Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Master of Wine, μας λύνει όλες τις απορίες γύρω από τα κρασιά της Αυστρίας και της Γερμανίας…

Ποια τα γλυκά στυλ του Riesling στη Γερμανία;
Στη Γερμανία τα γλυκά κρασιά από Riesling ταξινομούνται με βάση τη συγκέντρωση των σακχάρων που είχε το σταφύλι στον τρύγο. Ξεκινώντας από τα χαμηλά και ανεβαίνοντας έχουμε τα Kabinett, τα Spatlese, τα Auslese, τα BA, τα Eiswein και τα TBA. Τα Kabinett έχουν λεμονάτα στοιχεία, αρώματα λευκών λουλουδιών και πράσινων φρούτων, χαμηλό αλκοόλ και υπολειμματικά σάκχαρα που τα ισορροπεί ευχάριστα η δροσερή τους οξύτητα. Είναι ιδανικά για το ξεκίνημα ενός γεύματος και συνοδεύουν ευχάριστα πιατέλες φρούτων και καυτερούς μεξικάνικούς μεζέδες.

Τα τύπου Spatlese και Auslese έχουν πιο πυκνή δομή, πιο έντονη γλύκα και αρώματα από πιο ώριμα πυρινόκαρπα φρούτα, άνθη πορτοκαλιάς και ξύσμα φλούδας γκρέιπφρουτ. Πιάτα φρέσκων τυριών με chutney και κολοκυθόσουπες με τζίντζερ είναι ιδανικά για συνδυασμό. Τα ΒΑ και ΤΒΑ είναι γλυκά κρασιά ευγενούς σήψης και σερβίρονται στο κλείσιμο ενός δείπνου συνοδεία τυριών ή γλυκών μαύρης σοκολάτας. Τα Eiswein είναι γλυκά κρασιά που φτιάχνονται από παγωμένα σταφύλια χωρίς την επίδραση του Βοτρύτη. Τα φρέσκα αρώματα ώριμων φρούτων και λευκών λουλουδιών ταιριάζουν όμορφα με γλυκά του κουταλιού και παγωτό εκμέκ.

Ποια είναι η διάσημη λευκή ποικιλία της Αυστρίας;
Το Gruner Veltliner είναι η πιο σημαντική ποικιλία της Αυστρίας, έχει χρώμα λευκό και καλύπτει το 32,5% του αυστριακού αμπελώνα. Είναι μια ποικιλία που μπορεί να δώσει από απλά κρασιά καθημερινής χρήσης έως ανώτερης ποιότητας κρασιά με υψηλά επίπεδα οξύτητας και συγκέντρωσης φρούτου, ικανά να παλαιώσουν για αρκετά χρόνια. Οι σημαντικές περιοχές της Αυστρίας για την παραγωγή του Gruner Veltliner βρίσκονται δυτικά της Βιέννης, σε απόσταση μικρότερη της μίας ώρας.

Το Wachau διασχίζεται από τον ποταμό Δούναβη και αποτελεί παγκόσμιομνημείο κληρονομιάς. Οι αμπελώνες είναι φυτεμένοι σε πεζούλες δίπλα στον ποταμό και τo Gruner Veltliner βρίσκει εκεί την κορυφαία του έκφραση σε single vineyard (Riedenwein) εμφιαλώσεις με την ένδειξη «Smaragd» στην ετικέτα του. Εξαιρετικά Gruner Veltliner παράγονται και στις διπλανές περιοχές, στο Kremstal και το Kamptal. Τα υψηλά επίπεδα οξύτητας, η ένταση, τα πολύπλοκα αρώματα πράσινων φρούτων, πυρινόκαρπων με πιπεράτες και βοτανικές νότες το κάνουν ιδανική παρέα για βιενέζικο σνίτσελ που συνοδεύεται από την παραδοσιακή αυστριακή πατατοσαλάτα.

Τι κρασί είναι ένα ξηρό Riesling από τη Γερμανία;
T o Riesling είναι ευγενής γερμανική ποικιλία που μπορεί να δώσει διαφορετικά στυλ κρασιών, από δροσερά και φρουτώδη, χαμηλού αλκοόλ (7%), με υπολειμματικά σάκχαρα έως ξηρά κρασιά με μεταλλική σφιχτή δομή, διαπεραστικές οξύτητες, υψηλά αλκοόλ (13,5%), με ικανότητα να διατηρούν τη φρεσκάδα του φρούτου για δεκαετίες.

Τι στυλ έχει ένα ξηρό κρασί από Riesling;
Tα ξηρά κρασιά από Riesling χαρακτηρίζονται από ορυκτή και σφιχτή δομή, έχουν διαπεραστικές οξύτητες και υψηλό αλκοόλ, ενώ μπορούν να διατηρήσουν τηφρεσκάδα τους για δεκαετίες. Κρασιά από Riesling παράγονται σε όλες τις οινικές περιοχές της Γερμανίας, όμως εκείνα από τα φημισμένα αμπελοτόπια του Rheingau και του Mosel θεωρούνται κορυφαία. Τα ξηρά κρασιά από Riesling χαρακτηρίζονται από αρώματα λευκών λουλουδιών, μοσχολέμονου, λευκών πυρινόκαρπων, καπνό και ορυκτότητα. Με την παλαίωση αποκτούν μελένιες νότες, αποξηραμένα φρούτα, φυτικές και βοτανικές νύξεις. Sushi, Sashimi, ταρτάρ από μπαρμπούνια, σεβίτσε λαβράκι, ψητές γαρίδες και μύδια αχνιστά είναι πιάτα που θα έκαναν ιδιαίτερους συνδυασμούς με το Riesling.

