Το Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθηνών με διαβατήριο τα αρώματα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας ταξίδεψε στο Los Angeles Greek Film Festival από 1-5 Ιουνίου εντυπωσιάζοντας το αμερικανικό κοινό.

Σκηνικό και πλάνα με «Ηors d’oeuvre» και θεματικές εκδηλώσεις
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2014, στο πλαίσιο της δεύτερης χρονιάς των Ημερών Γαστρονομίας, έκανε το ντεμπούτο του το Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθηνών (AICFF), ένας διεθνής κινηματογραφικός θεσμός αφιερωμένος στο σινεμά της γεύσης, της γαστρονομίας και της κουζίνας. Το κεντρικό σύνθημα «A spoonful of inspiration» σήμανε το εναρκτήριο λάκτισμα ενός φεστιβάλ όπου η γεύση με παρτενέρ την κινηματογράφηση δημιούργησαν ένα ενδιαφέρον σύμπλεγμα. Όσο για το βασικό «μενού» που δεν ήταν άλλο από μια σειρά προσεκτικά επιλεγμένων ταινιών και ντοκιμαντέρ με γαστρονομική θεματική, πλαισιώθηκε από αναδρομικά αφιερώματα σε επιλεγμένους καλλιτέχνες και θεματικές εκδηλώσεις που εστίαζαν στη διαχρονική σχέση γαστρονομίας και τέχνης.

0767

Αναφορικά με τη «διανομή» της πρώτης αλλά και της δεύτερης χρονιάς διοργάνωσης, ο Πρόεδρος της Reason to που διοργανώνει τις Ημέρες Γαστρονομίας, Γιάννης Γουρτζελάς και ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής των Ημερών Γαστρονομίας και του AICFF, φρόντισαν να συμπεριλάβουν μορφές από το χώρο της γεύσης και του πολιτισμού όπως ο Δημήτρης Πιατάς, ο Δόξης Μπεκρής, ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, ο Κώστας Τσίνγκας, η Γιολάντα Τότσιου, ο Ιωσήφ Πρωιμάκης κ.α. που συμμετείχαν σε συζητήσεις και παρουσιάσεις. Τα «πλάνα» συμπλήρωσαν δημοφιλείς σεφ και άνθρωποι του πολιτισμού όπως ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, οι Troo Food Liberation, ο Σταμάτης Τσίλιας, η Μυρσίνη Λαμπράκη κ.α. που, σαν γαστρονομικοί auteur, «έγραψαν» στα live cooking sessions τις δικές τους νόστιμες γραμμές με έμπνευση έργα της μεγάλης οθόνης.

0722

Ειδικές προβολές και πρεμιέρες σε πανελλήνια, πανευρωπαϊκή και παγκόσμια πρώτη επιλεγμένων ταινιών μικρού («Ηors d’oeuvre) αλλά και μεγάλου μήκους με έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων δημιουργών έδωσαν το «παρών» τις δύο προηγούμενες χρονιές προϊδεάζοντας ουσιαστικά για το τι θα επακολουθούσε φέτος.

«Χολυγουντιανή» λάμψη με φόντο την ελληνική κουζίνα
Διανύοντας τη 10η χρονιά του, η μεγαλύτερη και ποιοτικότερη εκδήλωση της ελληνικής κινηματογραφικής σκηνής, το Los Angeles Greek Film Festival, επισφραγίζει την παρουσία του ως μία από τις σημαντικότερες προσπάθειες ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού. Φέτος, το πενθήμερο 1-5 Ιουνίου, ενώθηκε με την ελληνική γαστρονομία με συνδετικό κρίκο το Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας.

Egyptian-Theatre--ANOIGMA

«Πρόκειται για ένα εγχείρημα που σχεδιάσαμε με σκοπό την ανάδειξη προσπαθειών που αποτυπώνουν άμεσα ή έμμεσα την ελληνική κουζίνα με εργαλείο το μεγαλύτερο ελληνικό κινηματογραφικό φεστιβάλ του πλανήτη. Μεταξύ άλλων παρουσιάσαμε μερικά μικρά διαμάντια που αφορούν ένα ευρύ κοινό ξεπερνώντας τις προσδοκίες ακόμα και των ίδιων των δημιουργών. Η συνεργασία μας με το LAGFF ουσιαστικά αποσκοπεί στη δημιουργία μιας πλατφόρμας πολιτισμικής ανταλλαγής- μέσω της γαστρονομίας- με ένα κοινό που δεν έχει γνωρίσει και αποδεχτεί τα ελληνικά προϊόντα. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι η μεσογειακή και η υγιεινή κουζίνα -και δη η ελληνική- εξελίσσεται σε μια τάση, γι’ αυτό κάναμε και το βήμα να την παρουσιάσουμε στην καρδιά του Hollywood.

