Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Μαλαγουζιά 2017, Κτήμα Γεροβασιλείου
Οίνος λευκός, ξηρός, Επανομή ΠΓΕ
Ποικιλία-βεντέτα πια του αμπελώνα μας, «Σταχτοπούτα των ελληνικών κρασοστάφυλων» τη χαρακτηρίζει η κυρία Κουράκου-Δραγώνα, μας συστήθηκε πριν από 30, ίσως και λίγο παραπάνω, χάρη στον Ευάγγελο Γεροβασιλείου. Ο ίδιος συνεχίζει να μας προσφέρει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδοχές της, με λαμπερό, χρυσόξανθο χρώμα και φρέσκα αρώματα που παραπέμπουν σε λεμονανθούς, περγαμόντο, γιασεμί και αχλάδι, ενώ σε δεύτερη ανάγνωση περνά μια λεπτή αύρα μπαχαρικών και μυριστικών. Στο στόμα, το 13,5% της αλκοόλης αντιμετωπίζεται πολύ ικανοποιητικά από την τονισμένη οξύτητα, ενώ το πλούσιο φρούτο ντύνει όμορφα το σύνολο που ολοκληρώνεται με θερμό και επίμονο τελείωμα.
Τιμή: περίπου €13,50

Grande Reserve Naoussa 2012, Μπουτάρης
Οίνος ερυθρός, ξηρός, ΠΟΠ Νάουσα
Η απόλυτη επιτομή του κλασικού Ξινόμαυρου από έναν εξαιρετικό τρύγο. Το πρώτο κρασί περιορισμένης παραγωγής στην Ελλάδα εντυπωσιάζει για μία ακόμη φορά με το σύνθετο μπουκέτο όπου μπλέκονται τα αρώματα της λιαστής ντομάτας, της ελιάς, του θυμαριού και των γλυκών μπαχαρικών. Ωστόσο, αυτό που κάνει το 2012 να ξεχωρίζει είναι η εκπληκτική ισορροπία που προσφέρει στο στόμα, καθώς και οι γεροδεμένες πλην παραδειγματικά ραφιναρισμένες τανίνες, αποτέλεσμα μιας ευλογημένης χρονιάς και της προσεκτικής τετράχρονης παλαίωσης σε βαρέλι και φιάλη.
Τιμή: περίπου €16

Καμάρα Ερυθρός 2011, Κτήμα Κιουτσούκη
Οίνος ερυθρός, ξηρός, Θεσσαλονίκη ΠΓΕ
Η κόκκινη Καμάρα, ευτυχής συνδυασμός Ξινόμαυρου και Merlot, διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να σε κάνουν να αγαπήσεις ένα κρασί. Με ωραίο βαθυκόκκινο χρώμα, στο οποίο μόλις άρχισαν να διακρίνονται κάποιες πορτοκαλί ανταύγειες, και σύνθετο μπουκέτο στη μύτη, όπου πρωταγωνιστούν τα ξερά δαμάσκηνα, τα φρούτα σε αλκοόλ, η μαύρη σοκολάτα και η βιολέτα, σε φόντο δρυός και μπαχαρικών, με μια ελαφρότατη γήινη νότα, κερδίζει εύκολα τις πρώτες εντυπώσεις. Εντυπώσεις που επιβεβαιώνονται στο μεσαίου όγκου στόμα, με το νεύρο και τις τανίνες του Ξινόμαυρου να μαλακώνουν από την παρουσία και το φρούτο του Merlot.
Τιμή: περίπου €10,50

Zitsa Classico 2017, Zoinos Winery
Οίνος λευκός, ξηρός, Ζίτσα ΠΟΠ
Από τη σκαρφαλωμένη στα 700 μέτρα ΠΟΠ αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας Ιωαννίνων προέρχεται αυτή η υπέροχη Ντεμπίνα. Παλαιότερα η πολύ ευαίσθητη ποικιλία συχνά παρουσιαζόταν οξειδωμένη, όμως την τελευταία δεκαετία οι προσεκτικές, μοντέρνες οινοποιήσεις –όπως αυτή της Ζοίνος– έχουν επιτρέψει να φανούν όλες οι θετικές πτυχές της: το πολύ ελαφρύ στόμα με τη μοναδική δροσιά του, ο τυπικός χαρακτήρας του πράσινου μήλου και η ιδιαίτερα σοφιστικέ κάπνα στη μύτη, παρόλο που το κρασί οινοποιείται εξ ολοκλήρου σε δεξαμενές.
Τιμή: περίπου €6,5

Γένεσις Ροζέ 2017, Σ. Κεχρής
Οίνος ερυθρωπός, ξηρός, Μακεδονία ΠΓΕ
Ο Στέλιος Κεχρής και η ομάδα του επιχειρούν έναν ασυνήθιστο συνδυασμό σε αυτό το κρασί. Η κλασική μακεδονική ποικιλία Ξινόμαυρο οινοποιείται σε ροζέ, μαζί με μια μικρή σχετικά ποσότητα σταφυλιών –σε αναλογία περίπου 15%– της ποικιλίας Gewurztraminer. Το αποτέλεσμα, που ομολογουμένως δικαιώνει το εγχείρημα, έρχεται στο ποτήρι μας με λαμπερό σομόν χρώμα και αρώματα που θυμίζουν κυρίως τριαντάφυλλο και λιγότερο φράουλα, αλλά και καραμέλα κεράσι. Στο στόμα είναι μαλακό και ευχάριστο, με την οξύτητα του Ξινόμαυρου να ισορροπεί την ελαφριά γλύκα του κρασιού, που αφήνει μια τριανταφυλλένια αίσθηση στην επίγευση.
Τιμή: περίπου €6,50

Παράγκα 2017, Κτήμα Κυρ-Γιάννη
Οίνος ερυθρός, ξηρός
Η Παράγκα δεν ωριμάζει σε βαρέλια παρά μόνο σε inox. Κακό; Το αντίθετο, αφού αυτό το best seller από τους αμπελώνες της Φλώρινας και του Αμυνταίου διατηρεί όλη τη ζουμεράδα, το φρούτο και τη μαλακότητά του. Γι’ αυτή την αέρινη παρουσία φροντίζει πρωτίστως το Ξινόμαυρο, όμως το Syrah και το Merlot βάζουν το χεράκι τους χαϊδεύοντας γλυκά! Η ικανότητά του να σερβίρεται δροσερό αλλά και το να στέκεται δίπλα σε πιάτα ψαρικών αποτελούν επιπλέον λόγους για να το φέρετε στα ποτήρια σας.
Τιμή: περίπου €7,5