Θετικά είναι τα αποτελέσματα του τρύγου για το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη. Ας δούμε αναλυτικά τι έγινε φέτος όσον αφορά τον νομό Δράμας και ειδικότερα τις κοινότητες Αδριανής, Καλής Βρύσης, Πλατανιάς , Κατάφυτου και τον ιδιόκτητο αμπελώνας των 2800 στρεμμάτων.

Καιρικές Συνθήκες
Ο χειμώνας 2019-2020 ήταν ήπιος με ελάχιστες χιονοπτώσεις και δίχως έντονα καιρικά φαινόμενα. Ο Μάρτιος κύλησε ομαλά και αυτό συνέβαλλε στη φυσιολογική ανάπτυξη των οφθαλμών στις αρχές Απριλίου. Οι βροχοπτώσεις, κατά το 3ο δεκαήμερο του Μαΐου στο νομό της Δράμας, αφήσαν ανεπηρέαστες τις περιοχές που είναι εγκατεστημένοι οι αμπελώνες καθώς το κρίσιμο στάδιο της άνθησης ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα.

Οι πλέον συνηθισμένες βροχοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου δεν επηρέασαν αρνητικά την υγεία των σταφυλιών. Μετά και την ολοκλήρωση του πράσινου τρύγου (όπου κρίθηκε επιθυμητό) τα κλήματα ήρθαν σε ιδανική ισορροπία φυλλικής επιφάνειας και ύψους παραγωγής.

Η έλλειψη υψηλών θερμοκρασιών, κυρίως μετά τα μέσα Ιουλίου και οι ιδανικές θερμοκρασίες του Αυγούστου, βοήθησαν στην ομαλή πορεία ωρίμανσης του σταφυλιού διατηρώντας το έντονο αρωματικό προφίλ και την οξύτητα στα επιθυμητά επίπεδα. Ο τρύγος ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για μια όψιμη χρονιά που συνοδεύτηκε από ισορροπημένες θερμοκρασίες με απουσία καύσωνα και έντονων βροχοπτώσεων. Η ολοκλήρωση του τρύγου πραγματοπφοιήθηκε χωρίς προβλήματα στις 9 Οκτωβρίου.

Ποιοτική – ποσοτική εκτίμηση
Το 2020 λόγω των κλιματολογικών συνθηκών είναι μία όψιμη χρονιά για τα δεδομένα της περιοχής της Δράμας, η οποία ευνόησε την αρωματική ένταση, την φρεσκάδα των αρωμάτων και την οξύτητα. Ο τρύγος ξεκίνησε με το Sauvignon Blanc στην Αδριανή και συνεχίστηκε με το Chardonnay, το Merlot, το Semillon, το Syrah και το Ασύρτικο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ακολούθησε το Sauvignon Blanc από τον ορεινό αμπελώνα του Κατάφυτου και η Μαλαγουζιά από την ίδια περιοχή στις αρχές Οκτωβρίου. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε με το Cabernet Sauvignon της Καλής Βρύσης.
Όλες οι ποικιλίες τρυγήθηκαν με το χέρι.

Η ποιότητα υποστηρίζεται από τη σταθερή απόφασή μας για χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, 800 με 1000 κιλά/στρέμμα για τις λευκές ποικιλίες και 600 με 800 κιλά/στρέμμα για τις ερυθρές.Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, οι λευκοί οίνοι που παρήχθησαν έχουν αρκετή αρωματική ένταση, καλές οξύτητες και πολύ καλή δομή.

Οι ερυθροί οίνοι για την φετινή χρονιά, χαρακτηρίζονται από φρέσκο φρουτώδες αρωματικό δυναμικό, καλή ένταση χρώματος καθώς και καλή συμπύκνωση. Οι ώριμες τανίνες σε συνδυασμό με την δομή των κρασιών έχουν ένα πολύ καλά ισορροπημένο αποτέλεσμα.Συνοψίζοντας, το 2020 δείχνει να διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να ξεπεράσει την εξαιρετική σοδειά του 2019 που έχει επιβεβαιωθεί με τις 22 χρυσές διακρίσεις των κρασιών του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη σε 8 από τους μεγαλύτερους διεθνείς οινικούς διαγωνισμούς.

