Μία ανάσα από το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς και λίγο πριν ανοίξουν τα πρώτα μπουκάλια σαμπάνιας για να υποδεχθούμε το νέο έτος, ανακαλύψαμε τι μπορεί να πάει στραβά και να καταστραφεί όλη η απόλαυση από ένα ποτήρι σαμπάνια.

Το μυστικό, που λέτε, δεν κρύβετε τόσο στην ποιότητα της ίδιας της σαμπάνιας, αλλά στο ποτήρι που τη σερβίρεις και συγκεκριμένα, αν προτιμήσεις πλαστικό ποτήρι τότε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι η γεύση της σαμπάνιας σου θα επηρεαστεί αρνητικά. Και μην νομίζεις ότι πρόκειται για φήμες, αλλά για ολόκληρη έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας.

champagne1

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η γεύση της σαμπάνιας επηρεάζεται από το υλικό του ποτηριού, καθώς στα ποτήρια μίας χρήσεως (πλαστικά ή από φελιζόλ) οι φυσαλίδες κολλούν στα τοιχώματα για περισσότερο χρόνο και γίνονται μεγαλύτερες. Και το καθώς το στόμα είναι ευαίσθητο στις διαφορετικές υφές, το μέγεθος τους επηρεάζει τη γεύση που αντιλαμβανόμαστε.

Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο έρευνας για το πώς ο ήχος και το μέγεθος των φυσαλίδων επηρεάζει τη γεύση της σαμπάνιας. «Οι φυσαλίδες ηχούν σαν κουδούνια και η συχνότητα τους εξαρτάται εν μέρει και από το μέγεθος τους», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Kyle S. Spratt, συμπληρώνοντας ότι είναι κοινή πεποίθηση ότι η ποιότητα ενός αφρώδη οίνου εξαρτάται και από το μέγεθος των φυσαλίδων.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις ιδιότητες των φυσαλίδων χρησιμοποιώντας υδρόφωνο (ηλεκτροακουστικό μορφοτροπέα που χρησιμοποιείται για τη λήψη ηχητικών κυμάτων μέσα στο νερό). «Όταν σκεφτήκαμε ότι οι φυσαλίδες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ενός αφρώδη οίνου, αρχικά είπαμε να ρίξουμε ένα υδρόφωνο σε ένα ποτήρι για να διαπιστώσουμε τι ήχους μπορούμε να ακούσουμε. Η διαδικασία μέτρησης σε ένα ποτό με φυσαλίδες όμως, αποδείχθηκε πιο δύσκολη από το αναμενόμενο, κυρίως επειδή φυσαλίδες σχηματίζονται από το ίδιο το υδρόφωνο και αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα δεδομένα που συλλέγονται», δήλωσε ο Spratt. Έτσι, χρησιμοποίησαν ένα πολύ μικρό υδρόφωνο.

champagne2

Οι ερευνητές λοιπόν διαπίστωσαν ότι οι ήχοι που παράγονται δεν είναι στην πραγματικότητα οι φυσαλίδες που σκάνε, αλλά που σχηματίζονται και όσο μικρότερες τόσο υψηλότερος ο τόνος στον οποίο αντηχούν. Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι οι φυσαλίδες στις ακριβές σαμπάνιες ήταν μικρότερες, με λιγότερες διακυμάνσεις στο μέγεθος τους και γενικά ήταν πιο δραστήριες.

Για να είσαστε σίγουροι ότι η σαμπάνια σας (και γενικά κάθε αφρώδης οίνος) έχει καλύτερη γεύση, αφήστε στην άκρη τα ποτήρια μίας χρήσεως και προτιμήστε τα κλασικά και τόσο φινετσάτα κρυστάλλινα ποτήρια.

Το άρθρο της εβδομάδας