Ποιες είναι οι βαθμίδες ποιότητας για τα ξηρά γερμανικά κρασιά;
Τα ανώτερης ποιότητας κρασιά προέρχονται από συγκεκριμένους φημισμένους αμπελώνες που έχουν διακριθεί διαχρονικά για τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά. Τα αμπέλια αυτά είναι αντίστοιχα των Grand Crus της Βουργουνδίας και χαρακτηρίζονται ως Grosse Lage. Στην αμέσως χαμηλότερη κατηγορία ακολουθούν οι αμπελώνες Erste Lage, το αντίστοιχο των Premier Cru. Ακολουθούν τα Ortswein, των οποίων το φρούτο προέρχεται αποκλειστικά από αμπελώνες μιας συγκεκριμένης περιοχής που ξεχωρίζει λόγω κάποιων συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Τέλος, στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται τα κρασιά Gutswein, τα οποία καταναλώνονται φρέσκα, σε μεγαλύτερες ποσότητες και σε χαμηλότερες τιμές.

Σε μια φιάλη γερμανικού κρασιού τι συμβολίζει ο αετός που φέρει ένα τσαμπί με σταφύλια;
Το 1910 δημιουργήθηκε ο σύνδεσμος οινοποιών VDP. Το VDP αριθμεί περίπου διακόσια μέλη, που είναι η ελίτ των Γερμανών παραγωγών και έχει συνδέσει το όνομά του με την υψηλή ποιότητα και τα αυστηρά στάνταρ. Οι φιάλες των οινοποιών που συμμετέχουν στο VDP ξεχωρίζουν, καθώς φέρουν το σύμβολο του αετού που φέρει τσαμπί με σταφύλια. Επιπλέον, τα κρασιά που προέρχονται από φημισμένους Grosse Lage αμπελώνες φέρουν στη φιάλη τους το ανάγλυφο GG.

Τι είναι τα αλσατικά κρασιά;
Ο αμπελώνας της Αλσατίας βρίσκεται στα σύνορα Γαλλίας – Γερμανίας καιεκτείνεται νοτιοδυτικά του Στρασβούργου. Ουσιαστικά είναι μια μακρόστενη λωρίδα γης που στα δυτικά της υψώνονται τα Βόσγια όρη και στα ανατολικά της απλώνεται η πεδιάδα του ποταμού Ρήνου. Το 90% των κρασιών είναι λευκά και οι ευγενείς ποικιλίες σταφυλιών θεωρούνται εδώ το Riesling, το Gewürztraminer, το Pinot Noir και το Μοσχάτο (μικρόραγο) και δίνουν πλούσια κρασιά που συγκινούν τους απανταχού οινόφιλους.

Τα ηλιόλουστα αμπελοτόπια της Αλσατίας παράγουν πολύ ώριμα σταφύλια και τα κρασιά πολλές φορές περιέχουν αζύμωτα σάκχαρα και υψηλό αλκοόλ. Δυστυχώς στην ετικέτα τους δεν φέρουν κάποια ένδειξη γλυκύτητας ή εάν το κάνουν δεν γίνεται ξεκάθαρα κατανοητό. Τα Riesling συνήθως είναι ξηρά, με έντονες οξύτητες, πλούσια σε αρώματα ανθών και φρούτων, με πικάντικες νύξεις και εμφανή πετρόλ νότες, ειδικά με την παλαίωση. Είναι ιδανικά σε συνδυασμούς με foie gras και ψητό στήθος πάπιας με γλυκόξινη σάλτσα, με φτερωτά κυνήγια ή με πιατέλες καπνιστού σολομού.

Τα Pinot Gris συνήθως θα έχουν υπολειμ- ματικά σάκχαρα, πλούσιο σώμα, μέτριες οξύτητες, ώριμα πυρινόκαρπα και τροπικά φρούτα με γεύσεις κερήθρας και ξηρών καρπών.  Συνδυάζονται όμορφα με πιατέλες κίτρινων και μπλε τυριών, γαλοπούλα γεμιστή με σταφίδες και ξηρούς καρπούς και με ψητά κάστανα. Το Gewürztraminer δίνει έντονα αρωματικά κρασιά που σαγηνεύουν. Τα αρώματα ροδοπέταλων και τροπικών φρούτων συνδυάζονται τέλεια με τάρτες, ομελέτες με ψητά λαχανικά, ταϊλανδέζικη κουζίνα και φρουτοσαλάτες. Τα κρασιά από Μοσχάτο δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο τα προηγούμενα.

Διαβάστε ακόμη:

Τι είναι τα ενισχυμένα κρασιά; Ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης αναλύει

Τα γαλλικά κρασιά: από τη Βουργουνδία στην Αβινιόν και τη Λυών

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης απαντά σε 7 ερωτήσεις για τα κρασιά του Bordeaux

Το άρθρο της εβδομάδας