Τα Χριστούγεννα απαιτούν πολυτέλεια και εκλεκτές επιλογές που κάνουν κάθε στιγμή ξεχωριστή, όπως ένα απολαυστικό κρασί σαν το port συνοδευόμενο από μία ιδιαίτερη σοκολάτα.

Το port είναι κρασί που απολαμβάνουμε συνήθως μετά το φαγητό και στα γιορτινά δείπνα το συνοδεύουμε με τη μεγαλύτερη αδυναμία όλων, τη σοκολάτα. Άλλωστε, όταν παντρεύεται ένα κρασί με τόσο δυναμικό χαρακτήρα και όγκο με τη φινετσάτη σοκολάτα, το αποτέλεσμα είναι απλά απολαυστικό.

ruby10 Anos Quinta de Ervamoiratawny

Για μια αληθινά έντονη, σοκολατένια εμπειρία επιλέξαμε τις ανώτερης ποιότητας σοκολάτες Valrhona. Όσο για το κρασί; Τα port του διάσημου οίκου Ramos Pinto είναι οι ιδανικοί συνοδοί.

Είστε τύπος Tawny port, της ξηράς εκδοχής, που γεφυρώνει τη γλυκιά φρουτώδη γεύση με την καραμελωμένη αλμυρή γεύση των ξηρών καρπών; Συνδυάστε τα Tawny του Ramos Pinto -που χαρακτηρίζονται από το καφέ χρώμα με τις πορτοκαλί ανταύγειες- με ελαφρά πικάντικες σοκολάτες, όπως η Valhrona Noir Caraibe Noisettes με 66% κακάο, με σοκολάτες με ξηρούς καρπούς σαν τη Lait Jivara Pecan με 40% κακάο ή με σοκολάτες γάλακτος, όπως η οργανική Lait Andoa με 39% κακάο.

13111134_bd_tablettes 70 gr GC Guanaja 201313111126_bd_tablettes 70 gr GC Albinao 201313111140_bd_tablettes 85 gr Caraibe 2013

Εάν πάλι είστε τύπος του λίγο πιο δυνατού Ruby port, θα σας ενθουσιάσει ο συνδυασμός σκούρας σοκολάτας με τους γλυκούς τόνους ώριμου φρούτου του Ruby, που υποστηρίζουν εκπληκτικά τις πικρές νότες της. Η Valhrona διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από 8 διαφορετικές σκούρες σοκολάτες σε πλάκα, με περιεκτικότητα σε κακάο από 64% έως 85%, έτσι σίγουρα θα βρείτε ανάμεσά τους την αγαπημένη σας. Από τις πιο ταιριαστές, όμως, είναι η Valhrona Noir Abinao με 85% κακάο, η Noir Araguani με 72% κακάο και η Noir Guanaja με 70% κακάο.

Με σκούρα σοκολάτα συνδυάζονται βέβαια και τα τα παλαιωμένα Tawny, που είναι και τα καλύτερα του είδους, όπως το 10 ετών RP10 Tawny port. Το πιο στιβαρό, έντονο και γεμάτο σώμα τους δένει αρμονικά με τις πικρές νότες της σοκολάτας.

info
Τα ports του οίκου Ramos Pinto τα βρίσκουμε σε ενημερωμένες κάβες, ενώ τις σοκολάτες Valrhona σε καταστήματα delicatessen, κάβες και ζαχαροπλαστεία.

Το άρθρο της εβδομάδας