Για να μην ψάχνετε στα τυφλά τι κρασί να αγοράσετε για να συνοδεύσετε τα γεύματά σας, σας έχουμε τις οινικές επιλογές αυτού του μήνα, από τον Ανδρέα Ανδρουλιδάκη.


A. Muse 2021
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός, Στερεά Ελλάδα ΠΓΕ, Οικογένεια Ζαχαρία
Ένας μάλλον ασυνήθιστος συνδυασμός προσδιορίζει την ταυτότητα του κρασιού. Στο λευκό Sauvignon Blanc προστίθεται μια μικρή ποσότητα κόκκινου Μούχταρου, όση χρειάζεται για να δώσει χρώμα και όγκο, δημιουργώντας ένα πολύ ελκυστικό σύνολο, με «φορεσιά» που θυμίζει τη σάρκα του σολομού ‒ίσως με λίγο περισσότερο κίτρινο‒ και εκφραστική μύτη όπου αναγνωρίζονται πράσινα φραγκοστάφυλα, αγιόκλημα, μοσχομπίζελα και λεμόνι, σε ελαφρά φυτικό φόντο δυόσμου και πράσινου πιπεριού. Ζωηρό και ευχάριστο στο στόμα, με δροσιστική οξύτητα και μακρύ τελείωμα, όπου επανέρχονται τα φρούτα. Τιμή: Περίπου €13 στο ράφι.

Cabernet – Νέα ∆ρυς 2017
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Αχαΐα ΠΓΕ, Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου
Σχεδόν 30 χρόνια από όταν ο Κ. Αντωνόπουλος, ο μέγας ονειροπόλος του ελληνικού κρασιού, παρουσίασε για πρώτη φορά το Cabernet-Νέα Δρυς, έναν συνδυασμό Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc παλαιωμένο σε νέα δρύινα βαρέλια, η ετικέτα παραμένει δημοφιλής. Η σοδειά του 2017, με το πυκνό, βαθυκόκκινο χρώμα της, το πλούσιο μπουκέτο όπου η δρυς παντρεύεται με νότες ξερού δαμάσκηνου, μαύρου φραγκοστάφυλου, μελανιού, δέρματος και μπαχαρικών σε ελαφρά φυτικό φόντο, καθώς και το μεστό, θερμό στόμα με τις αισθητές τανίνες και το επίμονο τελείωμα εξηγεί ίσως το γιατί.
Τιμή: Περίπου €23,50 στο ράφι

Ιππέας 2017, Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Ίσμαρος ΠΓΕ, Μελίνα Τάσσου – Domaine Kikones
Το κλασικό «χαρμάνι» της αριστερής όχθης του Μπορντό, Cabernet Sauvignon και Merlot, από τους αμπελώνες της θρακικής Μαρώνειας, δοσμένο με βουργουνδέζικη κομψότητα διά χειρός Μελίνας Τάσσου. Έρχεται στο ποτήρι μας με «ένδυμα» βαθύ πορφυροκόκκινο και καλοσχηματισμένο αρωματικό μπουκέτο που παραπέμπει σε μαρμελάδα κεράσι, δαμάσκηνα, κασίς, φραμπουάζ, ρόδι και σοκολατάκια μέντας, σε υπόβαθρο πικάντικων μπαχαρικών και ξύλου. Στο στόμα παρουσιάζεται γεμάτο, σαρκώδες, πολύπλοκο, ισορροπημένο, με σφιχτές αλλά ευγενικές τανίνες, αισθητή οξύτητα, άφθονο φρούτο και επίμονο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €19 στο ράφι


The Sun Rosé 2021, Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός
Ζάκυνθος ΠΓΕ, Κτήμα Γράμψα
Με στόχο να αναδείξουν τις τοπικές ποικιλίες του ζακυνθινού αμπελώνα, τα αδέλφια Γράμψα δημιούργησαν το 2011 το οινοποιείο τους στο Λαγόποδο, στην ημιορεινή ενδοχώρα του νησιού. Από τότε υπηρετούν αυτό τον στόχο με συνέπεια και αξιοπρόσεκτη επιτυχία. Ο ερυθρός Αυγουστιάτης δίνει την πρώτη ύλη για το Ροζέ του Ήλιου που ξεχωρίζει για το απαλό ρόδινο χρώμα και την κομψή παρουσία στη μύτη, με περάσματα κόκκινου φραγκοστάφυλου, τριαντάφυλλου και καραμέλας κεράσι, ενώ στο στόμα γοητεύει με τη λεπτότητα και τη φινέτσα που συνδυάζονται με ζωντάνια, φρούτο και διάρκεια.
Τιμή: Περίπου €12 στο ράφι


Ορεινός Ήλιος 2019, Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Πελοπόννησος ΠΓΕ, Σεμέλη
Το οινοποιείο στο Κούτσι της Νεμέας είναι σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά της περιοχής από άποψη τόσο σχεδιασμού όσο και τοποθεσίας. Από τη συλλογή του διαλέγουμε τον ερυθρό Ορεινό Ήλιο, που παντρεύει το Αγιωργίτικο με το κοσμοπολίτικο Syrah. Μας άρεσαν το λαμπερό κόκκινο ρουμπινί χρώμα του και το σύνθετο μπουκέτο στη μύτη, όπου ξεχωρίζουν κεράσια και δαμάσκηνα, σε διακριτικό φόντο ξύλου και μπαχαρικών, καθώς και το ισορροπημένο, μεσαίου όγκου στόμα, με τις ευγενικές τανίνες, το φρούτο και το μακρύ τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €8,50 Στο ράφι


V for Vostilidi 2020, Οίνος Λευκός Ξηρός

Πλαγιές Αίνου ΠΓΕ, Πάνος Σαρρής
Αμπέλια στις πλαγιές του Αίνου, χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, ήπια οινοποίηση, ζύμωση και ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια 2 τόνων και βέβαια το χέρι του οινοποιού χαρίζουν στο Βοστιλίδι, την πολύ παλιά επτανησιακή ποικιλία, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάσταση. Στο χρώμα του παλιού χρυσού, το κρασί προσφέρει μελωμένα αρώματα που θυμίζουν γλυκό πορτοκάλι και περγαμόντο, ενώ δεν λείπουν οι νύξεις ξερών λουλουδιών και βοτάνων. Στο στόμα, ύστερα από το μάλλον απατηλό ήπιο άγγιγμα, έρχεται μια έκρηξη δύναμης και συμπύκνωσης, με τονισμένη οξύτητα και καλή διάρκεια. Τιμή: Περίπου €18 στο ράφι