Στη λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο Grimaldi Forum στο Μονακό, στο πλαίσιο του 1ου παγκόσμιου συνεδρίου «Chefs World Summit», το γαλλικό περιοδικό «Le Chef» ανακοίνωσε την ετήσια λίστα του με τους 100 καλύτερους σεφ παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, στην εκατοστή θέση, βρίσκεται ο σεφ και ιδιοκτήτης του πολυσυζητημένου sushi bar «Sushimοu», Αντώνης Δρακουλαράκος.

15178939_1363453856999670_2591727658924157893_n

Το «γαστρονομικό βαρόμετρο» της πολυεθνούς επιτροπής του περιοδικού, αποτελούμενης από 534 σεφ από κάθε γωνιά της υφηλίου, βραβευμένους με δύο και τρία αστέρια Michelin, κατέγραψε για τρίτη χρονιά μερικές από τις πιο δυνατές παρουσίες του παγκόσμιου προσκήνιου που φέρουν και τιμούν τις αξίες του επαγγέλματος με γαστρονομική γραφή που αγγίζει τα όρια της τελειότητας… Προφανώς και είναι πραγματικά μεγάλη η βαρύτητα μιας τέτοιας διάκρισης για τον Αντώνη Δρακουλαράκο, που μπορεί η μαγειρική του ταυτότητα να μην έχει ελληνικούς χαρακτήρες, η ουσία όμως είναι ότι η εκατοστή θέση που κατέλαβε σε παγκόσμιο επίπεδο τον καθιστά ως έναν από τους καλύτερους αναφορικά με αυτό που αντιπροσωπεύει και αυτό κάθε άλλο παρά αμελητέο μπορεί να θεωρηθεί.

Στην πρώτη θέση της λίστας βρέθηκε ο Alain Passard του εμβληματικού L’ Arpège στο Παρίσι, το οποίο κρατά τα τρία αστέρια Michelin του για περισσότερο από δύο δεκαετίες, με τους Martin Berasategui και Pierre Gagnaire των ομώνυμων εστιατορίων να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Κάνοντας μια μικρή παρένθεση, κάπου εδώ θα σημειώσουμε ότι ο Alain Passard τον περασμένο Ιούνιο έλαβε από την επιτροπή των World’s 50 Best Restaurants το «Lifetime Achievement Award», ως επιβράβευση για την συνολική του προσφορά στη γαστρονομία…

15230655_1363429427002113_633107976051180770_n

alain_passard_1.dedc1142626.original
Ο Alain Passard είναι από τους πρώτους σεφ στη Γαλλία που πρότεινε σε τριάστερο εστιατόριο μενού επικεντρωμένο στα λαχανικά. Φέτος βρέθηκε στην κορυφή της λίστας του Le Chef

Στην κορυφαία δεκάδα η Γαλλία κατέχει τη μερίδα του λέοντος με πέντε θέσεις, ενώ η γαλλική κυριαρχία ισχύει και για την υπόλοιπη λίστα στην οποία η παρουσία επιφανών Γάλλων σεφ είναι κάτι παραπάνω από απλά αισθητή. Δεδομένου ότι τα ονόματα και οι τοποθεσίες των κριτών δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, τα αποτελέσματα δέχονται σκληρή κριτική από το 2015, χρονιά που η λίστα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά, με τον Paul Bocuse να βρίσκεται στην κορυφή της τότε κατάταξης. Όμως -κάνοντας το δικηγόρο του διαβόλου τώρα- μην ξεχνάμε ότι παρ’ όλο που οι πολέμιοι της haute cuisine είναι αρκετοί, αυτό δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι η ατομική και συνολική προσφορά των Γάλλων σεφ στο χώρο μπορεί να υποτιμηθεί και αυτό επιβεβαιώνεται από τα ηχηρά ονόματα της λίστας. .

img0663
Στην αποφοίτηση…

Ο Έλληνας «sushi master»
Ο Αντώνης Δρακουλαράκος πριν από περίπου ένα χρόνο έστησε το μικροσκοπικό «Sushimοu», ένα 12θέσιο sushi bar στο οποίο αποδίδει την ιαπωνική κουζίνα σεβόμενος τα πρότυπα που διδάχτηκε στην «Tokyo Sushi Academy», στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Εργάστηκε σε μικρά και μεγαλύτερα μαγαζιά επιλέγοντας στην πορεία να εξειδικευτεί στην «υψηλή αλλά και λαϊκή τέχνη του σούσι», όπως την αποκαλεί. Το υπόβαθρο των σπουδών του στις φυσικές επιστήμες τον βοήθησε να κατανοήσει σε βάθος το επάγγελμα που τελικά επέλεξε και αυτό που πλέον κάνει είναι και αυτό που εξ αρχής επεδίωκε. «Αξίζει σε ένα τόσο καλοκουρδισμένο σύμπαν να πηγαίνεις σε μια δουλειά που την ευχαριστιέσαι» δηλώνει σε μία φράση που συγκεντρώνει όλη του τη φιλοσοφία την οποία φροντίζει να αποτυπώσει δημιουργικά σε έναν χώρο που η κοινωνικοποίηση και το ιαπωνικό «ευ τρώγειν» αποτελούν σήμα κατατεθέν.

Η κορυφαία δεκάδα
1. Alain Passard – L’Arpège (Παρίσι, Γαλλία)
2. Martin Berasategui – Restaurant Martin Berasategui (Λασάρτε Όρια, Ισπανία)
3. Pierre Garnaire – Restaurant Pierre Gagnaire (Παρίσι, Γαλλία)
4. Michel Bras – Le Suquet (Λαγκιόλ, Γαλλία)
5. Seiji Yamamoto – Nihonryori Ryugin (Τόκυο, Ιαπωνία)
6. Éric Frechon – Épicure (Παρίσι, Γαλλία)
7. Jonnie Boer – De Librije (Σβόλε, Ολλανδία)
8. Rene Redzepi – Noma (Κοπεγχάγη, Δανία)
9. Emmanuel Renaut – Flocons de Sel (Μεζέβ, France)
10. Joan Roca – El Celler de Can Roca (Χιρόνα, Ισπανία)

Δείτε την πλήρη λίστα εδώ

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr