Στον σύγχρονο ελληνικό οινικό χάρτη ο αμπελώνας της Δράμας εμφανίζεται δυναμικός με σημαντικά οινοποιεία και ποιοτικά κρασιά με εμπορική αναγνώριση εντός και εκτός συνόρων.

Η ιστορική παράδοση της περιοχής στην αμπελουργία και την οινοποίηση επιμένει να ανθίζει και σήμερα στους ατέλειωτους γραμμικούς αμπελώνες της. Στο Μικροχώρι Δράμας βρίσκεται το οινοποιείο Κτήμα Τέχνη Οίνου, που δημιουργοί του είναι οι μηχανικοί, Γιάννης Παπαδόπουλος και Γιάννης Καλαϊτζίδης, που αναβίωσαν έναν οικογενειακό αμπελώνα και έβαλαν την αγάπη τους για το κρασί στην επαγγελματική τους ζωή.

texni-oinou

Το οινοποιείο συνδυάζει την παραδοσιακή αισθητική με τη σύγχρονη λειτουργική υποδομή στην παραγωγική διαδικασία. Οι χώροι, υπόγειοι και υπέργειοι, καλύπτουν έκταση 3.000 τ.μ. και έχουν δυναμικότητα παραγωγής 300.000 φιαλών. Εντυπωσιακή είναι η υπόγεια κάβα του Κτήματος που ενώνει τα δύο κτίρια σαν πύργους. Η μαγεία μέσα στην κάβα απογειώνεται με το παλαιό τούβλο, τις σιδεριές, τα βαρέλια σε παράταξη, τις φιάλες που αναπαύονται στις εσοχές, το έντονο άρωμα του κρασιού που διαχέεται στην μυστηριακή ατμόσφαιρα. «Στόχος του κτήματος είναι η ανάδειξη του άριστου εγκλιματισμού συγκεκριμένων διεθνών, αλλά και ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, στο οικοσύστημα της Δράμας» υποστηρίζει ο χημικός- οινολόγος Άκης Καλαϊτζίδης, η δεύτερη γενιά, με σπουδές οινολογίας στο Μπορντό. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι λευκές Σοβινιόν μπλαν, Σαρντονέ, Μαλαγουζιά και Ασύρτικο και οι ερυθρές Καμπερνέ Σοβινιόν, Μερλό, Σιρά, Νεμπιόλο, Τουρίγκα Νασιονάλ, Αγιωργίτικο και Λημνιώνα. Οι αμπελώνες του Κτήματος καταλαμβάνουν έκταση 260 στρεμμάτων και βρίσκονται στο Μικροχώρι και στην Καλή Βρύση Δράμας.

Pink-bang-2014

Το νέο, ασυνήθιστο ροζέ
Τα νέα του Κτήματος είναι ότι «μετά από πέντε χρόνια πειραματισμών στον αμπελώνα και μικροοινοποιήσεων, το καινούργιο κρασί Pink Bang Rose αποκαλύπτει με τον πιο δροσερό τρόπο την ποικιλία Touriga nacional» λέει ο Άκης Καλαϊτζίδης.
Το καινούργιο κρασί Pink Bang εσοδείας 2014 από το Κτήμα Τέχνη Οίνου με λαμπερή φορεσιά σε απαλό ροζέ χρώμα, που θυμίζει φλοιό litchi και framboise με ιώδεις ανταύγειες, διαθέτει την προσωπικότητα ενός μοντέρνου ροζέ. Το ασυνήθιστο χαρμάνι των ποικιλιών Touriga Nacional 80% (γηγενής πορτογαλική ποικιλία) και Syrah 20% χαρίζει πλούτο στη μύτη, όπου εύκολα ξεχωρίζουν τα αρώματα τριαντάφυλλο, φράουλα, κεράσι, ρόδι και νύξεις βιολέτας. Στόμα με διακριτικές φρουτώδεις νότες μικρών κόκκινων φρούτων. Απαλό, κομψό τελείωμα με δροσιστική οξύτητα και επίγευση φράουλας και κερασιού. Κρασί ελκυστικό που χαρίζει αίσθηση φρεσκάδας. Αλκοόλ 12%. Πίνεται ευχάριστα σαν απεριτίφ και ταιριάζει σε ένα φλογερό καλοκαιρινό δειλινό. Στο τραπέζι συνδυάζεται με φρέσκιες πράσινες σαλάτες, ζυμαρικά με ελαφριές ντοματένιες σάλτσες, λαδερά του καλοκαιριού, ψάρια, θαλασσινά και πίτσες.

Το άρθρο της εβδομάδας