Κάθε μήνα σάς προτείνουμε 6 διαφορετικά κρασιά που επιλέγουμε για σας. Δείτε τις επιλογές μας για τον Ιούνιο.

Ασύρτικο 2020
Οίνος Λευκός Ξηρός- Θεσσαλονίκη ΠΓΕ, Κτήμα Αρβανιτίδη

Τούτο το Ασύρτικο από αμπελώνες στην περιοχή του Ασκού και της Αρέθουσας, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, προσφέρει -βοηθούντος του σύντομου περάσματος από νέα δρύινα βαρέλια μια στρογγυλεμένη, ευγενική εκδοχή της ποικιλίας. Μας άρεσε το λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα, η διακριτική αλλά σύνθετη μύτη με νότες κυρίως εσπεριδοειδών, χαμομηλιού, ανθόμελου και βανίλιας, σε φόντο πικάντικων μπαχαρικών, και η μεστή, ισορροπημένη παρουσία στο στόμα, όπου η ζωηρή οξύτητα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους 14 βαθμούς αλκοόλης, οδηγώντας σε ένα σύνολο με μακριά επίγευση.
Τιμή: Περίπου €14,5, στο ράφι.

Απλά 2021
Ποικιλιακός Οίνος Λευκός Ξηρός- Oenops Wines

Σε αντίθεση με ό,τι υποδηλώνει η ονομασία του,δεν πρόκειται καθόλου για ένα απλό κρασί. Ο Νίκος Καρατζάς παντρεύει τρεις δημοφιλείς ποικιλίες σταφυλιού, τη Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και το Βιδιανό, από διαφορετικούς αμπελώνες και περιοχές, αλλά και με ξεχωριστές οινοποιήσεις, για να δημιουργήσει το λευκό Απλά. Το αγαπάμε για το ξανθοπράσινο λαμπερό χρώμα του, την εκφραστική μύτη του όπου αναγνωρίζονται αγιόκλημα, γιασεμί, βερίκοκο, περγαμόντο και λεμόνι, το ωραία δομημένο, μεσαίου όγκου στόμα του, με τη δροσιστική οξύτητα, το φρούτο και το μακρύ λεμονάτο τελείωμά του.
Τιμή: Περίπου €11, στο ράφι.

Touriga Nacional 2017
Ποικιλιακός Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Παραγωγός: Κτήμα Τέχνης Οίνου

Η ποικιλία-βεντέτα του Douro, υπεύθυνη για ταγλυκά Ports, «μετανάστευσε» στη Δράμα, δίνονταςένα εντυπωσιακό, ξηρό κρασί, που έχει περάσει 12 μήνες σε δρυ. Βαθυκόκκινο, συμπαγές, σχεδόν αδιαπέραστο στο χρώμα, με γοητευτικά εξελιγμένο μπουκέτο, όπου εναλλάσσονται αρώματα βιολέτας, ξερού δαμάσκηνου, καραμέλας κεράσι, σταφίδας, καπνού, φρυγανισμένου ψωμιού, δέρματος και μπαχαρικών, διατηρεί στο στόμα τις αυστηρές τανίνες της ποικιλίας, ντυμένες όμως με ώριμο φρούτο και συνοδευόμενες από θέρμη, δύναμη, υπόσταση, πολυπλοκότητα και πολύ μακριά, πιπεράτη επίγευση.
Τιμή: €28, στο ράφι.

Château Julia Chardonnay
Οίνος Λευκός Ξηρός, Δράμα ΠΓΕ- Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Ένα από τα καλύτερα ελληνικά Chardonnay δεξαμενής από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος στη Δράμα. Ξανθοκίτρινο, λαμπερό στην όψη, διατηρεί ακόμα αρκετές πράσινες ανταύγειες, δείγμα φρεσκάδας, ενώ στη μύτη αναδεικνύονται τα αρώματα της ποικιλίας, που θυμίζουν γιασεμί, πεπόνι, εσπεριδοειδή και μπανάνα σε λεπτό φυτικό φόντο. Στο στόμα ακροβατεί ανάμεσα στην  κομψότητα και τη δύναμη, με ωραίο ευγενικό άγγιγμα, άφθονο φρούτο, ικανή οξύτητα, που υπόσχεται μερικά ακόμα χρόνια «ανέφελου» βίου και επίμονο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €11, στο ράφι.

Ergo 2021
Οίνος ερυθρωπός Ξηρός, Πελοπόννησος ΠΓΕ- Οινοποιείο Λαντίδη

Στον αμπελώνα του Ασπρόκαμπου, στα ορεινά της Νεμέας, το Cabernet Sauvignon ωριμάζει αργά, διατηρώντας παράλληλα ικανά επίπεδα οξύτητας, γεγονός που εκμεταλλεύεται το οινοποιείο Λαντίδη για το ξεχωριστό αυτό ροζέ. Με χρώμα λαμπερό, ανάμεσα στο σομόν και εκείνο της φλούδας του κρεμμυδιού, κερδίζει με την εξωστρεφή αρωματική του παρουσία, που παραπέμπει κυρίως σε κόκκινα και μαύρα φραγκοστάφυλα, με μια διακριτική πικάντικη νότα, ενώ στο στόμα διαθέτει όγκο, ισορροπία, ευχάριστη οξύτητα, φρούτο και διάρκεια. Θυμηθείτε το με τα καλοκαιρινά πιάτα.
Τιμή: Περίπου €9,50, στο ράφι.

Διαβάστε ακόμη

Τι είναι τα ενισχυμένα κρασιά; Ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης αναλύει

Τα γαλλικά κρασιά: από τη Βουργουνδία στην Αβινιόν και τη Λυών

Τα κρασιά της Γερμανίας και της Αυστρίας

Το άρθρο της εβδομάδας