Η εισαγωγή του Sauvignon Blanc (Σοβινιόν Μπλαν) στους ελληνικούς αμπελώνες έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του σύγχρονου προφίλ των ελληνικών λευκών κρασιών. Αν και η παρουσία του δεν είναι τόσο έντονη όσο του Chardonnay, η ποικιλία Sauvignon Blanc έχει αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση των γευστικών προτιμήσεων του σύγχρονου Έλληνα καταναλωτή κρασιού.

Το Sauvignon Blanc αρχικά καλλιεργήθηκε στην περιοχή της Μακεδονίας συμμετέχοντας με άλλες ποικιλίες σε ορισμένα χαρμάνια συνεισφέροντας μερικά από τα ιδιαίτερα αρωματικά χαρακτηριστικά του και ενισχύοντας ταυτόχρονα τη φρεσκάδα των κρασιών με την υψηλή του οξύτητα. Βέβαια, από πλευράς γεύσης και πωλήσεων, η πιο επιτυχημένη συνταγή ήταν το πάντρεμα του Sauvignon Blanc με το Ασύρτικο. Το Sauvignon Blanc προσθέτει φρουτώδη αρώματα και οξύτητα, ενώ το λιγότερο αρωματικό Ασύρτικο συνεισφέρει στο σώμα, στη δομή, στην πολυπλοκότητα και στη δυνατότητα παλαίωσης.

Οι πωλήσεις αυτού του στυλ έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, πολλοί οινοπαραγωγοί δημιουργούν ισοδύναμα κρασιά ανάλογου στυλ. Ενώ ορισμένοι παραγωγοί προτιμούν τον καθαρά αρωματικό, φυτικό και αναζωογονητικό χαρακτήρα του Sauvignon Blanc, κάποιοι άλλοι αφήνουν τα κρασιά τους να ωριμάσουν σε δρύινα βαρέλια και φέρουν τον όρο «fumé» στην ετικέτα. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε καθαρά για εμπορικούς λόγους και δεν συναντάται
πλέον συχνά.

Τα συγκεκριμένα κρασιά δεν έχουν έντονα φρουτώδη αρώματα αλλά έναν πιο έντονο χαρακτήρα δρυός, αρώματα αποξηραμένων λουλουδιών και ένα πιο πυκνό και πληθωρικό στόμα. Βέβαια, η παλαίωση δεν συνιστάται πάντα. Γενικά, τα Sauvignon Blanc πρέπει να καταναλώνονται όσο είναι ακόμα σχετικά νεαρά.

Ποικιλία: Sauvignon Blanc
Xρώμα: Χαμηλής έντασης
Οξύτητα: Υψηλή
Άρωμα: Φλούδα πράσινου μήλου, κανέλα, χορτάρι, τροπικά φρούτα
Παλαίωση σε φιάλη: Καταναλώνεται κατά προτίμηση νεαρό – Ορισμένα κρασιά είναι παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια
Στυλ κρασιού: ξηρό, έντονο, πολύπλοκο