Το Merlot (Μερλό) εμφανίστηκε στην Ελλάδα την ίδια περίοδο με το Cabernet Sauvignon, καθώς ήταν μια ποικιλία που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή κρασιών παρόμοιου ύφους με τα κρασιά του Μπορντό. Το πρώτο ποικιλιακό Merlot προέκυψε αρκετά χρόνια αργότερα και από τότε έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των παραγωγών και των καταναλωτών.

Το αμπέλι δεν είναι πολύ ζωηρό ή υψηλής απόδοσης, ενώ η υπερευαισθησία του στην ξηρασία απαιτεί συνεχή άρδευση καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του. Ξεκινά τον βλαστικό του κύκλο αρκετά νωρίς και επομένως εκτίθεται στον ανοιξιάτικο παγετό. Ο τρύγος ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τον κλασικό συνδυασμό με Cabernet Sauvignon, το ελληνικό Merlot αναμειγνύεται αρκετά συχνά με Ξινόμαυρο, υποβαθμίζοντας τις επιθετικές ταννίνες του, και προσθέτοντας ελκυστικά αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων. Έχει επίσης την ιδιότητα να επισπεύδει τον ρυθμό παλαίωσης του κρασιού, καθιστώντας το έτοιμο για κατανάλωση σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ποικιλία: Merlot
Χρώμα: βαθύ
Οξύτητα: μέτρια
Ταννίνες: μέτριες
Άρωμα: βατόμουρο, δαμάσκηνο, κέικ φρούτων
Παλαίωση σε φιάλη: σταφίδα, δαμάσκηνο, κυνήγι, καραμέλα βουτύρου
Στιλ κρασιού: πλούσιο, πυκνό