Το χρώμα του είναι ροζ, φτιάχνεται με tequila και σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι Tom Collins που γύρω από το χείλος του έχει αλάτι. Η κλασική συνταγή του Paloma θέλει να πρωταγωνιστεί η tequila, αλλά και το mezcal συμπεριλαμβάνεται πια επίσημα στα υλικά της.

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν ότι πίνουν margaritas και ότι αυτό είναι το εθνικό τους κοκτέιλ. Ωστόσο, το κλισέ αυτό απέχει από την πραγματικότητα, μια και οι Μεξικανοί προτιμούν το Paloma, που στα ελληνικά σημαίνει «περιστέρι». Το εν λόγω ποτό έχει γοητευτικό ροζ χρώμα, το οποίο οφείλει στο αναψυκτικό από γκρέιπφρουτ, που είναι ένα από τα βασικά συστατικά του, μαζί με την tequila, φυσικά. Σερβίρεται στο ψηλόλιγνο ποτήρι του Tom Collins, με ένα «δακτυλίδι» από αλάτι στο χείλος του.

Για την πατρότητα της συνταγής του υπάρχουν πολλές και διάφορες εκδοχές. Μια από αυτές, που αγγίζει τα όρια του αστικού μύθου, υποστηρίζει ότι προέρχεται από το ομώνυμο διάσημο τραγούδι «La paloma», του Ισπανού Sebastián de Iradier Salaverri, που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φολκλορικά τραγούδια στο Μεξικό. Παρ’ όλα αυτά η επικρατέστερη εκδοχή για το πώς προέκυψε το εν λόγω κοκτέιλ θέλει τον Don Javier Delgado Corona, ιδιοκτήτη του θρυλικού μπαρ La Capilla, στην πόλη Τεκίλα, στο κεντρικό Μεξικό, να είναι εκείνος που είχε την ιδέα να ανακατέψει tequila με αναψυκτικό με γεύση γκρέιπφρουτ και να προσθέσει αλάτι στο χείλος του ποτηριού
για την εξισορρόπηση των γεύσεών του.

Στην αρχική του εκδοχή το Paloma ήταν λευκό και όχι ροζ, και αυτό γιατί το αναψυκτικό που χρησιμοποιούσαν στο Μεξικό δεν είχε χρώμα. Τώρα, πώς άλλαξε χρώμα, έξω από τα σύνορα του Μεξικού, είναι άλλη ιστορία, για την οποία επίσης υπάρχει λογική εξήγηση. Μέχρι και σχετικά πρόσφατα ήταν δύσκολο να βρει κανείς σόδα με γεύση γκρέιπφρουτ εκτός Μεξικού, μια και οι εξαγωγές της κόστιζαν πολύ. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί bartenders την αντικαθιστούσαν με φρέσκο χυμό ροζ γκρέιπφρουτ, ζάχαρη και λάιμ και τα χτυπούσαν μαζί με την tequila στο σέικερ για να πετύχουν ανάλογο αποτέλεσμα – εξ ου και το ροζ. Φυσικά σέρβιραν ένα κοκτέιλ χωρίς ανθρακικό που δεν έμοιαζε με το μεξικάνικο Paloma. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πλέον πολλά αναψυκτικά με γεύση γκρέιπφρουτ, που φτιάχτηκαν κατά κύριο λόγο για το συγκεκριμένο κοκτέιλ.

Tequila ή mezcal;
Η κλασική συνταγή του Paloma θέλει να πρωταγωνιστεί η tequila. Μάλιστα αρκετοί bartenders υποστηρίζουν ότι το εν λόγω κοκτέιλ φανερώνει την ήρεμη ή την ήπια πλευρά του συγκεκριμένου αποστάγματος της αγαύης και γι’ αυτό είναι το καταλληλότερο για να μυήσει κάποιον στον κόσμο του. Βέβαια, με τη συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητά του, το mezcal συμπεριλαμβάνεται πια στη λίστα των κύριων συστατικών του Paloma, ιδίως για την παρασκευή διάφορων παραλλαγών του. Η χρήση του mezcal δίνει στο ποτό έναν πιο καπνιστό, αλλά και λίγο πιο επιθετικό χαρακτήρα, τον οποίο, προσωπικά, βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα.

Tρεις συνταγές για paloma

1. Η κλασική

Υλικά
1 φέτα ροζ γκρέιπφρουτ για το γαρνίρισμα
αλάτι
50 ml tequila
10 ml χυμό λάιμ
1 αναψυκτικό με γεύση
γκρέιπφρουτ

Εκτέλεση
Περνάμε το χείλος ενός ψηλού ποτηριού με μια φέτα γκρέιπφρουτ. Στη συνέχεια βυθίζουμε το ποτήρι σε ένα μπολ με αλάτι για να κολλήσει, περιμετρικά. Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο, προσθέτουμε την tequila, τον χυμό λάιμ και συμπληρώνουμε με τη σόδα. Γαρνίρουμε με μια φέτα ροζ γκρέιπφρουτ.

2. Η κόκκινη του Mr Fox
Η παραλλαγή του Δημήτρη Ρούσσου, head bartender στο Mr Fox της Γλυφάδας, βασίζεται στο πάντρεμα των δύο αποσταγμάτων της αγαύης (tequila και mezcal) με το Campari και με αναψυκτικό πορτοκάλι. Το τελικό αποτέλεσμα έχει ένα ελαφρύ κοκκινωπό χρώμα και μια ευχάριστη πικράδα.

Υλικά
40 ml Tequila Blanco
10 ml Mezcal Espadin
5 ml Campari
10 ml Paragon Rue Berry
Top up με Blood Orange Soda

Εκτέλεση:
«Βρέχουμε» με μια φέτα πορτοκάλι το χείλος ενός ψηλού ποτηριού. Στη συνέχεια τοποθετούμε το χείλος στο αλάτι που είναι αρωματισμένο με πάπρικα και σουμάκ, για να κολλήσει. Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο, ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αναψυκτικό
που προσθέτουμε στο τέλος. Γαρνίρουμε με μια φέτα πορτοκάλι.

3. Η πιπεράτη του Line Athens
Ο Δημήτρης Νταφόπουλος, ένας από τους δημιουργούς του αναψυκτικού Three Cents και συνιδιοκτήτης του μπαρ Line Athens, στα Πετράλωνα, μας προτείνει μια πιο πιπεράτη παραλλαγή, στην οποία χρησιμοποιεί tequila που έχει επαναποστάξει με μαύρο πιπέρι.

Υλικά
50 ml tequila Cazadores
10 ml cordial από λάιμ
1 Three Cents Grapefruit Soda
καπνιστό αλάτι με λάιμ

Εκτέλεση
Περνάμε το χείλος ενός ψηλού ποτηριού με μια φέτα γκρέιπφρουτ για να κολλήσει το αλάτι. Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο, προσθέτουμε την tequila, το cordial από λάιμ και συμπληρώνουμε με τη σόδα. Γαρνίρουμε με μια φέτα ροζ γκρέιπφρουτ.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να φτιάξετε Paloma, το αγαπημένο κοκτέιλ των Μεξικανών

Όλα για το Μεσκάλ, το διάσημο μεξικάνικο αλκοολούχο

3 μεξικάνικα κοκτέιλ με mezcal