Δοκιμάζουμε τυριά και αναζητούμε το κρασί και το ποτό που θα τους κάνει την ιδανική συντροφιά. Εδώ, όλοι οι αστικοί μύθοι καταρρίπτονται.

Το τυρί

Χαλλούμι φρέσκο Κύπρου
Παραγωγός: Τυροκομείο Somis (Χρ. Ηλίας & Υιός ΕΠΕ)

Το χαλλούμι είναι το πιο γνωστό τυρί της Κύπρου, συγχρόνως όμως αποτελεί κομμάτι όχι μόνο της γαστρονομικής παράδοσης αλλά και της κοινωνικής ζωής του νησιού. Παλιότερα, πριν από την εκβιομηχάνιση της παραγωγής του, στη διαδικασία τυροκόμησης συμμετείχαν τα περισσότερα μέλη κάθε αγροτικής κοινότητας, κυρίως δε οι γυναίκες, μια και αυτές ήταν επιφορτισμένες με την παρασκευή του. Η ονομασία του ίσως συνδέεται με το αραβικό khallum, που σημαίνει τυρί, αν και έχουν διατυπωθεί διάφορες άλλες θεωρίες.

Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα χρησιμοποιούσαν σχεδόν αποκλειστικά πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Σταδιακά, όμως, το αγελαδινό γάλα από τις βελτιωμένες ράτσες που εισήγαγαν οι Αγγλοι άρχισε να κερδίζει έδαφος και έτσι σήμερα η πιο συνηθισμένη πρώτη ύλη είναι πλήρες αγελαδινό (έως 50%), πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, κατά κανόνα παστεριωμένα. Η τεχνική παρασκευής του, που περιλαμβάνει ψήσιμο του τυριού και αρωματισμό του με φρέσκο ή ξερό δυόσμο, είναι πιθανότατα μοναδική, έχει βρει όμως πολλούς μιμητές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το χαλλούμι, που δοκιμάσαμε προέρχεται και από τα τρία γάλατα, κατατάσσεται στα ημίσκληρα, τυριά μια και η υγρασία του μπορεί να φτάνει το 46% κατά βάρος, έχει λιποπεριεκτικότητα 26% στο τελικό προϊόν και το αλάτι βρίσκεται κάτω από το 2,5%.
Ο καλύτερος τρόπος για να το απολαύσει κανείς είναι τηγανητό ή ψητό στη σχάρα ή ακόμα και στα κάρβουνα, οπότε η μάλλον ουδέτερη γεύση του ωμού τυριού αποκτά βάθος και ένταση, ενώ αναπτύσσονται πλούσια βουτυράτα αρώματα, που παντρεύονται με εκείνα του δυόσμου.

Τα κρασιά

Lexis Κυδωνίτσα 2019
Οίνος Λευκός Ξηρός Επιτραπέζιος
Παραγωγός: Οινοποιείο Ζαχαριά

Το ψήσιμο προσθέτει πικάντικη αρμύρα στο χαλλούμι και μια βουτυράτη νότα που κυριαρχεί τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα. Για να το συνοδεύσουμε πειραματιζόμαστε με ένα λευκό και ένα κόκκινο κρασί, πλούσια και τα δυο σε αλκοόλη, αλλά και σε «φρυγανισμένα» αρώματα.

Το οινοποιείο Ζαχαριά με 400 και πλέον στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, τα περισσότερα στην περιοχή της Νεμέας, επενδύει συστηματικά στις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού, όπως η λευκή Κυδωνίτσα, που η εκδοχή της με ζύμωση και ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια αποτελεί καινούργια προσθήκη στην κορυφαία σειρά Lexis του οινοποιείου. Ερχεται στο ποτήρι μας με κιτρινόξανθο λαμπερό χρώμα και σύνθετο μπουκέτο, όπου αναδύονται αρώματα δρυός, βανίλιας, καραμέλας βουτύρου, καβουρδισμένων ξηρών καρπών, εσπεριδοειδών, αλλά και ώριμων φρούτων. Στο στόμα, το θερμό άγγιγμα, η πληθωρική παρουσία, η διακριτική οξύτητα και το πολύ μακρύ τελείωμα ταιριάζουν όμορφα με το ψημένο χαλλούμι.

8η Τέχνη ερυθρός 2017
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Κρήτη ΠΓΕ
Παραγωγός: Αδελφοί Μαραγκάκη

Πατώντας πάνω στον μάλλον δημοφιλή για την Κρήτη συνδυασμό της ντόπιας ποικιλίας Κοτσιφάλι με το κοσμοπολίτικο Syrah και με την οινολογική φροντίδα του Γιάννη Χαρκούτση, το οινοποιείο των αδελφών οι Μαραγκάκη μας προσφέρει την 8η Τέχνη, ένα κρασί με πυκνό και βαθύ κόκκινο χρώμα και καλοσχηματισμένο μπουκέτο στη μύτη, όπου ξεχωρίζουν αρώματα φρυγανισμένου ψωμιού, μαρμελάδας φραγκοστάφυλου, γλυκού κεράσι, πασχαλιάς και μπαχαρικών. Στο στόμα η θέρμη της αλκοόλης παντρεύεται με σφιχτές αλλά όχι επιθετικές τανίνες ντυμένες με ωραίο φρούτο, που χαρίζουν δομή και όγκο, ενώ η διακριτική οξύτητα και το επίμονο τελείωμα ολοκληρώνουν τις εντυπώσεις. Η σχέση με το χαλλούμι δεν είχε την ιδανικότερη εξέλιξη καθώς μετά τη θετική πρώτη προσέγγιση, η πίκρα στην επίγευση -ένα γενικότερο πρόβλημα στον συνδυασμό κόκκινων κρασιών και τυριών- εδώ ήταν μάλλον έντονη.

info
Το τυρί που δοκιμάσαμε είναι από το Mr. Farmer’s.

Δείτε επίσης

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε τον ξερό ανθότυρο;

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε το ξινό Ίου;

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε το Σαν Μιχάλη ΠΟΠ;