Όλοι ξέρουμε τα κοκτέιλ και οι περισσότεροι από εμάς τα αγαπάμε, ωστόσο έχετε αναρωτηθεί πώς και από πού προήλθε η ονομασία τους;

Παλαιότερες θεωρίες για την προέλευση της λέξης cocktail
Σύμφωνα, λοιπόν, με παλαιότερες θεωρίες η λέξη cocktail προήλθε από την Αμερική, εμφανιζόμενη σε δημοσιεύσεις στις αρχές του 19ου αιώνα. Όπως αναφέρει το «Oxford English Dictionary», ο πρώτος ορισμός της λέξης εμφανίστηκε στις 13 Μαΐου του 1806, στην Balance and Columbian Repository, μιας εφημερίδας στο Χάντσον της Νέας Υόρκης. Τότε η εφημερίδα προσπαθούσε να δώσει μια απάντηση για το «Τι είναι το cocktail;» λέγοντας πως «To cock-tail ( στα αγγλικά cock είναι ο κόκορας και tail η ουρά) είναι ένα διεγερτικό ποτό που αποτελείται από αποστάγματα οποιουδήποτε είδους, ζάχαρη, νερό και bitters».

Αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι αλήθεια καθώς τα πρώτα cocktails είχαν ένα συγκεκριμένο μείγμα αλκοόλ, ζάχαρης, νερού και bitters και δεν είχαν τόση σχέση με τα σημερινά.

Ένα άλλο πιθανό σενάριο είναι ότι κατά την περίοδο της Αποικιοκρατίας, οι ιδιοκτήτες ταβέρνας φύλαγαν τα ποτά τους σε βαρέλια. Όταν τα βαρέλια άδειαζαν, τα υπολείμματα ή τα απορρίμματα (tailings) των ποτών που είχαν μείνει αναμειγνύονταν μαζί σε ένα βαρέλι και πωλούνταν σε χαμηλότερη τιμή. Αυτό το μείγμα από αλκοόλ χυνόταν από μια κάνουλα που μπορεί να ονομαστεί και ως cock. Όσοι, λοιπόν, ήθελαν το συγκεκριμένο μείγμα πολύ πιθανόν να ζητούσαν «cock tailings».

Μια άλλη δημοφιλής ιστορία προέρχεται από τη Νέα Ορλεάνη, όπου ένας φαρμακοποιός με το όνομα Peychaud – από το γνωστό μπραντ των bitters- σέρβιρε ένα μείγμα από μπράντι σε ένα γαλλικό φλιτζάνι για αυγό. Τελικά, το ποτό ονομάστηκε coquetier, όπου είναι και η γαλλική λέξη για το συγκεκριμένο ποτήρι. Οι καλεσμένοι του Peychaud συντόμευσαν το όνομα σε «cocktay» και τελικά έγινε «cocktail».

Αυτές είναι κάποιες από τις δημοφιλείς θεωρίες, ωστόσο το το 2015, ο ειδήμων στο αλκοόλ Ντέιβιντ Γούντριτς (alcohol expert David Wondrich) ανακάλυψε μάλλον την αλήθεια μετά από εκτενή έρευνα και φαίνεται πως τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά.

Η πιθανή προέλευση της λέξης cocktail
Όπως αναφέρει ο Γούντριτς, η αλήθεια έχει να κάνει με τα άλογα, καθώς η στητή ούρα (cocked) ενός αλόγου είναι ένδειξη δύναμης. Οι αδίστακτοι έμποροι αλόγων του 18ου αιώνα πολύ πιθανόν να έβαζαν τζίντζερ ή και πιπέρι σε ένα μέρος που σίγουρα δεν ήθελαν τα άλογα, προκειμένου να έχουν περισσότερη ζωντάνια.

Το τζίντζερ και το πιπέρι ήταν επίσης κοινά συστατικά που χρησιμοποιούνταν από τότε για να «ανεβάσουν» την ένταση στα αλκοολούχα ποτά. Η θεωρία είναι ότι το «cock -tail» καθιερώθηκε ως ένας είδος για τα ποτά που περιείχαν τζίντζερ και πιπέρι και που τα έπιναν μετά από αυτές τις άθλιες πρακτικές στα άλογα. Στο πέρασμα του χρόνου το παλιό συστατικό τζίντζερ ή πιπεριού των «cocktail» αντικαταστάθηκε ευρέως με τα bitters και από τότε καθιερώθηκε το συγκεκριμένο μείγμα με τη σημερινή ονομασία cocktail.

 

Δείτε επίσης:
Fall from the Tree: Ένα κοκτέιλ για τους λάτρεις του φθινοπώρου

Bramble: Ένα κλασικό κοκτέιλ με τζιν

Early Autumn Cocktail: Το φθινοπωρινό κοκτέιλ που θα αγαπήσετε