To sake είναι το εθνικό ποτό των Ιαπώνων και φτιάχνεται από ρύζι. Είναι πολύ «ευέλικτο», καθώς μπορεί να συνδυαστεί με πολλά φαγητά όπως: σούσι, στρείδια, ψάρια, τηγανητό κοτόπουλο, τυρί ακόμα και πίτσα. Μπορείτε να το πιείτε παγωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστό. Είναι επίσης ένα υπέροχο συστατικό στα κοκτέιλ. Η δημοτικότητά του όλο και αυξάνεται, αφού συνεχώς όλο και περισσότερα εστιατόρια το έχουν εντάξει στα μενού τους. Ας το γνωρίζουμε καλύτερα και ας δούμε 3 προτάσεις για κοκτέιλ για να το δοκιμάσετε στο σπίτι.

Πώς φτιάχνεται και οι κατηγορίες
Η παραγωγή του sake αρχίζει με το γυάλισμα (στίλβωση) του ρυζιού. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την διαβάθμιση της ποιότητας, του στιλ αλλά και των τιμών που το βρίσκουμε στην αγορά, είναι ο βαθμός ή το ποσοστό γυαλίσματος του ρυζιού. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο στιλβωμένο είναι το ρύζι, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του σε άμυλο, το οποίο θα δώσει καλύτερη και καθαρότερη γεύση στο sake. Από την άλλη όμως, το κόστος της παραγωγής θα είναι υψηλότερο.

Το γυαλισμένο ρύζι μαγειρεύεται στον ατμό και ζυμώνεται με koji (μικροοργανισμός που χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή miso και σάλτσας σόγιας). To koji μετατρέπει το άμυλο σε γλυκόζη, όπου η γλυκόζη στη συνέχεια με τη χρήση μαγιάς θα μετατραπεί σε αλκοόλ. Τo sake συνήθως ταξινομείται με βάση τις αναλογίες γυαλίσματος ρυζιού και το πόσο επιπλέον αλκοόλ του έχει προστεθεί.

Βασικές κατηγορίες sake
Junmai
Το ρύζι έχει γυαλιστεί  τουλάχιστον κατά 70% και φτιάχνεται μόνο με ρύζι, νερό και koji. Είναι πιο πλούσιο σε γεύση, με υψηλότερη οξύτητα. Συνιστά καλό ταίριασμα με χορταστικά και κρέας. Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Honjozo
Το ρύζι είναι γυαλισμένο τουλάχιστον κατά 70% και έχει προστεθεί αλκοόλ. Είναι ευκολόπιοτο και σερβίρεται ζεστό ή παγωμένο.

Ginjo
Φτιαγμένο με γυαλισμένο ρύζι τουλάχιστον κατά 60%, ζυμώνεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Περιέχει νότες φρούτων και λουλουδιών. Πίνεται παγωμένο και συνδυάζεται με ψάρια και θαλασσινά πιάτα και δεν περιέχει αλκοόλ.

Daiginjo
Αυτό το sake γίνεται με γυαλισμένο ρύζι τουλάχιστον κατά 50%. Θεωρείται ως ένα premium προϊόν και σερβίρεται παγωμένο. Δεν υπάρχει προσθήκη αλκοόλ.

Άλλα είδη sake
Οποιοδήποτε sake με αναλογία γυαλίσματος μεγαλύτερη από 70% ονομάζεται futsuu sake και είναι παρόμοιο με το επιτραπέζιο κρασί.  Άλλοι τύποι είναι το nama-zake και nigori.

3 προτάσεις για κοκτέιλ
Sake cider fizz
Γεμίζουμε ένα χαμηλό ποτήρι με πάγο. Προσθέτουμε 50 ml sake, 1 κουταλιά της σούπας yuzu και 75 ml ξηρό μηλίτη. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Sake martini
Προσθέτουμε πάγο σε ένα σέικερ για κοκτέιλ και στη συνέχεια βάζουμε 50 ml τζιν και 50 ml sake. Στραγγίζουμε σε ένα ποτήρι μαρτίνι και γαρνίρουμε με μια φλούδα λεμονιού.

Sake με τόνικ
Γεμίζουμε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο και προσθέτουμε 100 ml sake, 70 ml τονικ νερού και ανακατεύουμε καλά. Στραγγίζουμε σε ένα ποτήρι και γαρνίρουμε με φέτες πράσινου μήλου.

Δείτε επίσης:
Στην Ιαπωνία φτιάχνουν σούσι από τρισδιάστατους εκτυπωτές!Στην Ιαπωνία κάνουν μπάνιο σε λουτρά μπίρας!

Γιαπωνέζικα pancakes: η συνταγή για τα πιο αφράτα και λαχταριστά pancakes