Η απόλαυση του κρασιού θέλει την οργάνωσή της και το Olive τακτοποιεί τις φιάλες από το ψυγείο ως την… κάβα-ψυγείο!

Το κρασί είναι τόσο καλό όσο επιτρέπει το σερβίρισμά του. Προτού, λοιπόν, αποφασίσετε να εκταμιεύσετε τα χρήματά σας για μια εκλεκτή φιάλη, καλό είναι να έχετε εξασφαλίσει τις συνθήκες για να τα πάρετε πίσω, μέσα στο ποτήρι σας. Γιατί ένα σωστά σερβιρισμένο κρασί των 10€ είναι απολύτως σίγουρο ότι θα προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση από ένα των 100€ σε λάθος συνθήκες. Και αν τα παρακάτω σας φανούν πολλά και ακριβά, λάβετε υπόψη σας ότι για όλα μαζί θα στερηθείτε το ποσό με το οποίο θα αποκτούσατε μια ακριβή ελληνική φιάλη. Όμως με μια μικρή επένδυση θα αναδείξετε χιλιάδες άλλες!

Εν αρχή είναι η θερμοκρασία
Ο πιο εύκολος τρόπος για να καταστρέψετε ένα κρασί είναι να το σερβίρετε σε λάθος θερμοκρασία. Ως εκ τούτου, ένα θερμόμετρο κρασιού είναι απαραίτητο εργαλείο προκειμένου η φιάλη μας να έρθει εκεί που πρέπει και όχι εκεί που νομίζουμε ότι πρέπει. Αποφύγετε τα fancy θερμόμετρα που μετρούν τη θερμοκρασία αγκαλιάζοντάς την και προτιμήστε ένα κλασικό που είναι πιο ακριβές.

Μια σαμπανιέρα που να χωρά δύο φιάλες δεν θα πρέπει να λείπει από κανένα ντουλάπι αφού διασφαλίζει πιο γρήγορο και σωστό πάγωμα τόσο σε σχέση με το ψυγείο όσο και με την κατάψυξη – με την προϋπόθεση ότι γεμίζεται με πάγο και νερό (όχι μόνο πάγο!).

Ένα Rapid Ice είναι ανεκτίμητος σύμμαχος για να διατηρήσουμε το κρασί μας κρύο στο τραπέζι όσο και για να το μεταφέρουμε έτοιμο για σερβίρισμα. Πρόκειται για ένα επαναχρησιμοποιούμενο «κολάρο» γεμάτο παγοκυψέλες το οποίο συντηρούμε πάντα στην κατάψυξη και το οποίο φοράμε στο κρασί διατηρώντας το κρύο για ώρα. Διατίθεται και σε πιο καλαίσθητες εκδοχές πουγκιών ή σαμπανιέρας, όμως η καλύτερη εκδοχή είναι αυτή με το Velcro αφού επιτρέπει τη χρήση του ακόμα και σε χοντρές φιάλες όπως αυτές της σαμπάνιας.

Για να το πιεις πρέπει να το ανοίξεις!
Μέχρι να έρθει η ευλογημένη στιγμή που όλα τα κρασιά θα είναι κλεισμένα με βιδωτά πώματα τύπου Stelvin, εμείς θα πρέπει να παιδευόμαστε ανοίγοντας φυσικούς ή συνθετικούς φελλούς. Αν και τα ντιζαϊνάτα ανοιχτήρια με πεπλατυσμένες σπείρες έλκουν το μάτι και υπόσχονται ευκολία, στην πράξη ένα σπαστό ανοιχτήρι με λεπτή, κυλινδρική σπείρα είναι το μόνο που μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις. Στην αρχή μπορεί να φαίνεται δύσχρηστο, όμως με λίγη εξάσκηση θα αποδειχθεί… φονέας φελλών!

Βέβαια τα ατυχήματα συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες και όταν μάλιστα ανοίγονται παλιές φιάλες συμβαίνουν συχνότερα. Με δεδομένο ότι ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να φιλτράρουμε ένα κρασί, ένα ειδικό χωνί με μεταλλική σήτα είναι αναντικατάστατο για να μεταγγίσουμε το κρασί και να απαλλάξουμε από τα κομματάκια του θρυμματισμένου φελλού που έχουν πέσει μέσα στη φιάλη μας.

