Οι Αμπελώνες Ζαχαριά έχουν οινική ιστορία πολλών χρόνων στην περιοχή της Νεμέας και ιδρύθηκαν από τον γεωπόνο και οινοποιό Ηλία Ζαχαριά, έναν άνθρωπο εστιασμένο στον αμπελώνα και στο κρασί.

Zaharias ampelonesedited

Το οινοποιείο έχει βρει τη θέση του στην καρδιά του μαγευτικού νεμεάτικου αμπελώνα, ακριβώς απέναντι από το λόφο όπου κάποτε δέσποζε η ακρόπολη της αρχαίας Φλιούντας. Η ματιά ταξιδεύει στα καταπράσινα αμπέλια που αγκαλιάζουν το οινοποιείο που εκσυγχρονίστηκε το 2004 και ακολουθεί γαλλικές προδιαγραφές. Η οικογένεια Ζαχαριά είναι επικεντρωμένη στα 400 στρέμματα  αμπελώνων, στο σταφύλι και στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Στους αμπελώνες -με τους πιο παλαιούς να ξεπερνούν ήδη την ηλικία των 40 ετών- καλλιεργούνται οι γηγενείς ποικιλίες Αγιωργίτικο, Ασύρτικο, Σκλάβα, Μαυροδάφνη, Μαλαγουζιά, Κυδωνίτσα, Μοσχοφίλερο, Ροδίτης καθώς και οι  γαλλικές ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Syrah και Sauvignon Blanc.

Zaharias Hliasedited

Ο Όθωνας Ζαχαριάς, γεννημένος στη Νεμέα, έκανε σπουδές στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και έπειτα διδακτορικό στα Συστήματα Αποφάσεων και Διοίκησης στο ΕΜΠ. Τελικά η αγάπη και το πάθος του για το κρασί τον οδήγησαν πίσω στην οικογενειακή επιχείρηση. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αναλάβει τη γενική διεύθυνση της εταιρείας, με στόχο την ανάδειξή της σε όλα τα επίπεδα. Μέσα στα σχέδια του είναι η αναβίωση ξεχασμένων ποικιλιών αμπέλου με στόχο την ανάδειξη τους. «Έχουμε εστιάσει στη μελέτη και αναβίωση σπάνιων ελληνικών ποικιλιών και ήδη οι πρώτες προσπάθειες έχουν αποδώσει και δύο μονοποικιλιακά κρασιά Σκλάβα και Κυδωνίτσα εμπλουτίζουν την πλούσια γκάμα της εταιρείας μας και κυκλοφορούν με τη σοδειά του 2014», λέει ο Όθωνας Ζαχαριάς.

Zaharias cavaedited

Δύο σπάνιες ποικιλίες που αναβιώνουν
Η Σκλάβα είναι μια παλαιά λευκή ποικιλία που συνήθιζαν να καλλιεργούν στην περιοχή της Νεμέας διάσπαρτα μέσα στους αμπελώνες του Αγιωργίτικου. Το όνομά της φαίνεται ότι οφείλεται στην ικανότητα της ποικιλίας να προσαρμόζεται σε ξηρά και άγονα εδάφη. Πρώιμη και με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα, η ποικιλία Σκλάβα δίνει το ομώνυμο κρασί που χαρακτηρίζεται από λαμπερό χρώμα με γκριζωπές ανταύγειες. Στη μύτη κυριαρχούν τα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, άνθη εσπεριδοειδών και βοτάνων. Στο στόμα δίνει καλή αρμονία και ικανοποιητικό όγκο, με νότες αρωματικού τσαγιού στην επίγευση.

Zaharias_Sklava photoeditedZaharias_Kydonitsa photoedited

Η Κυδωνίτσα, είναι σπάνια γηγενής ποικιλία της Πελοποννήσου που καλλιεργείται στους αμπελώνες Ζαχαριά και δίνει ένα κρασί με λαμπερή κίτρινη φορεσιά με πρασινωπές ανταύγειες. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα κυδωνιού, αχλαδιού και περγαμόντου τα οποία πλαισιώνουν εξαιρετικά το ισορροπημένο στόμα, με τη δροσιστική οξύτητα και τις νότες εσπεριδοειδών στην επίγευση.

info
Τα δύο αυτά κρασιά των Αμπελώνων Ζαχαριά κυκλοφορούν σε περιορισμένη ποσότητα και θα τα βρείτε σε επιλεγμένες κάβες και wine bars. Περισσότερα στο: www.zacharias.com.gr