Αν μου έλεγαν να κλείσω το καλοκαίρι σε ε ένα κοκτέιλ, θα διάλεγα τo Piña colada. Αυτό το κρεμώδες, λευκό ποτό με τη σαγηνευτική μυρωδιά της καρύδας, τη φρεσκάδα και την οξύτητα του ανανά, που συνδυάζεται με τη στιβαρότητα που χαρακτηρίζει το ρούμι. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι από τα κοκτέιλ που συνηθίζω να πίνω όσο κι αν γοητεύομαι από την καρύδα. Ο λόγος είναι το πολύ γλυκό προφίλ του, που οφείλεται κυρίως στα σιρόπια από καρύδα ή στους πουρέδες ανανά που χρησιμοποιούν συχνά πυκνά οι bartenders.

Όμως, οφείλω να πω ότι έχω γευτεί μερικές πολύ καλές και νόστιμες εκτελέσεις του. Σαν αυτή που φτιάχνουν ο Βασίλης Ρούσσος και ο Γιάννης Πετρής στο «Tiki Athens», χρησιμοποιώντας φρέσκο χυμό ανανά και ένα blend από διάφορα ρούμια. Επίσης, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην «ανθρακωμένη»  παραλλαγή που σέρβιρε σε μπουκαλάκι στο «Barro Negro» o Γιώργος Καβακλής, αλλά και τη frozen εκδοχή της που για ένα ολόκληρο καλοκαίρι είχε το «Neol».

Μάλιστα, αυτή την τελευταία τη δοκίμασα πρόσφατα σε ένα χαριτωμένο μπαρ στην Ίο, στο «Doors». Η Piña colada κατάγεται από το Πουέρτο Ρίκο. Βέβαια, για την προέλευσή της υπάρχουν πολλές εκδοχές, όπως άλλωστε συνηθίζεται σχεδόν σε όλα τα Piña colada: το κοκτέιλ του καλοκαιριού Ένα εξωτικό, κλασικό ποτό που γοητεύει με το άρωμα, τη γλυκύτητα και την ανάλαφρη εμφάνιση.

Η Piña colada κατάγεται από το Πουέρτο Ρίκο. Βέβαια, για την προέλευσή της υπάρχουν πολλές εκδοχές, όπως άλλωστε συνηθίζεται σχεδόν σε όλα τα κλασικά κοκτέιλ. Η πρώτη στηρίζεται σε έναν μύθο των αρχών του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τον οποίο ο περιβόητος πειρατής της Καραϊβικής Roberto Cofresí, θέλοντας να αναπτερώσει το ηθικό του πληρώματός του, σέρβιρε ένα ποτό που περιείχε ρούμι, γάλα καρύδας και χυμό ανανά, δηλαδή μια Piña colada. Ο Cofresí πέθανε το 1825 και μαζί του πήρε και τη συνταγή, αφού κανένας δεν την είχε καταγράψει.

Κατά μια άλλη, πιο αληθοφανή εκδοχή, την Piña colada δημιουργεί, το 1954, ο Ramón Monchito Marrero, bartender του ξενοδοχείου «Caribe Hilton» του Σαν Χουάν. Εκείνη την εποχή το ξενοδοχείο ήταν από τα πιο διάσημα της χώρας και προσέλκυε πολλούς αστέρες του Hollywood, ανάμεσά τους και την ηθοποιό Elizabeth Taylor. Όταν λοιπόν, ζητήθηκε από τη διοίκηση του ξενοδοχείου στον Marrero να δημιουργήσει ένα signature ποτό για την επίλεκτη πελατεία τους, εκείνος ξεκίνησε τους πειραματισμούς έχοντας στο μυαλό του ένα πράγμα: να  δημιουργήσει κάτι που θα εσωκλείει όλες τις γεύσεις του νησιού σε ένα ποτήρι.

Λέγεται ότι ο Marrero πέρασε τρεις μήνες δοκιμάζοντας εκατοντάδες συνδυασμούς μέχρι να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα που ήταν: γάλα καρύδας (το οποίο έβγαζε ο ίδιος από την καρύδα), φρέσκος χυμός ανανά και πορτορικάνικο, παλαιωμένο (añejo) ρούμι. Και κάπως έτσι γεννήθηκε ο «σουρωμένος ανανάς» (που στην αργκό σημαίνει ό,τι και στα ελληνικά, μεθυσμένος δηλαδή), όπως αποδίδεται στα ελληνικά το όνομα του κοκτέιλ.

Μάλιστα, από το 1978 η Piña colada αποτελεί το εθνικό κοκτέιλ του Πουέρτο Ρίκο και στις 10 Ιουλίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του.

Μια ξεχωριστή συνταγή
Για να φτιάξετε αυτό το άκρως καλοκαιρινό ποτό δεν χρειάζεται πολλή τεχνική, αλλά ούτε και ιδιαίτερη γνώση. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι το γάλα ή η κρέμα καρύδας που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς και ο χυμός ανανά, που καλύτερα να είναι φρέσκος, χωρίς ζάχαρη.

Υλικά
60 ml ρούμι (παλαιωμένο ή λευκό)
90 ml χυμό ανανά
20 ml γάλα ή κρέμα καρύδας
15 ml χυμό από λάιμ

Διαδικασία
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ. Προσθέτετε πάγο και τα χτυπάτε μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα. Σερβίρετε σε ψηλό ποτήρι με τριμμένο πάγο και γαρνίρετε με τρίγωνη φέτα ανανά και κεράσι μαρασκίνο.