Το λυχνάρι του Aladdin
Η καράφα δεν προσδίδει μόνο χλιδή στο τραπέζι, αλλά υπό προϋποθέσεις μεταμορφώνει το κρασί μας προς το καλύτερο σαν ένα μαγικό λυχνάρι. Μια καθημερινή, οικονομική ετικέτα καλύτερα είναι να σερβίρεται κατευθείαν από τη φιάλη, όμως τόσο ένα πυκνό, άγριο κρασί όσο και ένα παλαιωμένο θα ωφεληθούν από μια μετάγγιση. Αν και οι υπέροχες φόρμες στις οποίες είναι διαθέσιμες οι μοντέρνες καράφες καθιστούν τις ουσιαστικές συμβουλές άχρηστες –αφού κατά την αγορά μιλά το συναίσθημα!– υπολογίστε ότι οι φαρδιές καράφες που επιτρέπουν μεγάλη επιφάνεια του κρασιού να έρχεται σε επαφή με τον αέρα είναι κατάλληλες για τα πρώτα, ενώ αυτές με τους στενούς λαιμούς για τα δεύτερα. Επειδή μάλιστα πρέπει να απαλλάξουμε τα παλαιωμένα κρασιά από το ίζημα που σχηματίζεται κατά τη μακροχρόνια παραμονή στη φιάλη, αφήστε και λίγο χώρο για ένα απλό κηροπήγιο –που θα σας βοηθήσει να δείτε το ίζημα κατά τη μετάγγιση– δίπλα στην καράφα!

Πού να το βάλω το κρασί;
Το ποτήρι είναι το Α και το Ω για την απόλαυση ενός κρασιού και με το σχήμα και τον όγκο του μπορεί να αλλάξει τελείως το άρωμα και τη γεύση του προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Το «1 κρασί σε 10 διαφορετικά ποτήρια = 10 διαφορετικά κρασιά» μπορεί να καταστήσει την επιλογή του σωστού ποτηριού αρρωστημένη εμμονή, σύμφωνοι. Όμως αν πραγματικά αγαπάμε το κρασί, δύο ποτήρια που να διαθέτουν πόδι, να είναι παντελώς διάφανα, να έχουν σχήμα κλειστής τουλίπας και να είναι φτιαγμένα από όσο το δυνατόν λεπτότερο γυαλί ή κρύσταλλο αντέχουμε, αποτελούν πλέον απαραίτητο απόκτημα για κάθε οινόφιλο. Το πρώτο -με όγκο γύρω στα 320-380ml- θα είναι το βασικό σας ποτήρι στο οποίο θα σερβίρετε όλα μα όλα τα κρασιά σας, εκτός από τα πολύ συμπυκνωμένα και δυνατά νεαρά κόκκινα (αυτά που συνήθως κοστίζουν πάνω από 15-18€) για τα οποία θα έχετε μια πιο μεγάλη κλειστή τουλίπα των τουλάχιστον 500ml.

Φυσικά κάποιος μπορεί να προσθέσει αμέτρητα εξειδικευμένα σχέδια ανάλογα με τις προσωπικές του προτιμήσεις σε ποικιλίες, είδη και στυλ κρασιών, όμως τα παραπάνω είναι τα απολύτως απαραίτητα για κάθε ντουλάπι, έστω και αν δίπλα τους υπάρχουν σκαλιστά κρυστάλλινα ποτήρια της μαμάς ή της γιαγιάς, το καθένα από τα οποία κοστίζει όσο μια παλέτα από τα «δικά» μας!

Ο χρόνος περνά γρήγορα!
Ένα παλαιωμένο κρασί διαθέτει άλλη πολυπλοκότητα και αρμονία σε σχέση με ένα φρέσκο, ωστόσο για να απολαύσουμε τις συγκινήσεις που αυτό μπορεί να προσφέρει, εκτός από το δυναμικό παλαίωσης πρέπει να εξασφαλιστούν και οι σωστές συνθήκες του «περίμενε». Ένας συντηρητής κρασιών προσφέρει τις ιδανικές, αλλά βέβαια με την υψηλή τιμή του δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο «βασικό πακέτο» ενός οινόφιλου, όντας μια πολυτέλεια για τους πιο φανατικούς. Όσοι όμως το τολμήσετε, προτιμήστε έναν συντηρητή με μια ζώνη (την οποία θα ρυθμίσετε στους 13-14οC ) και χωρίς τζάμι, αφήνοντας τους κατά πολύ ακριβότερους πολυζωνικούς συντηρητές με βιτρίνα για τους χώρους εστίασης. Όσο για το μέγεθος, λάβετε υπόψη σας ότι ισχύει το «the bigger the cheaper», οπότε προτιμήστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα μοντέλα, αφού η αύξηση στη χωρητικότητα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη από την αύξηση στην τιμή.

Δείτε επίσης:
Πώς να φτιάξεις την προσωπική σου κάβα στο σπίτι