Ένα καλό κρασί είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. Ωστόσο, δεν χρειάζεται πάντα να ξοδέψουμε πολλά χρήματα για να έχουμε ένα ποιοτικό κρασί στο σπίτι. Για αυτό σκεφτήκαμε πως θα είχε ενδιαφέρον να συγκεντρώσουμε τα 10 value for money επιλογές που έχουμε στο olivemagazine.gr. Η επιλογή έγινε ως εξής: Βασιστήκαμε στις οινικές επιλογές που προτείνει ο Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, δημοσιογράφος οίνου, κάθε μήνα για το περιοδικό Olive των τελευταίων μηνών. Από εκεί επιλέξαμε τα 10 πιο οικονομικά κρασιά. Πάμε να τα δούμε:

Monoceros 2021
Ποικιλιακός Οίνος Λευκός Ξηρός- Οινοποιείο Ντουράκη
Μπορεί το Βιδιανό να είναι η βεντέτα, όμως η πιο φυτεμένη λευκή ποικιλία στην Κρήτη παραμένει η Βηλάνα. Το οινοποιείο Ντουράκη προτείνει μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή της η οποία, εκτός των άλλων, χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική σχέση τιμής/ποιότητας. Μας άρεσε η φιλική της προσωπικότητα, με το κιτρινοπράσινο, λαμπερό χρώμα και τη φρέσκια αρωματική παρουσία που θυμίζει λεμονανθούς, αχλάδι και πράσινο μήλο σε λεμονάτο φόντο. Η αίσθηση της φρεσκάδας παραμένει και στο στόμα, καθώς η οξύτητα υπερκαλύπτει τους 13 βαθμούς της αλκοόλης.

Τιμή: Περίπου 5,50€ στο ράφι

Σαββατιανό 2021
Οίνος Λευκός Ξηρός- Αττική ΠΓΕ, Μυλωνάς
Με οικογενειακή παράδοση που ξεπερνά τα 100 χρόνια, τα αδέλφια Μυλωνά με τους αμπελώνες και το μικρό οινοποιείο τους στην Κερατέα δικαίως συγκαταλέγονται σε εκείνους που βοήθησαν την κύρια ποικιλία σταφυλιού της Αττικής να ανακτήσει την… υπόληψή της. Το Σαββατιανό τους, από την αρκετά δύσκολη χρονιά του 2021, διατηρεί ακόμα αρκετές πράσινες ανταύγειες στο κιτρινόξανθο χρώμα του, ενώ στη μύτη ξεχωρίζουν αρώματα βερίκοκου, λεμονιού και αρωματικών βοτάνων σε διακριτικά φυτικό υπόβαθρο. Μεσαίου όγκου, ισορροπεί το φρούτο με τη δροσιστική οξύτητα. Επίμονο τελείωμα.

Τιμή: Περίπου 8 € στο ράφι

14-18 h 2021
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός- Πελοπόννησος ΠΓΕ, Γαία Οινοποιητική
Ένα πραγματικό κρασί passepartout, με την υπογραφή της Γαίας. Το Αγιωργίτικο, από διαλεγμένους αμπελώνες στο Κούτσι και τον Ασπρόκαμπο, με εκχύλιση 14 έως 18 ωρών, αποδεικνύεται αρκετά ζωηρό για να λειτουργήσει ως απεριτίφ, αλλά και όσο στιβαρό χρειάζεται για να συνοδεύσει λευκά κρέατα. Μας άρεσαν το κρυστάλλινα λαμπερό, ρόδινο χρώμα του, η δροσερή μύτη του με τα περάσματα κόκκινου φραγκοστάφυλου, καραμέλας κεράσι και φράουλας του δάσους, αλλά κυρίως η παρουσία στο στόμα, με νεύρο, ζωντάνια, φρούτο, υπόσταση και μακρύ δροσιστικό τελείωμα.

Τιμή: Περίπου €9 στο ράφι

∆ρυόπη Ροζέ 2021
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός
Πελοπόννησος ΠΓΕ, Δρυόπη Οινοποιητική
Με την υπογραφή του Γιάννη Τσέλεπου, τούτο το ροζέ κρασί, από επιλεγμένους ορεινούς αμπελώνες του Ασπρόκαμπου στη Νεμέα, αναδεικνύει την πιο χαριτωμένη και ανάλαφρη πλευρά του Αγιωργίτικου. Φωτεινό ρόδινο στο χρώμα, κρυστάλλινα διαυγές, με εκφραστική μύτη, που θυμίζει γλυκά αρώματα καραμέλας, κερασιού, κόκκινου φραγκοστάφυλου και φράουλας, στόμα μεσαίου όγκου, που ξεχειλίζει φρούτο, ζωηρό και δροσιστικό, με μακρύ τελείωμα, έχει όλα τα προσόντα για να γίνει το αγαπημένο ανοιξιάτικο -γιατί όχι και καλοκαιρινό- κρασί μας.

Τιμή: Περίπου €9, στο ράφι

Κόκκινο σε Μαύρο 2021
Οίνος ερυθρός ξηρός, Νεμέα ΠΟΠ Κωνσταντίνος Μητραβέλας

Ο Κ. Μητραβέλας, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση τουλάχιστον 150 χρόνων, παράγει μία από τις πιο καλοφτιαγμένες εκδοχές Νεμέας ΠΟΠ δεξαμενής. Το καθαρόαιμο Αγιωργίτικο έχει ένδυμα κόκκινο σκούρο με πυκνές ιώδεις αντανακλάσεις, ενώ η μύτη «ξεχειλίζει» από φρούτα, όπως κεράσι, βύσσινο και αγριοφράουλα,που η συμπύκνωσή τους θυμίζει περισσότερο φρεσκοστυμμένους χυμούς ή και μαρμελάδες. Φρέσκο στο στόμα, με λεπτές τανίνες, άφθονο φρούτο και αρκετή οξύτητα που δεν αφήνει τους 14 βαθμούς της αλκοόλης να κυριαρχήσουν.

