Με μια απλή και κάπως αισιόδοξη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, το ιστορικό μαγαζί “Αιγαίον” αποφάσισε να ανακοινώσει το κλείσιμό του ύστερα από περίπου 100 χρόνια λειτουργίας και επιτυχίας. “Σχεδόν ένας αιώνας πέρασε! Το “Αιγαίον” κλείνει εδώ έναν κύκλο. Αισιοδοξούμε να γλυκάνουμε και πάλι τους πελάτες μας σε νέες συνθήκες στο προσεχές μέλλον!”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

17634525_1429574860449654_4566988915597480043_n

Πρόκειται για ένα αρκετά πικρό αντίο για τους μεγαλύτερους, που γεύονταν τους λουκουμάδες του από παιδιά, αλλά και για τους νεότερους που αντιστάθηκαν στους καιρούς και δοκίμασαν και αγάπησαν τα παραδοσιακά γλυκά του. Από το 1926 οι Λουκουμάδες Αιγαίον, ιστορικό κατάστημα του κέντρου της Αθήνας, γλύκαιναν τους λιχούδηδες της Αθήνας, καταφέρνοντας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Αθηναίων και να προκαλέσουν την περιέργεια των τουριστών. Η μυρωδιά του φρεσκοτηγανισμένου ζυμαριού, που λούζεται στο μέλι, την άχνη ζάχαρη και την κανέλα ή τη σοκολάτα σε προσκαλούσε στο κατάστημα ήδη από την προηγούμενη γωνία.

aigaion-8

Μπορεί τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, να λειτουργούσε ως καφενείο με την ίδια επωνυμία ως μέλος της Αδελφότητας Καφεπωλών Αθηνών, ωστόσο λίγα χρόνια μετά, εισήγαγε στον τιμοκατάλογό του το βασικό προϊόν που έμελλε να το ανάγει σε περιώνυμο αθηναϊκό στέκι, τους λουκουμάδες. Το κατάστημα στο νεοκλασικό κτίριο του 1890 στην Πανεπιστημίου, που προπολεμικά συναγωνίζονταν αρκετά καταστήματα του είδους στην περιοχή, θα επικρατήσει έως σήμερα μοναδικά, μεταφέροντας έναν σχεδόν ολόκληρο αιώνα παράδοσης. Τον ιδρυτή του καταστήματος Γεώργιο Φύλλα, διαδέχονται το 1973 τα παιδιά του, Μιχάλης και Ευγένιος, οι οποίοι το ανακαινίζουν, το επεκτείνουν και το οργανώνουν σε βελτιωμένα πρότυπα.

store2
Οι πελάτες ήταν μόνιμοι και αφοσιωμένοι, ενώ από τους θαμώνες δεν έλειπαν αρκετοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ή ηθοποιοί και καλλιτέχνες από τα γύρω θέατρα. Ωστόσο, τα νέα στέκια του κέντρου, η στροφή σε έναν πιο μοντέρνο τρόπο διασκέδασης και εστίασης, αλλά και τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα της εποχής, ανάγκασαν το Αιγαίον να κατεβάσει ρολά και να προστεθεί στην τεράστια πλέον λίστα από ιστορικά μαγαζιά που δυστυχώς δεν άντεξαν στα χρόνια της κρίσης.

16681997_1381088115298329_4240101717347445701_n

«Κλείνουμε λόγω κρίσης. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Η εταιρεία λύνεται. Τα χρέη συσσωρεύτηκαν, η κίνηση έπεσε σημαντικά, οι φόροι ανέβηκαν. Ίσως έπρεπε να το αποφασίσουμε νωρίτερα. Ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι τα ενοίκια. Το κτίριο είναι του ΙΚΑ, το ενοίκιο ήταν τεράστιο, μειώθηκε, αλλά όχι όσο έπρεπε για να είναι βιώσιμο. Δεν μπορούσαμε να το αντέξουμε. Η Πανεπιστημίου ερήμωσε πλέον. Πριν δέκα χρόνια έμπαιναν πέντε φορές περισσότεροι πελάτες», λέει στο protothema.gr ο κ. Γιώργος Φύλλας, εγγονός του ιδρυτή της επιχείρησης και τελευταίος ιδιοκτήτης. «Ελπίζω στο μέλλον να καταφέρω να ξαναστήσω την επιχείρηση με το ίδιο όνομα και την ίδια παραδοσιακή συνταγή». Η Πανεπιστημίου χάνει κάπως έτσι ένα ακόμα από τα μαγαζιά εκείνα που μας θύμιζαν την όμορφη παλιά Αθήνα και όχι την παγκοσμιοποιημένη τσιμεντούπολη που είναι σήμερα.