Πέντε οινοποιεία της Αττικής, με πολύχρονη παρουσία στην οινοπαραγωγή ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν τον Αττικό Αμπελώνα.

Ο Αττικός Αμπελώνας έχει παράδοση πολλών αιώνων και με μορφή που δεν είναι γνωστή στους σύγχρονους Αθηναίους. Δηλαδή, πόσοι γνωρίζουν ότι η Καλλιθέα ήταν κάποτε γεμάτη αμπελώνες ή έχετε αναρωτηθεί από πού πήραν οι Αμπελόκηποι το όνομα τους; Στην προσπάθεια αυτή που αναπτύσσεται κάτω από το όνομα Wines of Athens συμμετέχουν κατ΄ αρχήν  το Κτήμα Παπαγιαννάκου, η Οινοποιία Αναστασίας Φράγκου, η Μικροοινοποιία Μυλωνά, οι Αμπελώνες Μάρκου και το Κτήμα Κοκοτού. Στόχος, όπως αποκαλύπτει ο Βασίλης Παπαγιαννάκος που έχει τεθεί επικεφαλής αυτής της οινικής κίνησης, είναι «να επαναπροσδιοριστεί το στίγμα του Αττικού Αμπελώνα με την ανάδειξη όχι μόνο της ιστορίας του αλλά και της πλούσιας σύγχρονης παραγωγής του που αναβαθμίζεται διαρκώς ποιοτικά». Προϋπόθεση για τη  συμμετοχή στην ομάδα του Wines of Athens είναι οι οινοποιοί να παράγουν κρασί από σταφύλια Σαββατιανού καλλιεργημένα σε ιδιόκτητους αμπελώνες.

Τα οινοποιεία του Wines of Athens θα αναπτύξουν συστηματικά τους Δρόμους του Κρασιού της Αθήνας στα πρότυπα των αντίστοιχων διαδρομών που έχουν οργανωθεί σε άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, όπως εξηγεί ο Βασίλης Παπαγιαννάκος, θα προβάλλουν την ιστορία και το οινικό αποτύπωμα του Σαββατιανού αλλά και τις ιδιαιτερότητες του terroir  της Αττικής που δίνει εξαιρετικά κρασιά. Τα οινοποιεία θα είναι καθημερινά επισκέψιμα για να υποδεχθούν τους οινόφιλους προβάλλοντας ταυτόχρονα τη γαστρονομία της περιοχής και τα ιστορικά μνημεία. Θα αναπτυχθούν δραστηριότητες προώθησης σε όλα τα πεδία: media και social media, ενημέρωση εστιατορίων της Αθήνας, εκτύπωση φυλλαδίων και χαρτών με διαδρομές κ.α. Κεντρικό σημείο της προσπάθειας θα είναι να γίνει γνωστός ο Αττικός Αμπελώνας και στο εξωτερικό.

Οι αλλαγές που έχουν σημειωθεί στο πέρασμα των χιλιετηρίδων είναι θεαματικές στο Αττικό τοπίο αλλά ο Αττικός Αμπελώνας παραμένει ακόμη και σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους του ελληνικού αμπελοοινικού δυναμικού. Η συνολική έκτασή του φτάνει τα  65.000 στρέμματα.

Η αμπελουργία στα Μεσόγεια έχει παράδοση αιώνων και ο Αττικός αμπελώνας ήταν πάντοτε «ο κήπος της Αθήνας» όπως συνηθίζει να λέει ο Βασίλης Παπαγιαννάκος. Σήμερα, στον Αμπελώνα αυτό καλλιεργούνται γηγενείς και επιλεγμένες ξένες ποικιλίες σταφυλιών συνυπάρχουν αρμονικά, ενώ κυριαρχούν εμφανώς οι λευκές. Σ’ αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο η προτίμηση των αμπελουργών για το Σαββατιανό που έδειξε να βρίσκει φιλόξενο έδαφος στο περιβάλλον της Αττικής και καλλιεργείται σήμερα στο 80% του Αμπελώνα. Καλλιεργούνται όμως με μεγάλη επιτυχία και ερυθρές ποικιλίες, που παράγουν μερικά από τα καλύτερα ελληνικά ερυθρά κρασιά. Η παράδοση θέλει επίσης την Αττική -και πιο συγκεκριμένα την περιοχή των Μεσογείων- ονομαστό τόπο παραγωγής της ομώνυμης ρετσίνας. Το Σαββατιανό υπάρχει για περισσότερα από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, σαν γηγενής ποικιλία. Ωστόσο στη περιοχή καλλιεργούνται επίσης με επιτυχία σε μικρότερες ποσότητες Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, Merlot και Cabernet Sauvignon οι οποίες θεωρείται ότι ανταποκρίνονται εξαιρετικά στο μικροκλίμα της περιοχής δίνοντας ποιοτικά κρασιά.