαύη και το αφήνουμε να κάτσει τουλάχιστον για 15 λεπτά.

Δείτε επίσης:
Τα 5 είδη τεκίλας και πώς να τα απολαύσετε

10 κλασικά κοκτέιλ με βότκα

Τα πάντα γύρω από το τζιν