Έχουμε γράψει για τις προαιρετικές ενδείξεις που σχετίζονται με την περιεκτικότητα των «ήσυχων» κρασιών σε σάκχαρα. Στους αφρώδεις οίνους, κάθε τύπου, οι ενδείξεις αυτές είναι περισσότερες, δεν έχουν το ίδιο περιεχόμενο και κυρίως είναι υποχρεωτικές, που σημαίνει ότι πρέπει να αναγράφονται οπωσδήποτε στην ετικέτα.
Brut nature, pas dosé, dosage zéro ή τα αντίστοιχά τους, αλλά να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει επίσημη απόδοση στα ελληνικά.

Η ένδειξη αυτή αφορά μόνο τους αφρώδεις οίνους, οι οποίοι παράγονται με την τεχνική της δεύτερης ζύμωσης στη φιάλη, αυτή που είναι επίσης γνωστή ως «μέθοδος της σαμπάνιας». Η περιεκτικότητα σε σάκχαρα πρέπει να είναι μικρότερη από 3 γραμμάρια ανά λίτρο και δεν πρέπει να έχει προστεθεί ζάχαρη μετά τη δεύτερη ζύμωση. Τούτο σημαίνει πως για το «απογέμισμα» της φιάλης, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ζύμωσης και την απομάκρυνση του ιζήματος, χρησιμοποιείται ξηρή σαμπάνια και όχι το γνωστό liqueur d’ expédition ή liqueur de dosage, το οποίο περιέχει ζάχαρη. Πρόκειται για πολύ ιδιαίτερη κατηγορία, κυρίως σαμπάνιας, που απευθύνεται σε «εκπαιδευμένου ουρανίσκους», καθώς η οξύτητα χωρίς την κάλυψη της ζάχαρης, κάνει πολύ αισθητή την παρουσία της. Ταιριάζει όμως εξαιρετικά με φρέσκα όστρακα.

Extra brut, επίσης χωρίς απόδοση στα ελληνικά
Η ένδειξη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα αφρώδη κρασιά, ανεξάρτητα από την τεχνική παραγωγής τους, αρκεί να περιέχουν από 0 έως 6 γραμμάρια σάκχαρα ανά λίτρο.

Brut, χωρίς επίσημο αντίστοιχο στα ελληνικά
Πρόκειται για την ένδειξη που συναντάμε συχνότερα στις ετικέτες των αφρωδών κρασιών και φυσικά της σαμπάνιας. Παρότι στο στόμα αντιλαμβανόμαστε τα κρασιά αυτής της κατηγορίας ως ξηρά -κάποτε και παραπάνω από ξηρά-, στην πραγματικότητα η περιεκτικότητα σε σάκχαρα μπορεί να φθάνει και τα 12 γραμμάρια ανά λίτρο. Απλά, η ψηλή οξύτητα και το διοξείδιο μετριάζουν την αίσθηση του γλυκού.

Extra dry ή Extra sec, πάλι χωρίς επίσημη απόδοση
Δηλώνει αφρώδη με περιεκτικότητα σε σάκχαρα μεταξύ 12 και 17 γραμμαρίων ανά λίτρο. Παρά την εντύπωση που δημιουργεί ο όρος στα αγγλικά, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για «πολύ ξηρά» αφρώδη, αλλά μάλλον για «υπόξηρα», αν θέλαμε να τα αντιστοιχίσουμε με τα «ήσυχα» κρασιά.

Sec ή Dry, που αποδίδεται ως ξηρός στα ελληνικά, χωρίς βέβαια να έχει καμία σχέση με τον αντίστοιχο όρο που αναφέρεται στα «ήσυχα» κρασιά. Δηλώνει αφρώδη κρασιά, με περιεκτικότητα σε σάκχαρα που κινείται ανάμεσα στα 17 και τα 32 γραμμάρια ανά λίτρο. Σε αυτές τις ποσότητες η γλύκα γίνεται αντιληπτή, σχεδόν όπως σε ένα ημίξηρο «ήσυχο» κρασί.

Demi sec ή Medium dry, με τον όρο ημίξηρος να αποτελεί την επίσημη απόδοση.
Με περιεκτικότητα σε σάκχαρα που κυμαίνεται μεταξύ των 32 και των 50 γραμμαρίων ανά λίτρο, τα αφρώδη αυτής της κατηγορίας αφήνουν μια γλυκιά αίσθηση στο στόμα, που σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται δυσάρεστη. Ταιριάζουν καλά −οπωσδήποτε καλύτερα από τις ξηρές εκδοχές− με τα λευκά γλυκά και τις γαμήλιες τούρτες, γι’ αυτό και δεν λείπουν από τη συλλογή σχεδόν κανενός παραγωγού.

Doux, Sweet ή Γλυκός στα ελληνικά.
Μια ένδειξη που δεν θα συναντήσουμε πολύ συχνά, μια και, συγκριτικά, ελάχιστοι παραγωγοί προσφέρουν αφρώδη με περισσότερα από 50 γραμμάρια σακχάρων ανά λίτρο.