Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Μαντίνεια ΠΟΠ 2019, Οίνος Λευκός Ξηρός
Παραγωγός: Οινοποιείο Μποσινάκη
Ως αντίστιξη στα ανάλαφρες, πολύ αρωματικές εκδοχές του Μοσχοφίλερου, τα αδέλφια Κατερίνα και Σωτήρης Μποσινάκης μας προτείνουν μια διαφορετική έκφραση, αυτή της πολυδύναμης ερυθρωπής ποικιλίας. Γκριζορόδινες ανταύγειες ποικίλλουν το λευκό του χρώμα, ενώ στη μύτη επικρατούν τα αρώματα των λεμονανθών, του λάιμ και της βερβένας, με το γιασεμί και το τριαντάφυλλο να μένουν διακριτικά στα μετόπισθεν. Στο στόμα το ασυνήθιστα ψηλό για την περιοχή αλκοόλ συνδυάζεται με τραγανή, λεμονάτη οξύτητα, πλούσιο φρούτο και μακρά επίγευση, σε ένα σύνολο που πιθανότατα αντέχει μια παλαίωση 2-3 χρόνων.
Τιμή: Περίπου 9,50 € στο ράφι.

ΕΑΝ 2019, Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός
Κυκλάδες ΠΓΕ, Παραγωγός: Σιγάλας Α.Ε.
Αφαιρώντας το Μαυροτράγανο, το οποίο υπήρχε παλιότερα στην ποικιλιακή σύνθεση του ΕΑΝ, ο Πάρις Σιγάλας προτείνει ένα από τα λίγα ροζέ της αγοράς που πατάει αποκλειστικά στη Μανδηλαριά. Η ερυθρή αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία, που είναι γνωστή για τον ατίθασο και νευρικό χαρακτήρα της, με την κατάλληλη φροντίδα μετατρέπεται σε ένα κρασί με λαμπερό ρόδινο χρώμα και ευχάριστα αρώματα που θυμίζουν κεράσι και φράουλες του δάσους. Στο στόμα η οξύτητα ισορροπεί τη διακριτική γλύκα και το σύνολο παρουσιάζεται αρμονικό και ευκολόπιοτο, με ωραίο φρουτώδες τελείωμα.
Τιμή: Περίπου 10€ στο ράφι.

Rosé de Xinomavro 2019, Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός
Μακεδονία ΠΓΕ, Παραγωγός: Απόστολος Θυμιόπουλος
Είναι αλήθεια ότι το Ξινόμαυρο, η κατεξοχήν βορειοελλαδίτικη ποικιλία σταφυλιού, προσφέρεται για την παραγωγή ροζέ κρασιών και δεν είναι λίγα τα ενδιαφέροντα δείγματά της που κυκλοφορούν. Ο Απόστολος Θυμιόπουλος, όμως, πηγαίνει τα πράγματα ένα βήμα πιο πέρα δημιουργώντας ένα στιβαρό ροζέ -το οποίο απαιτεί τη συντροφιά φαγητού- με λαμπερό πορτοκαλορόδινο χρώμα και αρώματα που παραπέμπουν σε ντομάτα, γλυκό κεράσι και καραμέλα βιολέτας, σε λεπτό υπόστρωμα μπαχαρικών. Στο στόμα οι τανίνες και η οξύτητα ντύνονται με φρούτο, συνθέτοντας ένα σύνολο με δύναμη, πλούτο και μακρύ τελείωμα.
Τιμή: Περίπου 11,50€ στο ράφι.

Monograph Αγιωργίτικο 2019, Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Πελοπόννησος ΠΓΕ, Παραγωγός: Γαία Οινοποιητική
Με τιμή που κινείται στο όριο των 5 ευρώ και την υπογραφή της Γαίας, το Αγιωργίτικο της σειράς Monograph αποτελεί όχι μόνο κορυφαία επιλογή για το καθημερινό τραπέζι, αλλά και τον απόλυτο ορισμό της ιδανικής σχέσης τιμής – ποιότητας. Οι ιώδεις ανταύγειες στο λαμπερό κόκκινο χρώμα του τονίζουν τη φρεσκάδα, η οποία επιβεβαιώνεται και στη μύτη με ζωηρά αρώματα κερασιού, κόκκινων φραγκοστάφυλων και μια νύξη αγιόκλημα. Χαριτωμένο και ευλύγιστο στο στόμα, ισορροπημένο, με διακριτικές τανίνες, προσφέρει απολαυστικές δόσεις κόκκινων φρούτων, που δίνουν διάρκεια στην επίγευση.

Tsigello 2018, Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Πλαγιές Αιγιαλείας ΠΓΕ, Παραγωγός: Οινοφόρος Α.Ε.
Αξιοποιώντας τον ποιοτικότερο κλώνο της Μαυροδάφνης, την Τσιγγέλω, που ωριμάζει κατά το ήμισυ σε δρύινα βαρέλια και κατά το ήμισυ σε πήλινους αμφορείς, η Θεοδώρα Ρούβαλη, νέα γενιά της Οινοφόρος, δημιουργεί μία ακόμα ενδιαφέρουσα ξηρή εκδοχή αυτής της ποικιλίας. Το κρασί παρουσιάζεται με ένδυμα πορφυροκόκκινο, που διατηρεί ακόμα νεανικές ανταύγειες, ενώ στη μύτη περνάνε μνήμες κόκκινων φρούτων σε αλκοόλ, γλυκόριζας, δαμάσκηνου, φρυγανισμένου ψωμιού, μπαχαρικών και μόκας. Στο μεσαίου όγκου στόμα οι σχετικά σφιχτές τανίνες και η νευρική οξύτητα ζητούν πίστωση χρόνου. Καλό φρούτο και μακρύ τελείωμα.
Τιμή: Περίπου 11,50€ στο ράφι.

Ορθή Πέτρα Reserve 2013, Οίνος Ερυθρός Ξηρός, από σταφύλια βιολογικής γεωργίας
Ηράκλειο ΠΓΕ, Παραγωγός: Κτήμα Ζαχαριουδάκη
Φυτεμένοι σε αναβαθμίδες, οι αμπελώνες του Κτήματος Ζαχαριουδάκη, στα νότια του Ηρακλείου, θυμίζουν σε μικρογραφία εκείνους του Port. Κορυφαίο, κατά την άποψή μας, κρασί του Κτήματος, η Ορθή Πέτρα Réserve, που παντρεύει το Syrah με το ντόπιο Κοτσιφάλι, σε αναλογία περίπου 60/40. Το χρώμα του είναι βαθυκόκκινο, συμπαγές, σχεδόν μαύρο και στη μύτη επικρατούν γλυκά, μαρμελαδένια αρώματα κόκκινων φρούτων, μαζί με περάσματα μέντας, μπαχαρικών και σοκολάτας, σε φόντο ξύλου. Θερμό άγγιγμα στο στόμα, στρογγυλεμένες, ευγενικές τανίνες, βάθος, δύναμη, ώριμο φρούτο και μακρύ, ζεστό τελείωμα.
Τιμή: Περίπου 23€ στο ράφι.

Δείτε επίσης

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε το Brie President;

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε το φρέσκο χαλλούμι Κύπρου;

Τα μυστικά ενός πετυχημένου γάμου (μεταξύ κρασιών και τυριών)