Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Σαββατιανό 2018, Οινοποιείο Νικολού
Οίνος Λευκός Ξηρός, Αττική ΠΓΕ
Στο Κορωπί, στην καρδιά του αττικού αμπελώνα, το οινοποιείο Νικολού συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. Με τον οινολόγο Βασίλη Νικολού επικεφαλής, προσφέρει μια ενδιαφέρουσα συλλογή ετικετών, με επίκεντρο φυσικά το Σαββατιανό. Σταφύλια από αμπελώνες 25 ετών, ζύμωση σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες και παραμονή στις οινολάσπες για δύο μήνες, μας δίνουν μια τυπική έκφραση της ποικιλίας με ανοιχτόξανθο, λαμπερό χρώμα και λεπτά αρώματα, που θυμίζουν λεμόνι και αχλάδι, σε ελαφρά φυτικό φόντο. Στο στόμα συνδυάζει τον όγκο και την καλή δομή με μια ευπρόσδεκτη οξύτητα αλλά και επίμονο τελείωμα.
Τιμή: περίπου 6€ στο ράφι.

Νεμέα ΠΟΠ Réserve 2015, Σεμέλη Α.Ε.
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Έχοντας ως βάση το οινοποιείο της στο Κούτσι, η εταιρεία Σεμέλη προτείνει σταθερά αξιόπιστες ετικέτες, με πολύ καλή σχέση ποιότητας/τιμής. Έχοντας παλαιώσει τουλάχιστον 12 μήνες σε δρύινο βαρέλι και άλλους τόσους στη φιάλη, όπως δηλώνει η ένδειξη Réserve, το Αγιωργίτικο, η μόνη ποικιλία της Νεμέα ΠΟΠ, παρουσιάζεται με ένδυμα βαθυπόρφυρο, σχεδόν συμπαγές και ωραία εξελιγμένο μπουκέτο, όπου πρωταγωνιστούν η μαρμελάδα κεράσι και τα δαμάσκηνα, σε υπόστρωμα μπαχαρικών, ξύλου και σοκολάτας. Στο στόμα οι ευγενικές τανίνες και η οξύτητα δημιουργούν ένα στέρεο σκελετό, ντυμένο με φρούτο. Μακρύ και θερμό τελείωμα.
Τιμή: περίπου 11€ στο ράφι.

Cuvée Monsignori 2017, Κτήμα Αργυρού
Οίνος Λευκός Ξηρός, Σαντορίνη ΠΟΠ
Από αυτόρριζα κλήματα Ασύρτικου, ηλικίας άνω των 200 ετών, που βρίσκονται στο αμπελοτόπι Monsignori -ίσως στα χρόνια του Μεσαίωνα ιδιοκτησία των καθολικών επισκόπων του νησιού- ο Ματθαίος Αργυρός δημιουργεί μια εντυπωσιακή Σαντορίνη, ύμνο στην ευτυχή συνύπαρξη οικοσυστήματος και ποικιλίας σταφυλιού. Λαμπερό αχυροπράσινο χρώμα στο ποτήρι και συμπυκνωμένη αρωματική παρουσία στη μύτη, με κυρίαρχα τα ορυκτά και στο βάθος περάσματα λεμονιού και τσαγιού. Πληθωρικό στο στόμα, με εξαιρετική πολυπλοκότητα, ένταση, βάθος και διάρκεια. Η αιχμηρή οξύτητα, που υπόσχεται μακροημέρευση, αντιρροπείται αποτελεσματικά από την αλκοόλη και το φρούτο.
Τιμή: περίπου 29€ στο ράφι.

Sancerre A.C. 2016, Domaine J.-P. Balland
Οίνος Λευκός Ξηρός, από τη Γαλλία
Η περιοχή της Sancerre στο ανατολικότερο τμήμα της κοιλάδας του Λίγηρα θεωρείται μία από τις κοιτίδες του Sauvignon blanc. Από τους ιδιόκτητους αμπελώνες ενός μικρού παραγωγού, το κρασί που δοκιμάζουμε μας άρεσε για το χρυσοκίτρινο, λαμπερό χρώμα και το σύνθετο αρωματικό μπουκέτο του, όπου από το διακριτικό φόντο των ορυκτών αναδύονται νότες εσπεριδοειδών, φρούτων όπως το κυδώνι ή το βερίκοκο, αλλά και γλυκών μπαχαρικών. Κυρίως όμως μας άρεσε για την επίμονη, δυνατή, σχεδόν αυστηρή, παρουσία του στο στόμα, την πολυπλοκότητα, το βάθος και την πολύ μακριά επίγευσή του.
Τιμή: περίπου 22€ στο ράφι.

Λημνία Γη 2018, Πέτρος Χατζηγεωργίου
Οίνος Λευκός Ξηρός, Λήμνος ΠΟΠ
Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, η εμβληματική ποικιλία σταφυλιού της Λήμνου, η πείρα του Πέτρου Χατζηγεωργίου, η αυστηρή επιλογή της πρώτης ύλης από τους αμπελώνες στα βόρεια του νησιού αλλά και η προσεγμένη οινοποίηση συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κρασιού με ξανθοπράσινο χρώμα και πλούσια αρώματα που παραπέμπουν σε τριαντάφυλλο, μυρωδάτα αμυγδαλωτά και λεμονανθούς, σε φόντο ώριμων καλοκαιρινών φρούτων. Μαλακό και γεμάτο στην πρώτη επαφή στο στόμα, αποκαλύπτει στη συνέχεια αρκετή οξύτητα, που ζωντανεύει το σύνολο, αποφεύγοντας έτσι την πιο συνηθισμένη αδυναμία του Μοσχάτου. Αφθονο φρούτο και τελείωμα διαρκείας.
Τιμή: περίπου 8,50 € στο ράφι.

Thema Ροζέ 2018, Κτήμα Παυλίδη
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός, Δράμα ΠΓΕ
Σε πείσμα της μόδας των ροζέ «τύπου Προβηγκίας», που θέλει τα κρασιά ανοιχτόχρωμα, σχεδόν αέρινα και ανάλαφρα, περιορίζοντάς τα συχνά σε ρόλο απεριτίφ, το Κτήμα Παυλίδη επιμένει σε ένα αυθεντικό ροζέ φαγητού. Από την ισπανικής καταγωγής ποικιλία σταφυλιού Tempranillo, που καλλιεργείται εδώ και χρόνια στους αμπελώνες του Κτήματος, μας προσφέρει ένα κρασί βαθύχρωμο και με εκφραστική μύτη σε τόνους φραμπουάζ και φράουλας του δάσους, μαζί με μια αύρα μπαχαρικών στο φόντο. Απολαυστικό στο στόμα, καλοδομημένο, αρμονικό, με νεανική φρεσκάδα αλλά και όγκο, πλούσιο φρούτο και μακρύ τελείωμα.
Τιμή: περίπου 11,50€ στο ράφι.