Τιμή: Περίπου €9,00 στο ράφι

Ergo 2021
Οίνος ερυθρωπός Ξηρός, Πελοπόννησος ΠΓΕ- Οινοποιείο Λαντίδη
Στον αμπελώνα του Ασπρόκαμπου, στα ορεινά της Νεμέας, το Cabernet Sauvignon ωριμάζει αργά, διατηρώντας παράλληλα ικανά επίπεδα οξύτητας, γεγονός που εκμεταλλεύεται το οινοποιείο Λαντίδη για το ξεχωριστό αυτό ροζέ. Με χρώμα λαμπερό, ανάμεσα στο σομόν και εκείνο της φλούδας του κρεμμυδιού, κερδίζει με την εξωστρεφή αρωματική του παρουσία, που παραπέμπει κυρίως σε κόκκινα και μαύρα φραγκοστάφυλα, με μια διακριτική πικάντικη νότα, ενώ στο στόμα διαθέτει όγκο, ισορροπία, ευχάριστη οξύτητα, φρούτο και διάρκεια. Θυμηθείτε το με τα καλοκαιρινά πιάτα.

Τιμή: Περίπου €9,50, στο ράφι.


Μιας πεταλούδας τίναγµα
Οίνος Ερυθρωπός ξηρός, Μακεδονία ΠΓΕ, Παραγωγός: Οινοποιία Βογατζή
Καινούρια προσθήκη, τούτο το ελκυστικό ροζέ συνδυάζει τρεις ποικιλίες που παραδοσιακά καλλιεργούνται στην περιοχή του Βελβεντού. Το Ξινόμαυρο, το Μοσχόμαυρο και ο Τσαπουρνάκος (ή αλλιώς Cabernet Franc) δίνουν ένα κρασί με έντονο ρόδινο χρώμα και λίγες μοβ ανταύγειες, εξωστρεφή αρωματική προσωπικότητα, όπου ξεχωρίζουν γλυκό κεράσι, φράουλα και σταφίδα, μαζί με λίγα βότανα, σε λεπτό φυτικό υπόστρωμα, ενώ στο μεσαίου όγκου, θερμό στόμα περισσεύουν αρώματα και φρούτο, χωρίς να λείπει η οξύτητα. Γλυκά αρώματα και στο ευχάριστο τελείωμα.

Τιμή: Περίπου €10,00 στο ράφι

Saint Modesto 2021
Ποικιλιακός Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός- Οινοποιείο Μπαραφάκας
Το εκκλησάκι του Αγίου Μόδεστου, στην είσοδο του κτήματος, δίνει το όνομα στη νεότερη δημιουργία του καλού οινοποιείου της Νεμέας. Ο Χρήστος Μπαραφάκας, παντρεύοντας το Αγιωργίτικο με τη μεσογειακή Grenache rouge, μας προτείνει ένα εξωστρεφές κρασί με έντονο και λαμπερό ρόδινο χρώμα, εκδηλωτική μύτη όπου κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα όπως η φράουλα, το φραμπουάζ και το κεράσι, περισσότερο ως καραμέλα τούτο το τελευταίο, ήπιο αλλά μεστό στόμα, ισορροπημένο, ελαφρά θερμό, με διακριτικότατες τανίνες και πολύ καλό φρούτο, που παραμένει ζωηρό μέχρι το μακρύ τελείωμα.

Τιμή: Περίπου 10€ στο ράφι

Μετόχι Χρωµίτσας 2021
Οίνος Λευκός Ξηρός- Άγιον Όρος ΠΓΕ, Τσάνταλης
Χωρίς αμφιβολία, η ανάδειξη του αγιορείτικου αμπελώνα οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στον αείμνηστο Ευάγγελο Τσάνταλη. Το λευκό Μετόχι Χρωμίτσας, από τον ομώνυμο αμπελώνα της Μονής Αγίου Παντελεήμονος, που παντρεύει όμορφα το Ασύρτικο, το Αθήρι και το Chardonnay, έρχεται στο ποτήρι με λαμπερό ξανθοπράσινο χρώμα και ευχάριστα αρώματα που παραπέμπουν σε γιασεμί, ζαχαρωμένο μήλο, κίτρο και λεμόνι. Στο στόμα παρουσιάζεται μαλακό, ισορροπημένο, με όγκο, καλή δομή, φρούτο και μακρύ τελείωμα.

Τιμή: Περίπου 10€ στο ράφι

Αρκτούρος 2018
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Ήπειρος ΠΓΕ, Οινοποιείο Ζοίνος
Το Βλάχικο και το Μπεκάρι, δύο ερυθρές ποικιλίες διάσπαρτες στους αμπελώνες της Ζίτσας, συναντούν το Cabernet Sauvignon σε μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση. Ύστερα από 12μηνη παλαίωση σε γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια, έχει ελάχιστα εξελιγμένο βαθυπόρφυρο χρώμα, μέσης πυκνότητας και ελκυστικό αρωματικό μπουκέτο με βιολέτα, φρούτα του δάσους, ξερό δαμάσκηνο, μπαχαρικά και βανίλια. Στο στόμα, χωρίς να δείχνει αδύναμο, κερδίζει με τη φινέτσα και την κομψότητά του, που συνδυάζεται με λεπτές τανίνες, καλό φρούτο και πικάντικο τελείωμα.

Τιμή: Περίπου €10,50, στο ράφι