Τεράστιο πλήγμα φαίνεται ότι έχει υποστεί ο κλάδος της εστίασης στη Βρετανία, με μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων να βάζουν λουκέτο σε πολλά καταστήματά τους τον τελευταίο χρόνο.

Περισσότερα από 1.000 εστιατόρια έβαλαν λουκέτο στη Βρετανία το δωδεκάμηνο ως τον Σεπτέμβριο, με τον αριθμό τους να είναι αυξημένος κατά 24% σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο. Σύμφωνα με την εταιρεία λογιστικών και ελεγκτικών υπηρεσιών Moore Stephens, αιτία για αυτό είναι η υπερπροσφορά από τη μία και η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών από την άλλη.

Τον τελευταίο χρόνο, αλυσίδες εστιατορίων όπως οι Carluccio’s, Prezzo, Jamie’s Italian και Strada έκλεισαν καταστήματά τους καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της ζήτησης. «Το κλείσιμο καταστημάτων στον κλάδο των εστιατορίων έχει πάρει πλέον διαστάσεις επιδημίας», ανέφερε ο Τζέρεμι Γουίλμοντ, επικεφαλής του τμήματος αναδιαρθρώσεων και πτωχεύσεων στη Moore Stephens. «Ο αντίκτυπος είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε κεντρικό δρόμο μεγάλης πόλης ή αστικού κέντρου».

Η Moore Stephens ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Σεπτέμβριο του 2018 έκλεισαν 1.219 εστιατόρια σε όλη τη χώρα, από 985 το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο νωρίτερα. «Λόγω της αβεβαιότητας του Brexit και της αύξησης των επιτοκίων, φαίνεται ότι οι καταναλωτές σφίγγουν το ζωνάρι», δήλωσε ο Γουίλμοντ.

Οι καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα με τον βραδύτερο ρυθμό του τελευταίου και πλέον έτους και οι εταιρίες λιανικής πώλησης έχουν ήδη προβεί σε προειδοποιήσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τη Moore Stephens, τα εστιατόρια δέχονται πιέσεις από την αύξηση των μισθών καθώς και τις υψηλότερες τιμές τροφίμων και ποτών εξαιτίας της υποχώρησης της ισοτιμίας της στερλίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr