Δέκα απαντήσεις σε ισάριθμες ερωτήσεις γύρω από ένα μπουκάλι κρασί για να πλουτίσετε τις γνώσεις σας και να προκαλέσετε το ενδιαφέρον της παρέας σε ένα τραπέζι, δίνοντας την ευκαιρία για νέες συζητήσεις.

shutterstock_71718745

Το κρασί κρύβει πολλά μυστικά που πρέπει να ανακαλύψεις για να μεγαλώσεις την απόλαυση που σου δίνει. Υπάρχουν ωστόσο πράγματα που μπορείς να μάθεις και για το μπουκάλι του κρασιού, όπως το πότε άρχισε να χρησιμοποιείται το γυάλινο μπουκάλι ή πόσο επηρεάζεται η ποιότητα από το μέγεθος. Συνέχισε να διαβάζεις…

Πότε το κρασί βρήκε το δρόμο του για το γνώριμο σε όλους γυάλινο μπουκάλι;
Οι παραγωγοί κρασιού της αρχαιότητας χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση και μεταφορά κρασιού πήλινους αμφορείς καθώς το γυαλί που παραγόταν εκείνη την εποχή ήταν εύθραυστο και κακής ποιότητας. Μόλις το 17ο αιώνα η εφεύρεση του φούρνου με κάρβουνο έκανε δυνατή την παραγωγή σκληρού μαύρου γυαλιού και το κρασί σφραγίστηκε με φελλό. Στο πρώτο μισό του ίδιου αιώνα άρχισαν να αναγνωρίζονται τα ιδιαίτερα γνωρίσματα των παραγωγών και να δίνεται έμφαση στην ποιότητα και τότε υπήρξε ανάγκη πλάγιας αποθήκευσης των μπουκαλιών για να μην στεγνώνει ο φελλός, οπότε τα στρογγυλά μπουκάλια από χοντρό γυαλί έδωσαν τη θέση τους στα κομψά μπουκάλι που χρησιμοποιούμε σήμερα. Και πάλι όμως δεν υπήρχε σταθερό μέγεθος. Μόλις το 1979 οι ΗΠΑ καθόρισαν το τυποποιημένο μέγεθος των 750 ml για διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου και το μέγεθος αυτό υιοθέτησε αμέσως και η Ευρώπη.

Πόσα ποτήρια κρασί περιέχει ένα μπουκάλι;
Η πλειονότητα των φιαλών του ξηρού κρασιού που κυκλοφορούν στην αγορά έχει χωρητικότητα 750 ml. Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη μας ότι η ενδεδειγμένη ποσότητα σερβιρίσματος σε κάθε ποτήρι κρασιού είναι 150 ml εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η συνηθισμένη φιάλη κρασιού περιλαμβάνει πέντε ποτήρια.

Πόσες θερμίδες παίρνουμε αν πιούμε ένα μπουκάλι κρασί;
Η ποσότητα των θερμίδων ποικίλλει και εξαρτάται από το είδος του κρασιού, δηλαδή από την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ και σε ζάχαρη. Η κλίμακα των θερμίδων ενδέχεται να ξεκινά από τις 450 θερμίδες για ξηρά χαμηλόβαθμα κρασιά και να φτάνει έως τις 1400 θερμίδες για ενισχυμένα, συνήθως γλυκά, κρασιά με περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο 21%. Μια φιάλη ξηρού κρασιού με αλκοόλ 12,5%-13,5% προσθέτει στο ισοζύγιο θερμίδων του οργανισμού μας γύρω τις 750 θερμίδες.

shutterstock_134190404

Σε πόση ώρα μπορείς να καταναλώσεις ένα μπουκάλι κρασί;
Οι έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κατά μέσο όρο δύο άτομα μπορούν να καταναλώσουν μια φιάλη κρασιού σε δύομιση ώρες.

Πόσο επιβαρύνει την προσωπική κατανάλωση αλκοόλ ένα μπουκάλι κρασί;
Οι οπαδοί της αντιαλκοολικής εκστρατείας διεθνώς επιμένουν στον όρο «επιθετική κατανάλωση αλκοόλ». Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν κάποιος καταναλώσει πάνω από 4-4,5 αλκοολικές μονάδες ημερησίως (3,5 έως 4 για τις γυναίκες) κάνει «επιθετική κατανάλωση». Ακόμη περισσότερο η «υπεύθυνη κατανάλωση» κάνει λόγο για 3 μονάδες ημερησίως στους άνδρες και 2 στις γυναίκες. Ας δούμε στην πράξη, όμως, τι είναι οι αλκοολικές μονάδες. Ένα μπουκάλι κρασί περιέχει ποσότητα 750 ml και η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι συνήθως 13%. Η ποσότητα οινοπνεύματος που βρίσκεται στο μπουκάλι είναι 750ml επί 13% = 97,7 ml. Αν αυτό το διαιρέσουμε με το 10 βρίσκουμε 9,77 αλκοολικές μονάδες. Δηλαδή ένα μπουκάλι κρασί βγάζει «εκτός ορίων» ένα ζευγάρι που θα το καταναλώσει, όμως, είναι σαφώς πολύ πιο ήπιο από σκληρά ποτά, όπως η βότκα και το ουϊσκι με περιεκτικότητα 40% σε αλκοόλ.

