Το απλό λευκό κρασί με τον ειλικρινή χαρακτήρα, που είναι “ζυμωμένο” με ρετσίνι και στην πρώτη του γουλιά αποκτά ένθερμους υποστηρικτές ή ορκισμένους εχθρούς το καλοκαίρι περνά την καλύτερη φάση του.

Δέσμιο των προκαταλήψεων που το θέλουν χαμηλής ποιότητας, άδικα, όμως, φέρει περίτρανα την εθνική σφραγίδα, αφού παράγεται αποκλειστικά στη χώρα μας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντάσσεται στους οίνους με Ονομασία κατά Παράδοση”, ανήκει δηλαδή στα κρασιά που παράγονται σύμφωνα με παραδοσιακές μεθόδους μιας συγκεκριμένης περιοχής ή χώρας. Μάλιστα, αποτελεί και μέγα εξαγώγιμο προϊόν.

RETSINA

Η ιστορία του
Οι ρίζες της ρετσίνας φτάνουν στην αρχαιότητα, αφού σφράγισαν τους αμφορείς με ρετσίνι για να μην αλλοιώνεται η γεύση του κρασιού από το οξυγόνο. Στα πολύ νεότερα χρόνια, το κρασί του λαού έκανε πανηγυρικό πέρασμα από ταβερνεία ξεχειλίζοντας κατρούτσους, για να καταφέρει σήμερα να πετάξει από πάνω του τη “ρετσινιά” του φολκλόρ και να αποκτήσει μια ταυτότητα πιο ποιοτική, με φίνα αρώματα, αποτέλεσμα πολύ καλής παραγωγής και σωστής οινοποίησης.

Από την παραγωγή στην απόλαυση
Η ρετσίνα (πρέπει να) παράγεται αποκλειστικά από ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών, Σαββατιανό και Ροδίτη, ενώ το ρετσίνι πρέπει να προέρχεται από πεύκο Pinus Halepensis. Το “δάκρυ του πεύκου” προστίθεται σε μικρή ποσότητα κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης χαρίζοντας την κλασική, ιδιαίτερη αυτή γεύση στη ρετσίνα και επιτρέποντας ταυτόχρονα να αναδειχθούν και τα φρουτώδη αρώματα των ποικιλιών σταφυλιού.

Η ρετσίνα έρχεται πρώτη στις “ακαδημαϊκές” προτιμήσεις των φοιτητών αλλά και όλων των ηλικιών και κυκλοφορεί παντού, σε χαμηλή τιμή, από μπακάλικα και περίπτερα μέχρι σούπερ μάρκετ. Απολαύστε την σκέτη δροσερή ή παρέα με μικρά μεζεδάκια, τηγανητά ψαράκια, διάφορα θαλασσινά, κρεατικά και με όσα πιάτα βάλει ο νους σας!