Η Αχαΐα είναι μια από τις μεγαλύτερες σε όγκο αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο τμήμα της είναι ορεινό με απότομες πλαγιές. Οι αμπελώνες της Αιγιαλείας, για παράδειγμα, εκτείνονται από υψόμετρο 250 μ. έως 850 μ. (820-2.700 πόδια). Η γειτνίαση με τη θάλασσα, οι δροσεροί βόρειοι άνεμοι και ο βόρειος προσανατολισμός των αμπελώνων είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα της περιοχής και, ως εκ τούτου, την ωρίμαση της κυρίαρχης ποικιλίας Ροδίτης. Το σημαντικότερο τμήμα της ζώνης ΠΟΠ Πατρών βρίσκεται στην ορεινή περιοχή της Αιγιαλείας και παράγει κομψά κρασιά με υψηλή αρωματική ένταση – ίσως την καλύτερη έκφραση της ποικιλίας Ροδίτης.

Ένα ποιοτικό κρασί ΠΟΠ Πατρών είναι πλούσιο, λεμονάτο και έντονο σε άρωμα, με αρωματικό βάθος στο στόμα. Τα αρώματά του θυμίζουν ώριμα, μελωμένα φρούτα. Ωστόσο, παρατηρούνται διαφορές στην ποιότητα της συνολικής παραγωγής εντός της ζώνης ΠΟΠ. Ορισμένες ορεινές τοποθεσίες τείνουν να προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τα πεδινά. Αυτό οφείλεται και στην επιλογή του Γαϊδουροροδίτη, ενός συγκεκριμένου τύπου Ροδίτη, που παράγει χαμηλότερης ποιότητας κρασιά.

Στις υπόλοιπες ζώνες Ονομασίας Προέλευσης καλλιεργούνται ποικιλίες κατάλληλες για την παραγωγή γλυκών κρασιών. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών, το πιο δημοφιλές ενισχυμένο, γλυκό ελληνικό κόκκινο κρασί από την ποικιλία Μαυροδάφνη. Οι υπόλοιπες είναι η ΠΟΠ Μοσχάτο Πατρών και η ΠΟΠ Μοσχάτο Ρίου, που παράγουν επιδόρπια, ενισχυμένα ή μη κρασιά, αποκλειστικά από λευκό Μοσχάτο.

Εκτός από τις ποικιλίες στις ζώνες ΠΟΠ, η Αχαΐα παράγει και πληθώρα τοπικών και διεθνών ποικιλιών. Τα πιο κοινά λευκά είναι το τοπικό Λαγόρθι, καθώς και η Μαλαγουζιά, το Chardonnay και το Sauvignon Blanc. Τα κόκκινα περιλαμβάνουν το τοπικό Μαύρο Καλαβρυτινό, το Αγιωργίτικο, το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το Syrah.