Αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, πυκνή δομή, μέτρια οξύτητα και έντονες τανίνες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των κρασιών υψηλής ποιότητας που δίνει η ποικιλία Syrah. Αγαπητό σε παγκόσμιο επίπεδο, το Syrah όχι μόνο πληροί τις προϋποθέσεις για παλαίωση αλλά όταν αναμειγνύεται με άλλες διεθνείς ποικιλίες δίνει μοναδικά χαρμάνια.

Στους ελληνικούς αμπελώνες διαδόθηκε εύκολα και σχετικά γρήγορα λόγω των ήπιων κλιματολογικών συνθηκών και του ευπροσάρμοστου χαρακτήρα του. Ταυτόχρονα αγαπήθηκε από τους Έλληνες παραγωγούς αλλά και από τους λάτρεις του κρασιού καθώς όταν συνδυάζεται με τοπικές ποικιλίες δίνει ώθηση στην ποιότητα τους και τα τελικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Στην αγορά θα βρείτε πολλές και διαφορετικές εκδοχές από τις οποίες ξεχωρίσαμε μερικές value for money επιλογές:

 

Δρύσμπεϊ 2018
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, ΠΓΕ Κοιλάδα Αταλάντης – κτήμα Χατζημιχάλη
Βαθύ ρουμπινί κρασί με φρουτώδες άρωμα όπου πρωταγωνιστούν τα βατόμουρα και το πιπέρι. Η γεύση του είναι πλούσια με ισορροπημένες τανίνες και η πικάντικη επίγευση του διαρκεί αρκετά. Χωριάτικα λουκάνικα με πατάτες και αβγά και χοιρινές μπριζόλες με πουρέ του πάνε πολύ.
Τιμή: Περίπου €14,50 στο ράφι

Κτήμα Αβαντίς – Syrah 2020
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, ΠΓΕ Στερεά Ελλάδα – κτήμα Αβαντίς
Το ελληνικό Syrah στα καλύτερά του. Το πέρασμα από βαρέλι ενισχύει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά του δίνοντας ώθηση στην πολυπλοκότητά του. Κρέατα σούβλας και κοκκινιστά το απογειώνουν, το ίδιο και τα παλαιωμένα τυριά και τα καπνιστά αλλαντικά.
Τιμή: Περίπου €12,50 στο ράφι

Monograph Αγιωργίτικο – Syrah 2021
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, ΠΓΕ Πελοπόννησος – κτήμα Γαία
Φρέσκα αρώματα με μαλακή και βελούδινη γεύση σε ένα κρασί που εύκολα καταναλώνεται, ελαφρώς δροσερό, στο καθημερινό ελληνικό τραπέζι. Βύσσινο και κανέλα κυριαρχούν, μεταξύ άλλων, στη μύτη και στο στόμα γι αυτό και ταιριάζει ιδανικά με μια μακαρονάδα με κιμά ή ένα μουσακά.
Τιμή: Περίπου €7,50 στο ράφι

Alargo – Syrah 2019
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, ΠΓΕ Κρήτη – Κτήμα Δουλουφάκη
Μαλακό και ευκολόπιοτο αυτό το κρασί με το βαθύ κόκκινο χρώμα και τα ευχάριστα λουλουδάτα αρώματα έχει ωραία οξύτητα και γλυκιά, μακρά επίγευση. Ταιριάζει με ψητό αρνί και μοσχάρι γιουβέτσι ή με κρεατόπιτες.
Τιμή: Περίπου €11 στο ράφι

Παράγκα Flowers 2021
Οίνος Ροζέ Ξηρός, ΠΓΕ Μακεδονία – κτήμα Κυρ Γιάννη
Σομόν με πορτοκαλί ανταύγειες αυτό το κρασί κλέβει τις εντυπώσεις αμέσως όχι μόνο με τα αναπάντεχα αρώματα ροδάκινου και βερίκοκου αλλά και με την ελαφριά γεύση του όπου γλύκα και οξύτητα δένουν αρμονικά. Απολαύστε το σκέτο ή με ποικιλία φρέσκων φρούτων εποχής.
Τιμή: Περίπου €7,50 στο ράφι

Ονειροπαγίδα – Syrah 2018
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, ΠΓΕ Στερεά Ελλάδα – Κτήμα Κανιάρη
Αρώματα αποξηραμένων δαμάσκηνων, πλούσια γεύση κόκκινων φρούτων, διακριτική παρουσία του βαρελιού και επίγευση πικάντικη. Συνδυάζεται τέλεια με κόκκινες σάλτσες σε όλες τις εκδοχές τους, με παλαιωμένα τυριά και πικάντικα chutney.
Τιμή: Περίπου €8 στο ράφι

MRS. 2020
Οίνος Ερυθρός Ξηρός – Κτήμα Μανουσάκη
Το ιδανικότερο κρασί για μπάρμπεκιου με φίλους. Βελούδινο και φρουτώδες, με τη φράουλα να ξεχωρίζει, χαρακτηρίζεται από μαλακές τανίνες, καλή οξύτητα και επίγευση που διαρκεί. Απολαύστε το φρέσκο και ελαφρώς δροσερό.
Τιμή: Περίπου €8 στο ράφι

