Πιο ακριβό κατά 2,42%, σε σχέση με το 2015, υπολογίζεται ότι είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι, με το κόστος να υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 150,96€.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ε.Σ.Ε.Ε, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2016 για μία οικογένεια 6-8 ατόμων θα κοστίσει 150,96€ έναντι 147,39 € που κόστιζε πέρυσι και 144,76 το 2014, την ίδια ακριβώς περίοδο και με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανοδική τάση των τιμών των παραδοσιακών γλυκισμάτων (κουραμπιέδες και μελομακάρονα), με τις τιμές των κρεατικών να παρουσιάζουν οριακή αύξηση (1,52%), η οποία οφείλεται στην αύξηση της τιμής του αρνιού.

Πιο συγκεκριμένα, στα κρεατικά, η τιμή του αρνιού είναι αυξημένη κατά 0,2 €/κιλό, ενώ η γαλοπούλα και το χοιρινό αναμένεται να κυμανθούν στα περυσινά επίπεδα. Στα αναψυκτικά, τις μπίρες και τα κρασιά καταγράφεται άνοδος του κόστους, λόγω και της αλλαγής ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ πτωτικά κινούνται οι τιμές της φέτας και του ελαιόλαδου. Τα φρούτα και τα οπωροκηπευτικά κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι. Όσο για τα γλυκά, η εκτιμώμενη μεσοσταθμική αύξηση, λόγω αλλαγής ΦΠΑ από το 23% στο 24% στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, προσεγγίζει το 8,36% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr