Λόγω του υπόλευκου τόνου που μπορεί να δώσει στο κρασί, το Μοσχοφίλερο συνήθως αναφέρεται ως  «γκρι» ποικιλία. Με αυτό φτιάχνονται εξαιρετικά κρασιά, που διακρίνονται για τη φρεσκάδα, τα ζωηρά αλλά ντελικάτα αρώματά τους, το ελαφρύ σώμα, την τραγανή οξύτητα και τη σχετικά χαμηλή περιεκτικότητά του σε αλκοόλ. Έχει αρώματα και γεύσεις από ροδοπέταλα, εσπεριδοειδή φρούτα, άνθη εσπεριδοειδών και λουκούμι. Η χρήση βαρελιών δεν είναι συνηθισμένη κατά την οινοποίηση ή την παλαίωση του Μοσχοφίλερου γιατί ο ντελικάτος αρωματικός χαρακτήρας του μπορεί εύκολα να αλλοιωθεί.

Το Μοσχοφίλερο καταναλώνεται κατά προτίμηση όσο είναι ακόμη νεαρό. Αν και το Μοσχοφίλερο μοιράζεται μερικά κοινά αρωματικά χαρακτηριστικά με ποικιλίες Μοσχάτου και Gewurztraminer, από βοτανικής άποψης δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε από αυτές. Υπάρχουν τρεις τύποι Μοσχοφίλερου: Μαυροφίλερο (μαύρο), Ξανθοφίλερο (ξανθό) και Ασπροφίλερο (λευκό), αλλά τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα προέρχονται από το Μαυροφίλερο. Το Μοσχοφίλερο δίνει μεγάλες αποδόσεις σε γόνιμα εδάφη και είναι σχετικά ανθεκτικό στην ξηρασία. Ανάλογα με το αμπέλι και τον κλώνο, ο τρύγος ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου και μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Το Μοσχοφίλερο καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Πελοποννήσου και στα νησιά του Ιονίου. Τα καλύτερα κρασιά της ποικιλίας προέρχονται από την περιοχή ΠΟΠ Μαντινείας στην Πελοπόννησο.

Βέβαια, ορισμένα κρασιά ΠΓΕ (Πελοπόννησος), καθώς και κάποια άλλα χωρίς γεωγραφική ένδειξη μπορεί να είναι εξίσου εκλεκτά. Αυτή η ποικιλία μπορεί να παράγει πολλά διαφορετικά στυλ κρασιού: ξηρά λευκά, gris de noir, ελαφριά ροζέ, αφρώδη κρασιά που παράγονται είτε με τη μέθοδο charmat, είτε με την παραδοσιακή, καθώς και γλυκά κρασιά. Συχνά αναμειγνύεται με άλλες ποικιλίες, όπως ο Ροδίτης και το Σαββατιανό, ενισχύοντας την οξύτητα, την αρωματική ένταση και την πολυπλοκότητα του χαρμανιού.

Ποικιλία: Μοσχοφίλερο
Χρώμα: χαμηλής έντασης
Οξύτητα: υψηλή
Άρωμα: ροδοπέταλα, άνθη εσπεριδοειδών, φλούδα πορτοκαλιού, γκρέιπφρουτ, μοσχολέμονο
Παλαίωση σε φιάλη: καταναλώνεται κατά προτίμηση νεαρό
Στυλ κρασιού: ελαφρύ, αρωματικό, πολύπλοκο