Τι είναι τελικά το spritz; Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για ένα ποτό τόσο καινούργιο, αλλά ταυτόχρονα και τόσο παλιό. Είναι μια ξεχωριστή κατηγορία στα κοκτέιλ που μπορούμε να απολαύσουμε όλο τον χρόνο. Και μπορεί για πολλούς το Aperol Spritz να είναι το πιο δημοφιλές του είδους, ωστόσο το spritz έχει πολλές μορφές. Ας τα δούμε όμως από την αρχή.

Τι είναι ένα Spritz;
Η προέλευση του spritz χρονολογείται στα τέλη του 1800. Αυτό το drink ξεκίνησε στο Βένετο της Ιταλίας, η οποία τότε ήταν ακόμα κομμάτι της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. H λέξη spritz προέρχεται από την γερμανική λέξη spritzen και ονομάστηκε έτσι από τον τρόπο που οι Αυστριακοί στρατιώτες ετοίμαζαν το ιταλικό κρασί που έπιναν. Το έβρισκαν πολύ δυνατό και για να μπορούν να το πίνουν, καθώς είχαν συνηθίσει στη μπίρα,  πρόσθεσαν νερό. Με τον καιρό, το ποτό εξελίχθηκε. Το νερό άλλαξε σε ανθρακούχα σόδα, το οποίο άλλαξε σε prosecco. Εν συνεχεία, προστέθηκαν και απεριτίφ όπως το Aperol.

Σήμερα μια βασική συνταγή για Spritz ακολουθεί το εξής μοντέλο 3-2-1-δηλαδή 75 ml, 50 ml, 25 ml, και δεν θα κάνετε λάθος: τρία μέρη prosecco, δύο μέρη πικρού απεριτίφ της επιλογής σας και ένα μέρος σόδα. Σερβίρετε με πάγο. Επίσης το prosecco που θα χρησιμοποιήσετε δεν χρειάζεται να είναι το πιο ακριβό, καθώς συνήθως τα καλά πράγματα πρέπει να τα απολαμβάνουμε από μόνα τους. Ένα πιο οικονομικό μπουκάλι για τα συγκεκριμένα κοκτέιλ είναι μια χαρά.

Παρακάτω θα βρείτε 3 κλασικές συνταγές για να φτιάξετε spritz στο σπίτι.

Bicicletta spritz
Υλικά:
1 πορτοκάλι, κομμένο σε λωρίδες
45 ml λευκό ξηρό κρασί
45 ml Campari
σόδα

Εκτέλεση:
Για κάθε ποτό, γεμίστε ένα ποτήρι με πάγο και φλούδα πορτοκαλιού. Προσθέστε το κρασί και το Campari, ανακατέψτε και στη συνέχεια προσθέστε σόδα.

Campari spritz
Υλικά:
60 ml Campari
90 ml αφρώδες κρασί
ανθρακούχου νερό
μία φλούδα πορτοκάλι, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Βάζετε το Campari και το αφρώδες κρασί σε ένα ποτήρι κρασιού ή απλά ένα ποτήρι γεμάτο με πάγο. Προσθέστε λίγο ανθρακούχο νερό, ανακατέψτε απαλά και γαρνίρετε με μια φέτα πορτοκαλιού.

Venetian spritz
Υλικά:
60ml Select Aperitivo
90 ml αφρώδες κρασί
ανθρακούχο νερό
πράσινες ελιές, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Ρίχνετε το Select Aperitivo και το κρασί σε ένα ποτήρι κρασιού ή απλά σε ένα ποτήρι γεμάτο με πάγο. Προσθέστε λίγο ανθρακούχο νερό, ανακατέψτε απαλά και γαρνίρετε με μερικές  πράσινες ελιές περασμένες σε μια οδοντογλυφίδα.