Οινοποιός στη Σλοβενία δοκίμασε να παράγει το πρώτο αφρώδες κρασί του κόσμου που δημιουργήθηκε, πωλείται και δοκιμάζεται στο απόλυτο σκοτάδι.

Με μότο το «τα καλύτερα πράγματα συμβαίνουν στο σκοτάδι» ο Ραντγκόνσκε Γκόρις δημιούργησε το κρασί «Untouched by Light» (άθικτο από το φως). Έμπνευση για αυτό το εγχείρημα ήταν έρευνα που διεξήγαγε η Καθηγήτρια Εμερίτα Αν Νόμπλ, σύμφωνα με την οποία η έκθεση σε ακτίνες UV από τον ήλιο ή τεχνητές λάμπες μειώνει την ένταση των αρωμάτων στο αφρώδες κρασί.
Ολόκληρη η διαδικασία παραγωγής πραγματοποιήθηκε σε σκοτεινό περιβάλλον. Η συγκομιδή των σταφυλιών ποικιλίας Chardonnay έγινε από του αμπελώνες της περιοχής Γκόρντζα Ράντγκονα, στη βορειανατολική Σλοβενία από ανθρώπους που φορούσαν ειδικά γυαλιά νυχτερινής όρασης αφού η συγκομιδή έγινε νυχτερινές ώρες και μάλιστα χωρίς ούτε καν υπό το φως του φεγγαριού.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον παραγωγό, κατεβάζουν και τη θερμοκρασία των σταφυλιών, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στον αρωματικό χαρακτήρα του κρασιού που είναι πιο συμπυκνωμένος. Το κρασί ωριμάζει σε σπηλιές της περιοχής για τουλάχιστον τρία χρόνια ενώ μόλις βγει από τη σπηλιά εμφιαλώνεται σε ειδικά μπουκάλια που δεν διαπερνά το φως. Στη συνέχεια τα μπουκάλια συσκευάζονται σε τσάντες που σφραγίζονται με τη μέθοδο συσκευασίας σε κενό αέρος και όσον αφορά τη δοκιμή – ναι σωστά μαντέψατε- συνίσταται το σερβίρισμα σε σκούρα ποτήρια στο σκοτάδι. Το γευστικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται φρέσκο, φρουτώδες με επίγευση πράσινου τσαγιού και μέντας.

Δείτε επίσης

Οι νυχτερίδες θα σώσουν το κρασί του Μπορντώ;

Μπορεί το λάθος ποτήρι να σε κάνει να πιεις παραπάνω κρασί;

Το κρασί της Sarah Jessica Parker και στην Ελλάδα