Για ποιο κρασί είναι διάσημη η Αργεντινή;
To Malbec είναι η οινική σημαία της Αργεντινής, από την οποία προέρχεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής. Το ταξίδι του στην Αργεντινή ξεκίνησε από τη νοτιοδυτική Γαλλία και συγκεκριμένα την περιοχή του Bordeaux. Ακόμη και σήμερα επιτρέπεται η χρήση του σε τοπικά χαρμάνια, όμως εκεί οι φυτέψεις έχουν μειωθεί σημαντικά μετά την καταστροφική παγωνιά του 1954. Είναι μια ποικιλία που αγαπά τη ζέστη της ημέρας και τις κρύες νύχτες, που τη βοηθούν να χτίσει αρώματα με βάθος και να συγκρατήσει τα οξέα που της προσθέτουν φινέτσα και φρεσκάδα. Αυτά τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά τα βρήκε στην κοιλάδα της Mendoza στους πρόποδες των Άνδεων.

Το Malbec δίνει κρασιά με βαθύ πορφυρό χρώμα, πλούσιο σώμα, μέτριες μαλακές ταννίνες, φρέσκες οξύτητες όταν προέρχεται από μεγαλύτερα υψόμετρα, και αλκοόλ που εύκολα πλησιάζουν το 15%. Τα αρώματα είναι γοητευτικά και θυμίζουν μαύρα κεράσια, ζουμερά δαμάσκηνα, σκούρα βατόμουρα, βανίλια, αρωματικά φύλλα καπνού, βανίλια, σκόνη κακάο και δέρμα. Είναι κρασί που εύκολα απολαμβάνεται και χωρίς φαγητό. Ψητά κρέατα και λιωμένα ελβετικά τυριά είναι ιδανικά να συνδυαστούν μαζί του.

Τι κρασιά παράγει το Marlborough;
T o Marlborough είναι η μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Νέας Ζηλανδίας, παράγοντας το 70% του κρασιού και έχοντας το 85% των εξαγωγών. Η περιοχή βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νότιου νησιού της Νέας Ζηλανδίας και απολαμβάνει πολλές ώρες ηλιοφάνειας. Τα σταφύλια της ωριμάζουν μέχρι αργά το φθινόπωρο χωρίς προβλήματα. Το Sauvignon Blanc της Marlborough Valley είναι trade mark και αντιπροσωπεύει το 70% της περιοχής. Τα κρασιά από Sauvignon Blanc έχουν δροσερές οξύτητες και είναι πολύ εκφραστικά με έντονα αρώματα τροπικών φρούτων, κυρίως passion fruit, και φυτικά, με νότες από γρασίδι και πράσινη πιπεριά.

Συνδυάζονται εξαιρετικά με φρέσκες σαλάτες ρόκας, ξινόμηλου και θαλασσινά. Εκτός από Sauvignon Blanc το Marlborough παράγει και φρουτώδη Pinot Noir για καθημερινή χρήση ή πιο σοβαρά, εξαιρετικής ποιότητας, από πηλώδη κρύα εδάφη και μεγαλύτερα υψόμετρα. Τα τελευταία έχουν φρέσκιες οξύτητες, κομψή δομή και μεταξένιες ταννίνες. Τα αρώματα του φρούτου είναι ζωηρά και καθαρά, με κυρίαρχα τα κόκκινα κεράσια και τα δαμάσκηνα. Είναι ιδανικοί συνδυασμοί για φτερωτά κυνήγια, ελάφι και χοιρινό. Το Pinot Noir αντιπροσωπεύει το 10% της παραγωγής. Στην περιοχή επίσης παράγεται Chardonnay, Riesling, Pinot Gris με πολύ καλά αποτελέσματα.

Ποιο κρασί έχει ταυτιστεί με τη Χιλή;
Τ ο Carmenere, όπως και το Malbec, προέρχεται από την περιοχή του Bordeaux και έχει συνδέσει το όνομά του με τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα με τη Χιλή. Το Carmenere, το Merlot και το Cabernet Sauvignon έχουν τον ίδιο πατέρα, το Cabernet Franc, και ως αδέλφια μοιράζονται κάποια κοινά γνωρίσματα. Τα κρασιά από Carmenere έχουν βαθύ ρουμπινί χρώμα, αλκοόλ που μπορεί να φτάσει άνετα το 15%, φρέσκιες οξύτητες και σχετικά υψηλές αλλά όχι επιθετικές ταννίνες.

Αρωματικά κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα όπως κεράσι, ρόδι, δαμάσκηνο και τα αρώματα πράσινης πιπεριάς, πράσινου πιπεριού, νότες ευκάλυπτου και κακάου. Είναι ποικιλία που αγαπά το βαρέλι, το οποίο του προσθέτει αρώματα μπαχαριών, βανίλιας και κέδρου. Είναι ιδανικό σε συνδυασμό με ψητό αρνί ή χοιρινό στον φούρνο, αλλά και ψητή πάπια ή στήθος γαλοπούλας.

Τι κρασιά παράγει η Καλιφόρνια;
Η Καλιφόρνια παράγει το 81% των κρασιών στις ΗΠΑ. Η οινική της βιομηχανία προσφέρει σε εθνικό επίπεδο 786.000 θέσεις εργασίας και δημιουργεί ετήσια οικονομική δραστηριότητα της τάξης των 114 δισ. (USD), όταν το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Ελλάδας το 2020 ήταν 188 δισ. (USD). Στην περιοχή υπάρχουν 4.200 οινοποιεία, τα οποία είναι κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις και οι πωλήσεις για το 2021, μόνο στην αγορά των ΗΠΑ έφτασαν τις 2.900 εκατ. φιάλες. Στην Καλιφόρνια παράγονται κρασιά, πραγματικά, όλων των επιπέδων ποιότητας, φήμης και εμπορικής αξίας. Οι αμπελώνες που βρίσκονται κοντά στις ακτές του Ειρηνικού ωκεανού παράγουν την υψηλότερη ποιότητα και στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι κομητείες Sonoma και Napa. Αντίθετα, οι αμπελώνες που βρίσκονται εσωτερικά της Καλιφόρνιας, στην κεντρική κοιλάδα, παράγουν κυρίως κρασιά σε μεγάλες ποσότητες, πιο οικονομικά, για καθημερινή χρήση.

Ποια τα κρασιά της Napa και Sonoma valley;
Η Napa valley φημίζεται για πληθωρικά Cabernet Sauvignon που φτάνουν σε super premium τιμές, τα ώριμα και βελούδινά Merlot, τα δροσερά Sauvignon Blanc που συνήθως έχουν περάσει από βαρέλι και τα μοναδικά της Ζinfandel. Τα τελευταία αποτελούν μια σπεσιαλιτέ της περιοχής, φτάνουν σε πολύ υψηλά αλκοόλ, έχουν υψηλές αλλά βελούδινες ταννίνες, πληθωρικό σώμα και μέτρια επίπεδα οξύτητας. Η μύτη τους είναι γοητευτική και ενθουσιάζει με αρώματα από μαύρα κεράσια, δαμάσκηνα, κέικ μαύρων φρούτων, μόκα, κάρδαμο, σοκολάτα, βανίλια και ινδική καρύδα. Είναι εξαιρετικά στο να συντροφεύουν ψητά κρέατα με BBQ sauce. Η κομητεία της Sonoma είναι τριπλάσια της Napa και φημίζεται κυρίως για τα ερυθρά κρασιά από την ποικιλία Pinot Noir και για τα λευκά από Chardonnay.