Ο Σωτήρης Γεωργίου δοκίμασε και μας προτείνει έξι κρασιά από τα νησιά του Ιονίου.

PAOLO_2890

Κτήμα Μερκάτη Paolo
Ένα πραγματικά ιδιαίτερο και σπάνιο κρασί από τη λευκή ποικιλία Paolo που καλλιεργείται στη Ζάκυνθο. Ο κ. Λορέντζο Μερκάτης αναβίωσε αρκετές γηγενείς ποικιλίες του νησιού. Στο Paolo έκανε μια extreme οινοποίηση με οξειδωτική παλαίωση για 3 χρόνια σε μισογεμάτα βαρέλια. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με αρώματα αλλά και γεύση που θυμίζουν ισπανικό sherry. Η λιπαρή ύφη και η τραγανή του οξύτητα ταιριάζουν με θαλλασινά.

ORGION_2898

Οργίων Σκλάβος
Μην πάει ο νους σας στο πονηρό, δεν σημαίνει αυτό που φαντάζεστε. Ο Ευρυβιάδης Σκλάβος παράγει στη Κεφαλονιά κρασιά από αμπελώνες βιοδυναμικής καλλιέργειας. Το Οργίων παράγεται από Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς και παλαιώνει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Στη μύτη χαρακτηρίζεται από αρώματα δαμάσκηνου, γλυκόριζας, δέρματος και βανίλιας. Στο στόμα είναι μεσαίου όγκου, με στρογγυλές τανίνες και πικάντικη, ελαφρώς ρουστίκ επίγευση.

KTHMA XARITATOY_2894

Κτήμα Χαριτάτου Μαυροδάφνη
Η ιδιαίτερη και πολύ όμορφη ετικέτα του ξεχωρίζει. Πρόκειται για ένα μικρό κτήμα στην Κεφαλονιά που παράγει κρασιά από τις ποικιλίες Μοσχάτο και Μαυροδάφνη από βιολογικούς αμπελώνες. Η Μαυροδάφνη χαρακτηρίζεται από αρώματα δαμάσκηνου, βύσσινου, καφέ και σοκολάτας. Στο στόμα είναι πλούσιο, με γεύσεις σταφίδας και κοκκινόσαρκων φρούτων με μαλακές τανίνες και ευχάριστο τελείωμα που διαρκεί.

ROBOLA_2893

Gentilini Ρομπόλα
Η Ρομπόλα είναι η πιο φημισμένη ποικιλία των Επτανήσων και μια από τις καλύτερες ελληνικές λευκές. Το οινοποιείο Gentilini γνωρίζει πολύ καλά πώς να αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό της, γι’ αυτό και η Ρομπόλα Gentilini έχει κατακτήσει παγκόσμιες διακρίσεις. Στη μύτη διαθέτει εξαιρετική ποιότητα αρωμάτων από λεμόνι, αχλάδι, λευκόσαρκο ροδάκινο. Στο στόμα είναι πλούσια με χαρακτηριστική κοφτερή, λεμονάτη οξύτητα.

THEOTOKY_2900

Κτήμα Θεοτόκη Λευκός Οίνος
Το Κτήμα Θεοτόκη είναι το παλαιότερο και το ωραιότερο οινοποιείο της Κέρκυρας. Ο Λευκός Οίνος παράγεται από τις ποικιλίες Ρομπόλα και Κακοτρύγι, από τους αμπελώνες του κτήματος που βρίσκονται στην κοιλάδα του Ρόπα. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα λουλουδιών και φρούτων με νότες ροδάκινου κυρίως. Στο στόμα είναι πληθωρικό, με έντονη οξύτητα και ελάχιστες γλυκές νότες στο τελείωμα.

NOVITA ktima GRAMPSA1

Κτήμα Γράμψα Novita
Η Ζάκυνθος δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή για τα κρασιά της, μέχρι που τα αδέλφια Γράμψα αποφάσισαν να ασχοληθούν και να αναδείξουν τις ντόπιες ποικιλίες του νησιού. Το Novita παράγεται από τη γηγενή ποικιλία Γουστολίδι. Στη μύτη χαρακτηρίζεται από αρώματα λουλουδιών, με το γιασεμί να κυριαρχεί, καθώς και αρώματα λεμονανθών και περγαμόντου. Στο στόμα είναι μεσαίου όγκου, με κοφτερή οξύτητα και νότες κιτρικών στο τελείωμά του.