Με τι κρασί συνδυάζουμε καλύτερα πιάτα στον ατμό και με τι τα ψητά της σχάρας; Όλες οι πληροφορίες για το ταίριασμα κρασιού και φαγητού.

To μαγείρεμα στον ατμό, ποσέ και το βράσιμο είναι οι πιο ήπιοι τρόποι μαγειρέματος και χρησιμοποιούνται όταν θέλουμε να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα και αναλλοίωτη την υφή των πιο ευαίσθητων πρώτων υλών, καθώς και την υγρασία τους. Τα φαγητά αυτά ταιριάζουν με λευκά, ελαφριά σχετικά ουδέτερα κρασιά.

Το τηγάνισμα είναι ένας γρήγορος τρόπος μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες και δίνει λιπαρά φαγητά. Τα τηγανητά φαγητά συνοδεύονται άριστα από κρασιά με υψηλές οξύτητες.
Το ψήσιμο στη σχάρα προσδίδει έντονες γεύσεις στο φαγητό οδηγώντας σε γεμάτα, φρουτώδη, ταννικά, αλκοολικά, βαρελάτα κρασιά, ενώ το αργό ψήσιμο στον φούρνο προσδίδει βαθιά νοστιμιά που αναζητά πιο μαλακά, παλαιωμένα, στρογγυλά και γήινα κρασιά.
Τα συνοδευτικά ενός πιάτου και ιδιαίτερα οι σάλτσες καθορίζουν πολλές φορές την επιλογή του κατάλληλου κρασιού, αφού σε κάποιες περιπτώσεις υπερισχύουν της πρώτης ύλης.
Παράδειγμα: Μια σφυρίδα στον ατμό έχει πιο λεπτή και ήπια γεύση, απ’ ότι όταν μαγειρευτεί στα κάρβουνα, όπου αποκτά επιπλέον γευστική ένταση. Το κρασί που επιλέγουμε στην πρώτη
περίπτωση μπορεί να είναι μια φρέσκια Ρομπόλα, ενώ η ψητή ταιριάζει καλύτερα με ένα βαρελάτο Chardonnay. Όταν μαγειρευτεί στον φούρνο αλα Σπετσιώτα, τότε η καλύτερη επιλογή θα
ήταν ένα αρωματικό ροζέ με οξύτητα.

Τέλος, το χρώμα του κρασιού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς σχεδόν ενστικτωδώς η όψη (φύση / χρώμα πρώτης ύλης) μας οδηγεί στην επιλογή του κρασιού.

Κόκκινα κρέατα – κόκκινα κρασιά
Λευκά κρέατα και ψαρικά – λευκά κρασιά
Γλυκά με κρέμες, φρούτα, φύλλο – λευκά, γλυκά κρασιά
Γλυκά με σοκολάτα – ερυθρά, γλυκά κρασιά
Σαλάτες, λαχανικά – λευκά κρασιά

Δεν ξεχνάμε! Νούμερο 1 κανόνας η απόλαυση του γεύματος. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος συνδυασμός!