Πόσες ρόγες σταφυλιού χρειάζονται για την παραγωγή ενός μπουκαλιού κρασιού;
Οι παραγωγοί αναφέρουν ότι η απαραίτητη ποσότητα κυμαίνεται από 300 έως 900 ρώγες και αυτό εξαρτάται από τον τύπο του κρασιού. Κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι για την παραγωγή ενός μπουκαλιού με κρασί χρησιμοποιήθηκαν γύρω στις 520 ρόγες.

Ποιο μέγεθος μπορεί να έχει ένα μπουκάλι κρασιού;
Οταν παραγγέλνουμε ένα μπουκάλι κρασί δεν προσδιορίζουμε το μέγεθος και καλά κάνουμε αφού η πλέον κοινή φιάλη του κρασιού, με χωρητικότητα 750 ml, είναι αυτή που θα συναντήσουμε συνήθως. Ωστόσο υπάρχουν και μικρότερες φιάλες, τις οποίες είναι πιθανόν να έχουμε συναντήσει, αλλά και πολύ μεγαλύτερες, τις οποίες το πιο πιθανόν ουδέποτε θα δούμε αφού συνήθως απευθύνονται σε συλλέκτες και ειδικές καταναλώσεις. Τα μεγέθη των φιαλών κρασιού που υπάρχουν και οι ονομασίες τους έχουν ως εξής: Piccolo ή Split (187,5 ml), Demi ή μισή (375 ml), Standard (750 ml), Magnum (1,5 L – δύο απλές φιάλες), Double Magnum (3,0 L – τέσσερις απλές φιάλες), Jeroboam (4,5 L – έξι απλές φιάλες), Imperial (6,0 L- οκτώ απλές φιάλες), Salmanazar (9,0 L – δώδεκα απλές φιάλες ή μια ολόκληρη κάσα κρασιού), Balthazar (12,0 L ή δεκαέξι απλές φιάλες), Nebuchadnezzar (15,0 L ή 20 απλές φιάλες).

Επηρεάζει την ποιότητα το μέγεθος της φιάλης του κρασιού;
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το κρασί παλαιώνει αποδοτικότερα σε μεγαλύτερη φιάλη, μιας και η μικρότερη αναλογία οξυγόνου/κρασιού, λόγω του μεγαλύτερου περιεχομένου, του εξασφαλίζει πιο αργή εξέλιξη, με αποτέλεσμα να αποκτά μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Η επιλογή ενός magnum, αντί για δύο κανονικές φιάλες, κρίνεται ιδανική για μια μεγάλη παρέα που θέλει να απολαύσει την ξεχωριστή ποιότητα του κρασιού. Επιπλέον, οι φιάλες magnum αποδεικνύονται εξαιρετικές για την παλαίωση τους στην κάβα, υποσχόμενες μεγαλύτερη αξία με το χρόνο και υψηλότερη απόλαυση κατά την κατανάλωση.

Τι δηλώνουν τα διαφορετικά σχήματα που συναντάμε στα μπουκάλια του κρασιού;
Οι Γάλλοι παραγωγοί συνήθιζαν -και εξακολουθούν να το κάνουν- να δηλώνουν με το σχήμα του μπουκαλιού την εντοπιότητα και τις διάφορες ποικιλίες που εμφιαλώνουν. Οι φιάλες με υψηλούς ώμους και μακρύ, λεπτό λαιμό προσδιορίζουν κρασιά που κατάγονται από το Μπορντό της Γαλλίας και περιλαμβάνουν ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και Malbec. Φιάλες με επικλινείς ώμους δηλώνουν κρασιά από τη Βουργουνδία στη Γαλλία, προερχόμενα από ποικιλίες Chardonnay και Pinot Noir. Το πολύ ψηλό και λεπτό μπουκάλι είναι γνωστό ως αλσατικό ή γερμανικό μπουκάλι που περιέχει κρασιά που γίνονται συνήθως από Riesling και Gewurztraminer. Ολα αυτά έχουν να κάνουν με το μαρκετινγκ και δεν είναι δεσμευτικά για τους παραγωγούς από τη νομοθεσία και προφανώς δεν επηρεάζουν την ποιότητα.

Πόσες φιάλες κρασιού καταναλώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο;
Η ποσότητα κρασιού που καταναλώνεται παγκοσμίως δεν είναι όλη εμφιαλωμένη, αλλά μπορούμε να υπολογίσουμε ότι τα 24 δισεκατομμύρια λίτρα κρασιού που είναι η παγκόσμια ετήσια κατανάλωση αντιστοιχούν σε 33 δισεκατομμύρια φιάλες κρασιού. Από αυτές το 13% καταναλώνεται στις ΗΠΑ, το 11,6% στη Γαλλία, το 9,2% στην Ιταλία, το 7,8% στη Γερμανία και το 7,1% στην Κίνα. Στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 1,2% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Δηλαδή πίνουμε κρασί που αναλογεί σε 400 εκατομμύρια φιάλες το χρόνο ή 37 φιάλες κατά κεφαλή. Πιο καλοί πότες αποδεικνύονται, πάντως, οι λιγοστοί κάτοικοι του Βατικανού. Σε καθέναν από αυτούς αντιστοιχεί κατανάλωση 98 φιαλών τον χρόνο!