Στη Βουργουνδία τα αμπελοτόπια έχουν αξιολογηθεί και ταξινομηθεί ανάλογα με την ποιότητα του φρούτου που παράγουν. Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται οι Grand Cru αμπελώνες (33), και ακολουθούν οι Premier Cru αμπελώνες (640). Τα κρασιά που παράγονται από αυτούς τους αμπελώνες πετυχαίνουν premium τιμές, οι οποίες εκτοξεύονται όταν και η φήμη του οινοποιού είναι υψηλή. Στα πιο κάτω επίπεδα ιεραρχίας βρίσκονται τα κρασιά που φτιάχνονται από φρούτο ενός συγκεκριμένου χωριού (Appellations Villages) και στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται τα κρασιά των οποίων το φρούτο προέρχεται από μεγαλύτερες περιοχές όπως είναι τα «Bourgogne Rouge. Περίπου το 51% των κρασιών της Βουργουνδίας ανήκουν στην τελευταία κατηγορία. Ορισμένοι παραγωγοί κυκλοφορούν ετικέτες κρασιών που προέρχονται από παλιούς, «γέρικους» αμπελώνες με τη σήμανση «Vieille Vigne» πετυχαίνοντας υψηλότερη ποιότητα και καλύτερες τιμές.

Τι κρασί είναι μια λευκή Βουργουνδία;
Η λευκή Βουργουνδία παράγεται από την ποικιλία Chardonnay. Τα αρώματα, οι γεύσεις και τα στυλ διαφέρουν σημαντικά, ανάλογα με την περιοχή. Στο Chablis το Chardonnay δίνει αυστηρά κρασιά με διαπεραστικές οξύτητες, αρώματα πράσινων φρούτων, εμονάτες γεύσεις με ανθικές και ορυκτές νότες. Ταιριάζει εξαιρετικά με στρείδια και sushi. Στην περιοχή του Côte de Beaune το λευκό κρασί βρίσκει την παγκόσμια κορυφαία του έκφραση σε ένα ποτήρι Montrachet. Γενικά τα κρασιά είναι κομψά με υψηλές οξύτητες, δυναμισμό και βαθιά πολυπλοκότητα αρωμάτων. Ευγενικά αρώματα εσπεριδοειδών, τροπικές νότες, αποξηραμένα βερίκοκα, φουντούκια, καφές, βανίλια και λευκή τρούφα συνθέτουν την αρωματική παλέτα.
Πλούσια πιάτα ψαριών, ψητός αστακός και σάλτσες με τρούφα δημιουργούν μοναδικούς συνδυασμούς. Στα νότια της Βουργουνδίας, στην περιοχή του Mâcon, τα κρασιά είναι πιο εκφραστικά και πληθωρικά και θα ταιριάξουν ιδανικά με μοσχαρίσια φιλετάκια σβησμένα με λευκό κρασί και λευκή σάλτσα μανιταριών.

Τι κρασί είναι μια λευκή Βουργουνδία;
Όταν μιλάμε για κόκκινο κρασί στη Βουργουνδία, μιλάμε για Pinot Noir. Το Pinot Noir θεωρείται μία από τις κορυφαίες ερυθρές ποικιλίες παγκοσμίως με φανατικούς φίλους που θαυμάζουν τη φινέτσα του, τις μεταξένιες ταννίνες και τα μοναδικά σε πολυπλοκότητα αρώματα που αναπτύσσει καθώς παλαιώνει. Αρώματα από κόκκινα
βατόμουρα, κεράσια και φραγκοστάφυλα, γλυκά μπαχάρια, βανίλια, μανιτάρια, βρεγμένα φύλλα του δάσους, κυνήγι και γλυκόριζα είναι μερικά από τα αρώματα που
αναπτύσσονται σε μια παλαιωμένη κόκκινη Βουργουνδία. Αρνάκι στον φούρνο με μυρωδικά, στήθος πάπιας, ψητό foie gras ή μαύρη σοκολάτα είναι κάποιοι συνδυασμοί
με γαστρονομικό ενδιαφέρον.

Τι είναι το Sancerre;
Το Sancerre βρίσκεται στη Γαλλία, στο Ανατολικό άκρο της κοιλάδας του Λίγηρα. Το όνομα του Sancerre έχει συνδεθεί με εκείνο της ποικιλίας Sauvignon Blanc. Τα κρασιά που παράγονται είναι ζωηρά, με υψηλές οξύτητες και λιπαρή υφή. Το αρωματικό του προφίλ περιλαμβάνει αρώματα από φραγκοστάφυλο, γκρέιπφρουτ, αχλάδι, πράσινο μήλο, χαμομήλι και ορυκτές νότες που θυμίζουν τσακμάκι και μπαρούτι. Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν περνά από βαρέλι και καταναλώνονται ευχάριστα στα πρώτα δύο με τρία χρόνια. Κάποια καλά παραδείγματα μπορούν να κρατήσουν για χρόνια, ειδικά όσα προέρχονται από πυρολιθικά εδάφη. Ο συνδυασμός τους με το τοπικό παλαιωμένο κατσικίσιο τυρί Crottin de Chavignol είναι σπουδαίος. Επίσης ταιριάζουν εξαιρετικά με σαλάτες από άγρια χόρτα, αβοκάντο, σπαγγέτι al pesto και ψητό σολομό.

