Όλα συνέβησαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο Ιταλός διοικητής εκεί Luca Parmitano μπήκε στο ρόλο του αρτοποιού για το πρώτο πείραμα μπισκότων σοκολάτας, με βοηθό του την αστροναύτη της NASA, Christina Koch.

Το περίεργο είναι ότι τα μπισκότα πήραν πολύ περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστούν απ’ ότι περίμεναν. Συγκεκριμένα, ενώ στη γη χρειάζονται 15-20 λεπτά για να ψηθούν, στο διάστημα απαιτούσαν τουλάχιστον δύο ώρες στο φούρνο! Το πρώτο και το δεύτερο μπισκότο έμειναν στον φούρνο στους 149 βαθμούς Κελσίου για 25 και 75 λεπτά αντίστοιχα, ωστόσο και στις δύο προσπάθειες, που έκαναν, δεν είχαν ψηθεί καλά. Ωστόσο, τα καλύτερα αποτελέσματα ήρθαν μετά από 120 και 130 λεπτά φουρνίσματος. «Φτιάξαμε διαστημικά μπισκότα και γάλα για τον Άη Βασίλη φέτος», έγραψε η Koch στο Twitter στις 26 Δεκεμβρίου.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρωτότυπος φούρνος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες μικροβαρύτητας σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Nanoracks και την Zero G Kitchen, ενώ η αλυσίδα ξενοδοχείων Double Tree της Hilton παρείχε την ακατέργαστη ζύμη για τα μπισκότα.


«Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός μύρισε από τα φρεσκοψημένα μπισκότα σοκολάτας όταν η @astro_luca άνοιξε την πόρτα του φούρνου!» έγραψε στο Twitter η Nanoracks. «Παρόλο που έχουμε μία αρχική εικόνα για το πώς φαίνονται και μυρίζουν τα μπισκότα από το πλήρωμα του ISS,  θέλουμε να κατανοήσουμε πλήρως τα αποτελέσματα ψησίματος – συμπεριλαμβανομένου του διαχωρισμού του, γιατί ο χρόνος ψησίματος και η θερμοκρασία στο διάστημα διαφέρει από αυτό που υπάρχει στη Γη», δήλωσε ο Mary Murphy, ένας από τους διευθυντές της Nanoracks, σε δήλωση του στο Hilton. Nα σημειωθεί, πως παρόλο που οι αστροναύτες είδαν και μύρισαν τα μπισκότα που έψησαν, δεν μπόρεσαν να τα δοκιμάσουν. Τρία από αυτά τα μπισκότα επέστρεψαν στη Γη με το διαστημικό σκάφος SpaceX Dragon στις 7 Ιανουαρίου και υποβλήθηκαν σε δοκιμές από τεχνολόγους τροφίμων για να διαπιστωθεί εάν είναι βρώσιμα. Αναμένουμε, λοιπόν, με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr