Το γαστρονομικό εργαστήριο «elBulli 1846» που βρίσκεται στα σκαριά εδώ και μια επταετία από τον σεφ «αλχημιστή» που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του παγκόσμιου γαστρονομικού τερέν μπαίνει στην τελική ευθεία.

Κάθε νέο project που φέρει την υπογραφή του έχει πάντα κάτι νέο να πει ιντριγκάροντας τους γαστροφίλ ανά τον κόσμο. Η ανακοίνωση λοιπόν των νέων πλάνων του καινοτόμου σεφ που αναμένεται να μετατρέψει το πάλαι ποτέ εμβληματικό elBulli σε ερευνητικό κέντρο το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς είναι κάτι που αναμένεται από τη γαστρονομική κοινότητα διακαώς. Το σχέδιο «elBulli 1846» όπως ονομάζεται, «θα αρχίσει τη δραστηριότητά του μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου του 2019. Είναι ήδη επτά χρόνια που κάνουμε πολλά πράγματα για να ετοιμαστούμε γι αυτή τη στιγμή, η οποία πλησιάζει», εξήγησε ο σεφ στο πλαίσιο εγκαινίων έκθεσης στο μουσείο Πικάσο της Βαρκελώνης, σύμφωνα με δημοσίευση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η μετεγκατάσταση του «zeitgeist» της γαστρονομίας στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε μια γενιά ρηξικέλευθων μαγείρων που με πρωτομάστορα τον κορυφαίο Ferran Adrià, άλλαξαν τα γευστικά δεδομένα δημιουργώντας ένα νέο γαστρονομικό κίνημα με σωρεία ένθερμων υποστηρικτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το εμβληματικό «elBulli» του Adrià βρέθηκε 5 φορές στην κορυφή της έγκριτης λίστας με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου (Word’s 50 Best Restaurants), σερβίροντας το τελευταίο δείπνο του τον Ιούλιο του 2011. Η συγκεκριμένη απόφαση σήμανε ουσιαστικά το τέλος μιας εποχής και την απαρχή μιας νέας συνοδευόμενη από ένα νέο πλάνο που περιλάμβανε τη δημιουργία του elBullifoundation και του «elBulli 1846», ενός ερευνητικού κέντρου γαστρονομίας που θα εγκατασταθεί στην τοποθεσία που βρισκόταν το elBulli. Το 1846 υποδεικνύει όχι χρονολογία αλλά τον συνολικό αριθμό των εικονοκλαστικών συνταγών του στον «Γενικό Κατάλογο του elBulli», το διαδικτυακό εργαλείο μέσω του οποίου ο σεφ κατένειμε χρονολογικά τα πιάτα που σηματοδότησαν τη ζωή του εμβληματικού καταλανικού εστιατορίου από το 1983 που άνοιξε έως τις 30 Ιουλίου του 2011 που σέρβιρε το τελευταίο του δείπνο.

labulligrafia1

labulligrafia2
Το elBulli Foudation 

«Το “elBulli 1846” δεν θα είναι ούτε εστιατόριο ούτε σχολή μαγειρικής αλλά ένα μέρος αφιερωμένο στην καινοτομία και την έρευνα. Σκεφτείτε 25 από τα πιο δημιουργικά μυαλά από κάθε τομέα (σχεδίασης, ψυχολογίας και διάφορες άλλες επιστήμες) να δουλεύουν ομαδικά χρησιμοποιώντας ένα εστιατόριο σαν εφαλτήριο έμπνευσης και την κεκτημένη γνώση ως εργαλείο. Αυτό είναι το concept που ουσιαστικά δεν απέχει και πολύ από αυτό που κάναμε στο elBulli όπου πάντοτε προσπαθούσαμε να καινοτομούμε. 1846 είναι αφενός ο αριθμός των συνταγών που δημιουργήσαμε στο elBulli ωστόσο είναι και η χρονολογία της γέννησης του Ογκίστ Εσκοφιέ», είχε επισημάνει ο Καταλανός σεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική «Le Monde» αναφέροντας και τις δύο πτυχές της αποστολής του: αυτή της διατήρησης της «ανάμνησης» του elBulli και της μετάδοσης της γνώσης στις επόμενες γενιές.

Φωτογραφίες: Phaidon, elBulliarchive, Francesc Guillamet Ferran, Pepo Segura

Δείτε επίσης
Albert Adrià: O «Ιησούς» της γαστρονομίας

World’s 50 best restaurants 2016 με Osteria Francescana στην κορυφή