Αττική
Για τον νομό Αττικής και συγκεκριμένα τη κοινότητα Καπανδριτίου και τον ιδιόκτητος αμπελώνας 200 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας (ΔΗΩ), η χρονιά του 2020 εξελίχθηκε σχετικά ομαλά, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον φυτικό κύκλο. Από την αρχή φαινόταν ότι θα είναι μία όψιμη χρονιά.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την ημερομηνία «πετάγματος» των ματιών αλλά και από την ημερομηνία άνθισης. Οι βροχοπτώσεις της Άνοιξης ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς εξάρσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπήρξαν 2-3 μικρές βροχοπτώσεις, που μόνο ως θετικές μπορούσαν να χαρακτηριστούν, αφού βοήθησαν τα φυτά να αντέξουν ως τον τρύγο.

Οι θερμοκρασίες κινήθηκαν κοντά στους 34-35⁰, που για την περιοχή της Αττικής μπορούν να χαρακτηριστούν πολύ καλές, αφού συνήθως είναι υψηλότερες. Παραγωγικά, το Cabernet και το Αγιωργήτικο ήταν στον μέσο όρο δεκαετίας, ενώ το Syrah ελαφρώς χαμηλότερα, ίσως επηρεασμένο και από κάποιες βροχές στα τέλη Μαΐου.
Λόγω ξηρασίας και ήπιων θερμοκρασιών, καθώς και έλλειψης πίεσης από ασθένειες, ο τρύγος εξελίχθηκε ομαλά, ενώ υπήρχε η δυνατότητα αναμονής μέχρι την πλήρη φαινολική ωριμότητα των σταφυλιών. Τα σταφύλια μαζεύτηκαν από τις 7 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου.

Τα ζάχαρα ελαφρώς χαμηλότερα από ότι συνήθως έδωσαν κρασιά με μικρότερο αλκοολικό βαθμό. Η οξύτητες εμφανίζονται ισορροπημένες και οι τανίνες ποιοτικές.
Το Syrah είναι πολύ φρουτώδες και εξωστρεφές από την αρχή, βελούδινο και με υψηλότερη οξύτητα από το συνηθισμένο. To Αγιωργήτικο αντιθέτως δείχνει κλειστό, μην αποκαλύπτοντας το δυναμικό του.

Ελαφρώς πιο συμπυκνωμένο σε σχέση με άλλες χρονιές, θα χρειαστεί υπομονή μέχρι να εμφανίσει τα χαρίσματα του.Το Cabernet είναι έντονο αρωματικά με πολύπλοκο χαρακτήρα. Πλούσιο σε τανίνες, που είναι πολύ ποιοτικές όμως, μόνο να καλυτερεύσει μπορεί από το πέρασμα από τα βαρέλια και την περαιτέρω ωρίμανση. Όπως  αναφέρει το σχετικό δελτίο, σε γενικές γραμμές, θεωρείται ότι όταν μετά από περίπου 3 χρόνια βγούνε τα κρασιά στην αγορά, θα εμφανίζουν ένα ιδιαιτέρως πολύπλοκο αρωματικό μπουκέτο.

Παράλληλα, η οξύτητα σε συνδυασμό με τις ποιοτικές τανίνες, τα κάνει ιδανικά κρασιά φαγητού, ενώ ταυτόχρονα θα τους προσδώσει και μεγάλη διάρκεια ζωής.Η σοδειά του 2020, θυμίζει το 2005 και το 2011, με κρασιά που έχουν άψογη ισορροπία ανάμεσα σε φρούτο, κομψότητα και μακροζωία και θα ωριμάσουν το ίδιο καλά.

Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Τα νέα μετρά για την εστίαση στην Ιταλία

Μερικό lockdown στην Ολλανδία

Δημιουργείται Παρατηρητήριο Προστασίας της ΠΓΕ «Μακεδονία» για το κρασί