Δύο ερυθρά κι ένα ροζέ κρασί μας προτείνει το Κτήμα Χατζημιχάλη για αυτή την εποχή. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Καπνία Ερυθρό, το Merlot Αλαργινό και το Alfega ροζέ, όλα με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη την κοιλάδα της Αταλάντης.

Ο Καπνίας Ερυθρός συλλέγεται από το αμπελοτόπι του Ζυγού, στα 400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης και της ωρίμανσης για 24 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, το κρασί παλαιώνει για 12 μήνες στην κάβα. Έτσι, γίνεται ένα εκφραστικό και πολύπλοκο Cabernet Sauvignon. Μπορεί κανείς να το απολαύσει ακόμα και 30 χρόνια μετά την εσοδεία του. Όσο για τα γευστικά του χαρακτηριστικά, έχει έντονο και σύνθετο σύνολο αρωμάτων, από ώριμα φρούτα, ενώ η παρουσία του ξύλου αν και έντονη, αντισταθμίζεται απόλυτα από τον πυκνό, φρουτώδη χαρακτήρα του.

Το Merlot Alargino καλλιεργείται στο ομώνυμο, ξεχωριστό αμπελοτόπι Αλαργινό, το «πιο απομακρυσμένο». Αυτός ο αμπελώνας παράγει σταφύλια με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και υψηλή συγκέντρωση, Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο κρασί, που ωριμάζει για 12 μήνες σε γαλλικά, δρύινα βαρέλια και ακολουθεί τουλάχιστον 12μηνη ωρίμανση στην κάβα. Και αυτό μπορεί να το απολαύσει κανείς 30 χρόνια μετά την εσοδεία του. Στη μύτη βγάζει μεταξύ άλλων έντονα αρώματα μαύρων κερασιών και μούρων, ενώ γευστικά τα ψημένα φρούτα και η γλυκόριζα ισορροπούν τα μούρα σε ένα φινετσάτο, αλλά και εκφραστικό σύνολο με γεμάτο σώμα, απαλές τανίνες και μακρά επίγευση.

Τέλος, το ροζέ Alfega πήρε το όνομά του από το πρώτο και το τελευταίο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου και εκφράζει τη φιλοσοφία παραγωγής των κρασιών του κτήματος, από το πρώτο έως το τελευταίο στάδιο της διαδρομής, δηλαδή από την καλλιέργεια στην οινοποίηση μέχρι τη διανομή του προϊόντος. Το συγκεκριμένο ροζέ είναι ένας αρμονικός συνδυασμός Syrah, Grenache Rouge και Μαλαγουζιάς που δίνει ένα αναζωογονητικό αποτέλεσμα. Στη μύτη βγάζει έντονα αρώματα φράουλας, κόκκινου βατόμουρου και τριανταφυλλιάς, ενώ στη γεύση είναι απαλό, με έντονο φρουτώδη και δροσιστικό χαρακτήρα, ισορροπημένη οξύτητα και ελαφρύ σώμα.