Ορεινό Eρυθρό 2019
Οίνος Ερυθρός Ξηρός – Κτήμα Σπυρόπουλου
Αυτό το χαρμάνι από Syrah και Αγιωργίτικο είναι το απόλυτο all season κρασί. Φρουτένια μύτη και μαλακό στόμα με βουτυρένια αρώματα καραμέλας και πολύ διακριτικές τανίνες πίνεται άνετα τον χειμώνα με όλα τα κοκκινιστά κρέατα αλλά και παρέα με μια καλοκαιρινή μακαρονάδα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας.
Τιμή: Περίπου €7 στο ράφι

Λυραράκης ερυθρό 2018
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, ΠΓΕ Κρήτη – κτήμα Λυραράκης
Σκούρο κόκκινο χρώμα με μωβ ανταύγειες, αρώματα φραγκοστάφυλου, γεύση με ωραία οξύτητα και επίγευση πικάντικη. Με δύο λόγια, το Syrah και το Κοτσυφάλι αλληλοσυμπληρώνονται δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον χαρμάνι που ταιριάζει με το κατσικάκι στη γάστρα και τη σουβλιστή γουρουνοπούλα.
Τιμή: Περίπου €10,50 στο ράφι

Elysian 2021
Οίνος Ερυθρός Ξηρός – κτήμα Λαφαζάνη
Μια γοητευτική ροζέ έκφραση του Syrah γεμάτη με φρέσκα αρώματα φράουλας και τριαντάφυλλου. Λαμπερό σομόν, με γεύση πολύ δροσιστική και κερασένια επίγευση. Ριζότο με γαρίδες, σούσι και γεμιστά το αναδεικνύουν τέλεια.
Τιμή: Περίπου €14,50 στο ράφι

Ορεινός Ήλιος – Ερυθρός 2019
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, ΠΓΕ Πελοπόννησος – κτήμα Σεμέλη
Φρέσκο και ισορροπημένο σε αρώματα και γεύση αυτό είναι ένα πασπαρτού κρασί για όσους αγαπούν τα κόκκινα. Από ελληνικά μαμαδίστικα φαγητά όπως το παστίτσιο και το γιουβέτσι μέχρι μεζεδάκια τύπου κεφτέδες, κρεάτινοι ή λαχανικών, όλα του πάνε εξίσου.
Τιμή: Περίπου €9 στο ράφι

ΙΑΜΑ Ερυθρό 2019
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, ΠΓΕ Εύβοια – Vrinioti Wines
Αυτό το κρασί κερδίζει το στοίχημα του αρμονικού συνδυασμού Βραδιανού με Syrah. Αρώματα καραμελωμένων φρούτων, βιολέτα και πιπεράτα μπαχάρια με στόμα ξηρό και φρέσκο λόγω της οξύτητας. Παϊδάκια κοτόπουλου στη σχάρα και λουκάνικα όλων των ειδών είναι τα αγαπημένα του γευστικά ταιριάσματα.
Τιμή: Περίπου €14 στο ράφι

Κανένας – Ερυθρός 2019
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, ΠΓΕ Ισμαρικός – κτήμα Τσάνταλη
Αυτός ο πρωτότυπος συνδυασμός του Syrah με το Μαυρούδι δίνει ένα δυνατό κόκκινο κρασί με πλούσια αρώματα και έντονες τανίνες. Κλασικό κρασί φαγητού συνδυάζεται με μεγάλη ποικιλία γεύσεων, ειδικά με τα πικάντικα πιάτα.
Τιμή: Περίπου €14,50 στο ράφι

Στροφιλιά Ερυθρή 2020
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, ΠΓΕ Πελοπόννησος – κτήμα Στροφιλιά
Φινετσάτο κόκκινο κρασί που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους κυριολεκτικά σε κάθε περίσταση. Στη μύτη και στο στόμα διακρίνονται όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά του Syrah με τον πιο ευκρινή τρόπο γι αυτό και ταιριάζει με ποικιλίες ψητών κρεατικών και πίτσα με μπόλικα αλλαντικά.
Τιμή: Περίπου €7,50 στο ράφι

9 Ροζέ 2021
Οίνος Ροζέ Ξηρός – Κτήμα Μουσών
Το κοσμοπολίτικο Syrah συναντά το σπάνιο Μούχταρο σε μία ενδιαφέρουσα ροζέ εκδοχή που είναι γεμάτη αρώματα βύσσινου. Η γεύση του είναι γεμάτη δροσιστική οξύτητα και στην επίγευση αναδεικνύονται και πάλι τα κόκκινα φρούτα. Σκέτο ή παρέα με πολυεθνικό finger food είναι απολαυστικότατο.
Τιμή: Περίπου €7,50 στο ράφι

 

 

 

 

Το άρθρο της εβδομάδας