Δοκιμάζουμε ελληνικά τυριά και αναζητούμε το κρασί που θα τους κάνει την ιδανική συντροφιά. Εδώ, όλοι οι αστικοί μύθοι καταρρίπτονται.

Το τυρί

Κατίκι Δομοκού ΠΟΠ από το τυροκομείο της Δομοκός Α.Ε.
Το Κατίκι Δομοκού ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των λευκών τυριών, με αλοιφώδη υφή, που προέρχονται από την παράδοση των νομαδικών κτηνοτροφικών πληθυσμών της Ελλάδας, όπως το Τσαλαφούτι, το Γκερεμέζι, το Ψιμοτύρι (οψιμοτύρι), το Βασιλοτύρι και αρκετά ακόμα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, που το διαφοροποιεί εν μέρει από τα υπόλοιπα της ίδιας κατηγορίας, είναι η χαμηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά, η οποία κυμαίνεται γύρω στο 12%-13% στο έτοιμο προϊόν. Προφανώς, λοιπόν, είναι πολύ δημοφιλές μεταξύ εκείνων που θέλουν ή υποχρεώνονται να κάνουν δίαιτα! Αναγνωρίστηκε ως τυρί Π.Ο.Π. το 1994, χάρη στις προσπάθειες μιας μικρής τοπικής τυροκομικής μονάδας, των αδελφών Γαλάνη, όμως η εμπορική επιτυχία ήρθε μερικά χρόνια αργότερα όταν δημιουργήθηκε το τυροκομείο της Δομοκός Α.Ε. στο οποίο ενεπλάκη μετοχικά η εταιρεία Νίκας και πολύ πρόσφατα ο όμιλος της Optima. Με βάση την απόφαση αναγνώρισης το Κατίκι Δομοκού παράγεται από παστεριωμένο γίδινο γάλα ή μίγμα του με πρόβειο και από ζώα που εκτρέφονται μέσα στα όρια του Δήμου Δομοκού. Η μέγιστη υγρασία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 75%, ενώ τα λιπαρά επί ξηρού δεν είναι χαμηλότερα από το 40%. Στο δείγμα που δοκιμάσαμε η γεύση είναι ανάλαφρη και ευχάριστα υπόξινη, αλλά καθόλου αλμυρή, η υφή αλοιφώδης με ελάχιστους κόκκους, ενώ στη μύτη ξεχωρίζουν τα αρώματα του γάλακτος και της οξίνισης.

Το κρασί

Rose 2017, Κτήμα Άλφα
Είναι αυτός ο συνδυασμός ξινούτσικης γεύσης και αναγνωρίσιμου αρώματος που κάνει το αλοιφώδες αυτό αιγοπρόβειο τυρί ξεχωριστό και αγαπητό στους καταναλωτές. Βάζει, πάντως, δύσκολα στο κρασί που θα το συνοδεύσει, μια και αυτό πρέπει να διαθέτει γενναιόδωρη οξύτητα και δύναμη, αλλά και σχετικά ντροπαλό άρωμα, που δεν θα κοντραριστεί με αυτό του τυριού. Τα παραπάνω συνυπάρχουν ιδανικά στο ροζέ του Κτήματος Άλφα, με το Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο να διαθέτει επιπροσθέτως και ΠΟΠ status όπως και το τυρί!

Σαββατιανό Παλαιά Κλήματα 2017, Βασίλης Παπαγιαννάκος
Οίνος Λευκός Ξηρός, Μαρκόπουλο ΠΓΕ
Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος είναι από τους πρωτοπόρους οινοποιούς της Αττικής, που, κατά τη γνώμη μου, συνέβαλαν καθοριστικά στην αλλαγή της εικόνας του Σαββατιανού. Τα τελευταία 25 χρόνια, συνεχίζοντας μια σχεδόν αιωνόβια οικογενειακή παράδοση, με αξιοζήλευτη επιμονή και συνέπεια, μας έχει δώσει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα αυτής της ποικιλίας σταφυλιού. Διαλέγω το Σαββατιανό από ξερικά κλήματα που η ηλικία τους ξεπερνά τα 50 χρόνια, γεγονός που μεταφράζεται σε μικρότερες αποδόσεις αλλά μεγαλύτερη συμπύκνωση χαρακτηριστικών. Τα λεπτά του αρώματα, που παραπέμπουν κυρίως σε εσπεριδοειδή, με μια νότα βοτανική στο βάθος, έρχονται να ταιριάξουν όμορφα, χωρίς ίχνος ανταγωνιστικής διάθεσης, με τη δροσερή, «γαλατένια» αίσθηση, που αφήνει το Κατίκι. Στο στόμα πάλι, η καλή αλλά όχι υπερβολικά συμπαγής δομή του Σαββατιανού αφήνει χώρο στην ανάλαφρη προσωπικότητα του τυριού, ενώ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ξινούτσικη γεύση του χάρη στην οξύτητά του.

Το άρθρο της εβδομάδας