Τι κρασιά παράγονται στο Chateauneuf du Pape;
Το Chateauneuf du Pape βρίσκεται στην περιοχή της Αβινιόν στη νότια Γαλλία. Το κλίμα είναι μεσογειακό, με θερμά καλοκαίρια, και τα κρασιά που παράγονται είναι πληθωρικά, με αρώματα ώριμων κερασιών, φράουλας, μαρμελάδας, μαγειρεμένων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, σοκολάτας και δέρματος. Το αλκοόλ είναι υψηλό και οι οξύτητες μέτριες. Συνήθως το Chateauneuf du Pape είναι χαρμάνι διαφορετικών ποικιλιών. Συνολικά επιτρέπονται δεκατρείς ποικιλίες, με κυρίαρχη το Grenache Noir, άλλες σημαντικές είναι το Syrah και το Mourvèdre. Ένα μικρό ποσοστό των κρασιών Chateauneuf du Pape είναι λευκά κρασιά με πλούσιο σώμα, πολύπλοκα αρώματα ανθών, φρούτων, δρυός και οξειδωτικές νότες ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων. Τα ερυθρά ταιριάζουν τέλεια με ψητά κόκκινα κρέατα και burgers, ενώ τα λευκά θα έκαναν ωραίο συνδυασμό με λευκά κρέατα με σάλτσες μανιταριών.

Ποια είναι η διάσημη ερυθρή ποικιλία του Βόρειου Ροδανού;
Τα αμπέλια του Βόρειου Ροδανού είναι φυτεμένα στις πλαγιές του ομώνυμου ποταμού, ξεκινούν από την πόλη Βαλένς και σταματούν μόλις 30 χλμ. νότια της Λυών, στην πόλη Βιέν. Η περιοχή έχει ταυτιστεί με το Syrah, μια ερυθρή ποικιλία που δίνει κρασιά με υψηλή χρωματική πυκνότητα, υψηλό αλκοόλ, πλούσιες στρογγυλές ταννίνες, μέτριες οξύτητες και αρώματα μαύρων φρούτων, ελιάς, μαύρου πιπεριού, βοτάνων, καπνού, σοκολάτας και μπέικον. Στο Βόρειο Ροδανό το Syrah βρίσκει την κορυφαία του έκφραση στις πλαγιές του γρανιτένιου λόφου του Hermitage.
Επίσης, σπουδαία κρασιά δημιουργούνται μερικά χιλιόμετρα βορειότερα του Hermitage στο Cote Rotie. Εκεί το Syrah συναντά το Viognier, το οποίο του χαρίζει χρωματική σταθερότητα και αρωματική φινέτσα. Γενικά τα Syrah του Βόρειου Ροδανού είναι κομψά, με φρέσκιες οξύτητες, σφιχτή ταννική δομή και αντοχές στην παλαίωση. Σε αντίθεση, στην Αυστραλία τo Syrah ονομάζεται Shiraz και δίνει κρασιά πιο πληθωρικά και γεμάτα σε σώμα και αρώματα. Τα κρασιά από Syrah είναι ιδανικά σε συνδυασμό με ψητά steaks και ζουμερά burgers.

Τι είναι το Beaujolais;
Βορειότερα της Λυών και πριν ξεκινήσει η οινική ζώνη της Βουργουνδίας βρίσκονται τα χωριά του Beaujolais όπου καλλιεργείται η ποικιλία Gamay. Τα φυτά έχουν τη μορφοποίηση χαμηλού θάμνου (gobelet) και δίνουν τα καλύτερά τους φρούτα στα ηφαιστειογενή και γρανιτικά εδάφη της περιοχής. Τα καλύτερα παραδείγματα έχουν ζωηρές οξύτητες, ήπιες και μαλακές ταννίνες, έντονο πορφυρό χρώμα και αναπτύσσουν ζωηρά αρώματα τραγανών κόκκινων και μαύρων φρούτων, ανθικές νότες, μαύρο πιπέρι και ορυκτότητα που εκφράζεται ως τσακμακόπετρα. Ταιριάζουν ιδανικά με ψητά πουλερικά, όπως κοτόπουλο και στήθος γαλοπούλας με σάλτσα κόκκινων φρούτων.

Τι είναι το Beaujolais Nouveau;
Η περιοχή του Beaujolais έχει συνδεθεί με μια ιδιαίτερη μέθοδο οινοποίησης (carbonic maceration), η οποία δημιουργεί κρασιά με χαμηλές, εύκολα προσιτές ταννίνες, φρέσκα αρώματα φρούτου και ιδιαίτερα αρώματα, όπως Kirsch φράουλας, μπανάνας και τσιχλόφουσκας. Τα κρασιά αυτά προορίζονται για άμεση κατανάλωση και κυκλοφορούν κάθε χρόνο φρέσκα την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου.
Οι οινόφιλοι περιμένουν με αγωνία και χαρά την άφιξη των παγκοσμίως γνωστών Beaujolais Nouveau. Λόγω του φρουτώδη χαρακτήρα και των πολύ χαμηλών ταννινών σερβίρονται ελαφρώς κρύα (13ο°C – 14o°C) και δίνουν εύκολους συνδυασμούς με κρύα αλλαντικά, Caesar salad και ψητό φιλέτο τόνου.

Διαβάστε ακόμη

Πόσα γνωρίζετε για τον ελληνικό αμπελώνα;

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης απαντά σε 7 ερωτήσεις για τα κρασιά του Bordeaux

Γιατί να επιλέξω ένα επώνυμο εμφιαλωμένο κρασί και όχι ένα χύμα;