13315660_1209978435692427_3421748186133564972_n

Μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί η φόρμουλα εύρεσης των κατάλληλων ανθρώπων προκειμένου να ξεκινήσει μία τέτοιου τύπου ανταλλαγή χωρίς λάθη και μεγάλες ή μικρές προσδοκίες. Σκοπός μας είναι, ξεφεύγοντας από την πεπατημένη, να βάλουμε το λιθαράκι σε αυτήν την προσπάθεια που ευελπιστούμε ότι θα γίνει θεσμική», επισημαίνει ο κ. Γουρτζελάς. «Εμείς απλά αυτή τη στιγμή στήνουμε τη φόρμουλα έτσι ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία περαιτέρω ανάπτυξης προϊόντων που έχουν τη δυναμική και πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις για να παρουσιαστούν σε μια τόσο απαιτητική κοινότητα. Πέρα όμως του ότι εξάγουμε, παράλληλα κινούμε τις διαδικασίες ανάδειξης της Ελλάδας ως πολιτιστικός, γαστρονομικός και κινηματογραφικός προορισμός. Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε με τα μέσα που διαθέτουμε το έδαφος που θα ευνοήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Εξάλλου, οι προσπάθειες που γίνονται σε διάφορες περιοχές είναι πραγματικά αξιόλογες. Η Ελλάδα έχει τρομακτικές γαστρονομικές δυνατότητες και νομίζω ότι σε λίγα χρόνια θα τρίβουμε τα μάτια μας. Οφείλω εδώ να επισημάνω ότι το πρώτο μας βήμα κατέστη δυνατό με την υποστήριξη του ΕΟΤ και της οργανωτικής επιτροπής του Los Angeles Greek Film Festival και ιδιαίτερα του Προέδρου της κ. Ντίνου Ανδριανού, της κ. Έρσης Δάνου συνιδρύτριας του LAGFF, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Άρη Κατοπόδη και της Διευθύντριας Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του φεστιβάλ Dr. Κατερίνα Ζαχαρία».

Egyptian-Theatre

Πλούσιο πρόγραμμα και προβολές που συζητήθηκαν
Στο φεστιβάλ προβλήθηκαν επιλεγμένα έργα από Έλληνες δημιουργούς, εμπνευσμένα από τη γαστρονομία, μεγάλου και μικρού μήκους, ενώ επίσης πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και συζητήσεις στην αίθουσα Steven Spielberg με θέμα την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας. Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, ζωντανές επιδείξεις μαγειρικής και εργαστήρια στο αίθριο του Egyptian Theatre από αναγνωρισμένους Έλληνες του χώρου της γαστρονομίας όπως η Ελληνοαμερικανίδα Marissa Churchil.

Το φετινό πρόγραμμα προβολών περιλάμβανε την παρουσίαση δύο αντιπροσωπευτικών έργων του ελληνικού γαστρονομικού κινηματογράφου. Συγκεκριμένα, προβλήθηκαν η πολυβραβευμένη ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, έργο σταθμός της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφίας, που αγάπησε το κοινό σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσία του σκηνοθέτη καθώς και το εμπνευσμένο ανθρωπολογικό ντοκιμαντέρ «Τα γλυκά όνειρα του Μουσταφά» του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα δημιουργού Άγγελου Αμπαζόγλου. Στο κομμάτι των ταινιών μικρού μήκους, τη σκυτάλη πήραν νέοι Έλληνες δημιουργοί με έργα που προσέγγισαν τη γεύση από διαφορετικές αφετηρίες αλλά με κοινή οικουμενική φιλοσοφία εκφράζοντας ένα δημιουργικό προβληματισμό για τον τρόπο παραγωγής διαχείρισης και διανομής της τροφής σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα έργα καταχειροκροτήθηκαν από το αμερικανικό κοινό, την ελληνοαμερικανική κοινότητα της Καλιφόρνια και τους προσκεκλημένους εκπροσώπου σημαντικών μέσων ενημέρωσης που τα παρακολούθησαν.